Λάιφσταϊλ

6 λόγοι για να σταματήσεις να ντρέπεσαι το γυναικολόγο σου

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή και ας συστηθούμε. Ναι, είμαι γυναίκα, έχω 2 χρωμοσώματα Χ και κανένα Υ. Ναι, είμαι wanna-be γιατρός, σύντομα και με πτυχίο.Έχω, λοιπόν, εμπειρίες και από τις δύο οπτικές του θέματος, οπότε ήρθε η ώρα να σας ξε-αγχώσω και να απομυθοποιήσουμε μαζί την όλη ιστορία με το γυναικολόγο και την χειρότερη εξέταση που πρέπει να κάνει μια φορά το χρόνο κάθε γυναίκα.

Κι έχω να σας παραδεχθώ το εξής: Και εγώ ντρέπομαι (ΠΟΛΥ) το γυναικολόγο μου ή μάλλον ντρεπόμουν, μέχρι να κάνω 3 μήνες μαθήματα γυναικολογίας και να δω πόσο cool είναι οι περισσότεροι συνάδελφοι της ειδικότητας. Η αλήθεια είναι πως είναι εν μέρει λογικό να ντρεπόμαστε το γιατρό που για να μας εξετάσει πρέπει να αποκαλύψουμε όλα μας τα «μυστικά». Από την άλλη όμως, είναι απολύτως χαζό, καθώς ο άνθρωπος που έχουμε απέναντί μας δε θα μας κρίνει, δε θα μας προσβάλει και είναι εκεί για να λύσει τα προβλήματα υγείας που μπορεί να αντιμετωπίζουμε ή να κάνει τον κλασσικό ετήσιο έλεγχό μας.

#1 Ο γιατρος κανει τη δουλεια του

Πάντα νομίζουμε πως ο/η γιατρός μας εξετάζει προσεκτικά τα γεννητικά μας όργανα και κάνει σιωπηλές σκέψεις, όπως κάνουμε όλες μας, τύπου «Πώς να είναι εκεί κάτω;», «Είναι φυσιολογικό;», κτλ.

Η αλήθεια είναι πως μπορεί να σκέφτεται διάφορα πράγματα κατά τη διάρκεια της εξέτασης, αλλά όλα έχουν να κάνουν με την πληρέστερη και σωστότερη εξέτασή σου. Μπορεί να περνούν διαφοροδιαγνώσεις από το μυαλό του, εξετάσεις που θα πρέπει να σου γράψει ή ακόμη και δικά του προσωπικά θέματα, τα οποία διόλου σημασία δεν έχουν με τις δικές σου ανησυχίες (doctors have a life too!).

Οπότε, μην ανησυχείς. Ο γιατρός κάνει τη δουλειά του και δεν υπάρχει κανένας λόγος να προσπαθείς να εκμαιεύσεις απαντήσεις στα δικά σου ερωτήματα και ανησυχίες ερμηνεύοντας τις τυχόν εκφράσεις ή τον τονισμό της κάθε πρότασής του. Αν θέλεις να ρωτήσεις κάτι, όσο χαζό και αν νομίζεις πως είναι, ρώτα το! Δεν έχεις τίποτα να χάσεις. Και η απάντηση που θα λάβεις θα είναι από κάποιον του χώρου, όχι τα μαμαδογκρουπ του Facebook.

