Σε όλα τα πράγματα που μας απασχολούν υπάρχει πάντα η θετική και η αρνητική πλευρά. Όλα είναι διφορούμενα, αμφισβητούμενα και γεμάτα ερωτηματικά. Υπάρχει όμως και η θετική πλευρά του άγχους που επηρεάζει την καθημερινότητά μας όσο και αν δεν το πιστεύουμε.
1/ Τηλεπαθητικό ένστικτο
Το άγχος της προηγούμενης νύχτας που σε ώθησε να διαβάσεις πιο συγκεντρωμένα ένα μη ΣΟΣ θέμα και τελικά ήταν αυτό που έπεσε στην εξεταστική.
2/ Κινητήρια δύναμη
Παίζει ίσως ρόλο λίγο ο εγωισμός, λίγο η φιλοδοξία σου και εν τέλει ο άγχος για να αριστεύσεις σε κάνει να παίρνεις κουράγιο και να προσπαθείς περισσότερο. Φυσικά οι προσπάθειες σου ανταμείβονται. Έστω τις περισσότερες φορές.
3/ Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου
Το άγχος να διατηρήσεις τον εαυτό σου όμορφο και εντυπωσιακό είναι κάτι που δε φεύγει από το μυαλό είτε είσαι άντρας είτε είσαι γυναίκα -ίσως λίγο παραπάνω για το γυναικείο φύλο. Αποκάλεσε το εμμονή, ανασφάλεια ή όπως αλλιώς θες αλλά υφίσταται και δεν πρόκειται να χάσει τη βαρύτητά του. Αυτή είναι η γοητεία μας. Τέτοιου είδους άγχος μας κάνει να μην εγκαταλείπουμε το πεδίο μάχης.
4/ Αυτοσυγκράτηση
Το άγχος μπορεί να παραλληλιστεί με λογική μέσω της οποίας διατηρούμε ένα επίπεδο στις κινήσεις μας. Για παράδειγμα, το άγχος να μη φανούμε γελοίοι στην βραδινή έξοδο μας κάνει -ενίοτε- να μην πιούμε παραπάνω από το φυσιολογικό.
5/ Επιτυχία
Ναι, ο καταναγκασμός, το πρόγραμμα, η σωστή προετοιμασία είναι αθροίσματα του άγχους μας για να είμαστε σε όλα τέλειοι. Αυτό όμως το διαβολάκι μας κάνει πανέτοιμους και εφοδιασμένους σε όλες τις φάσεις της ζωής μας. Για παράδειγμα, σε συνέντευξη για δουλειά όπου λόγω άγχους θα κάνεις τρομερή προετοιμασία, το πιο πιθανό είναι να ξεχωρίσεις, με μόνη προϋπόθεση να μη μιλάς σαν ρομποτάκι.
Στο κάτω – κάτω της γραφής, η προσωπικότητα του ανθρώπου διαμορφώνεται με διάφορα στοιχεία. Άλλα είναι αρνητικά και άλλα θετικά. Όμως όλα είναι απαραίτητα στην πορεία της ζωής μας. Τα αρνητικά κλισέ περί άγχους είναι γνωστά σε όλους, αλλά τα μικρά φωτεινά σημεία του παραμένουν θαμμένα και αν τα διατηρήσεις ίσως καταλάβεις τον ρόλο τους που δεν είναι απαρατήρητος, αλλά αντιθέτως αποτελεί έναν άξονα ισορροπίας σε πολλές καταστάσεις της ζωής μας.