#2 Δεν εισαι η πρωτη γυναικα που εξεταζει

Εκτός και αν έτυχες στο φοιτητή ιατρικής στα εξωτερικά ιατρεία του Χ πανεπιστημιακού νοσοκομείου, τότε να είσαι σίγουρη πως δεν είσαι η πρώτη ασθενής που εξετάζει ο γιατρός. Αυτό, αν το σκεφτείς καλύτερα, θα σε χαλαρώσει πολύ, γιατί δεν έχεις να ανησυχείς για κάτι. Ο άνθρωπος είναι έμπειρος στη δουλειά του, έχει δει πολλές γυναίκες, κάθε ηλικίας και σωματότυπου, οπότε δεν είναι κάτι διαφορετικό με εσένα. Είσαι απλά το ραντεβού των 10:00 πμ, η Μαρία/Ελένη/Κωνσταντίνα που έχει το Χ πρόβλημα και ήρθε για να της το λύσεις. Ακριβώς όπως και σε κάθε άλλη ειδικότητα. Σκέψου το, ντρέπεσαι όταν πηγαίνεις για το μπούκωμά σου στον παθολόγο;

#3 Μηπως τελικα ντρεπομαστε τα κοινωνικα taboo;

Αν το σκεφτείς λίγο πιο λογικά, θα δεις ότι στην πραγματικότητα ντρεπόμαστε όλες το «τι θα πει ο κόσμος», ή ακόμη χειρότερα το «τι θα σκεφτεί ο κόσμος», αν πούμε ότι πήγαμε στο γυναικολόγο για το πρόβλημα μας. Νομίζουμε πως μια τοπική λοίμωξη, μια κύστη στην ωοθήκη ή μια τυπική εξέταση θα κάνει τους άλλους να κουτσομπολεύσουν για την προσωπική μας υγιεινή, τη σεξουαλική μας ζωή και τη γονιμότητά μας. Σαχλαμάρες!

Κάθε μια από εμάς γνωρίζει άριστα το σώμα της, τις συνήθειές της και τις επιλογές της και δεν έχει να απολογηθεί σε κανέναν για αυτά! Ούτε στο γιατρό, ο οποίος εάν ρωτήσει κάτι πιο προσωπικό (π.χ. σεξουαλική συμπεριφορά κτλ) είναι καθαρά και μόνον για το ιστορικό σου.

Το πότε θα κάνεις παιδιά, το πόσους σεξουαλικούς συντρόφους είχες μέχρι σήμερα, το αν είχες ποτέ επαφές ή όχι ακόμη και το εάν χρησιμοποιείς προφυλάξεις ή όχι είναι δικό σου θέμα, δική σου επιλογή, δική σου υπόθεση! Κανένας δεν είναι σε θέση να σε κατακρίνει ή να σε προσβάλλει για αυτό.

#4 Μιλησε στο γυναικολογο σου

Βασιζόμενη στο προηγούμενο λοιπόν, θέλω να σε προτρέψω και να σου δώσω όσο περισσότερο κουράγιο μπορώ στο να μιλήσεις με το γυναικολόγο σου. Ξέρω, είναι δύσκολο και ντρέπεσαι, όπως όλες μας. Αλλά όσες περισσότερες ειλικρινείς απαντήσεις του δώσεις, τόσο καλύτερα για εσένα.

Και μην του πεις ψέματα ΠΟΤΕ! Δεν οφελεί κανένα να λέει ψέματα στο γιατρό του, γιατί πέρα του ότι τις περισσότερες φορές μπορούμε να δούμε αν κάποιος λέει ψέματα ή όχι (το σώμα μας προδίδει πολύ περισσότερα απ΄όσα μπορείς να φανταστείς), δεν υπάρχει κανένα νόημα στο να μπερδέψεις έναν άνθρωπο που επιθυμεί να κάνει τη διάγνωση. Είναι σαν να του βάζεις ένα «πρόβλημα» και να του δίνεις λάθος δεδομένα και στοιχεία. Προφανώς και τις περισσότερες φορές η λύση θα είναι λάθος. Και στην ιατρική δεν έχουμε δυστυχώς λυσάρι.

#5 Κανε ερωτησεις στο γιατρο σου

Από το να ζητήσεις να σου εξηγεί την όλη διαδικασία της εξέτασης, πράγμα το οποίο βρίσκω πολύ πιο «χαλαρωτικό» από το να κάνουν πράγματα πάνω μου που δεν καταλαβαίνω και προφανώς δεν μπορώ να δω, μέχρι και να λύσεις τις απορίες που έχεις για το σώμα σου ή κάποιο πρόβλημα που μπορεί να αντιμετωπίζεις.

Ειδικά τις πρώτες φορές στο γυναικολόγο μπορεί να φρικάρεις, καθώς δεν γνωρίζεις την πορεία και τη διαδικασία της εξέτασης. H κλασσική σκέψη «What the f**k is going on down there?» έχει να κάνει με τις ιδιαιτερότητες της γυναικολογικής εξέτασης, που δε μοιάζει σε τίποτα με την κλασσική εξέταση τύπου στηθοσκόπιο, πάρε ανασούλες, κτλ.

Μην ντρέπεσαι για αυτό, όλες μας αγχωνόμαστε, ακόμη και εγώ που ξέρω ακριβώς τη διαδικασία.

#6 The walk of shame

Ναι, αυτό ίσως είναι το πιο «επώδυνο» σημείο της εξέτασης (συναγωνίζεται επάξια τις ερωτήσεις για τη σεξουαλική σου ζωή). Εκεί που σου λένε «Παρακαλώ πολύ, γδυθείτε από τη μέση και κάτω» και πρέπει να φορέσεις το υπέροχο λαχανί φορεματάκι, που είναι και λίγο see-through.

Εκείνα τα 10 μέτρα από το μπάνιο μέχρι την καρέκλα της εξέτασης είναι η χειρότερη «πασαρέλα» της ζωής μας. Μη το σκέφτεσαι καν! Κανείς δεν είναι εκεί για να δει την κυτταρίτιδά σου ή το πώς δείχνεις μέσα στο super sexy φορεματάκι σου. Απλά φόρα το, πήγαινε κάθισε στην καρέκλα και τέλος. Δε σε βλέπει κανείς, το πανί αυτό κρατά μακριά τα βλέμματα και σου επιτρέπει την ιδιωτικότητά σου.

Μάλλον όλες έχουμε πάνω-κάτω τις ίδιες σκέψεις και ανησυχίες όταν πρέπει να έρθουμε αντιμέτωπες με το γυναικολόγο μας, αλλά be cool! Δεν είναι το τέλος του κόσμου και πρέπει κάποια στιγμή να συμφιλιωθείς με το γεγονός ότι «Ηey, είμαι γυναίκα. Θα πρέπει να περνάω αυτό το *βάσανο* τουλάχιστον μια φορά το χρόνο μέχρι να τα κακαρώσω. Get used to it!».

Σταμάτα να σκέφτεσαι πως είναι κακό να πηγαίνεις στο γυναικολόγο, πως εκεί πάνε μόνον όσες έχουν πρόβλημα (ετήσιο check-up, σου λέει τίποτα;) και πως κάποιος θα σε κρίνει για τις επιλογές σου, τη σεξουαλική σου ζωή ή το σώμα σου! Κι αν τολμήσει κάποιος να το κάνει, τότε απλά μη δώσεις σημασία. Υγεία πάνω απ΄όλα!

6 λόγοι για να σταματήσεις να ντρέπεσαι το γυναικολόγο σου
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δημοφιλη

Σε μια εποχή όπου έχει χαθεί αυτή αρμονία και οι δύσκολοι ρυθμοί της καθημερινότητας μας στερούν την απόλαυση ενός απλού χαμόγελου, μιας θερμής συντροφιάς και μιας πηγής έμπνευσης, έρχεται το Yang.gr να ανατρέψει αυτά τα δεδομένα. Μια σειρά από πλούσια θεματολογία και περιεχόμενο για Lifestyle, Σχέσεις, Μόδα, Κινηματογράφος, Έξοδος, Fitness και πολλά περισσότερα σε περιμένουν, για να καλύψουν τα γούστα όλων των Yangs.

Facebook

To Top