Λάιφσταϊλ

5 πράγματα να βάλεις στο βιογραφικό σου αν δεν έχεις εργασιακή εμπειρία

Η «χρυσή» ερώτηση που απασχολεί πολλούς νέους σήμερα είναι μία: Πώς θα αποκτήσω εργασιακή εμπειρία, όταν δεν έχω εργασιακή εμπειρία; Μπορεί να κάνει τους περισσότερους φοιτητές, απόφοιτους ή ανέργους να αισθάνονται αγχωμένοι και άβολα για το μέλλον, αλλά υπάρχει ελπίδα.

Είτε κυνηγάς μια ευκαιρία εργασίας, είτε την εκπλήρωση της πρακτικής σου άσκησης, υπάρχουν τρόποι να «γεμίσεις» το βιογραφικό σου με στοιχεία για εσένα και που θα εντυπωσιάσουν τον εργοδότη, αλλά και που δεν θα φανούν παραφουσκωμένα ή ψεύτικα. Πάμε να δούμε, λοιπόν, τα 5 skills να βάλεις στο βιογραφικό σου, αν δεν έχεις εργασιακή εμπειρία.

#1 Εθελοντική Εργασία

Και δεν είναι καθόλου τυχαίο που είναι πρώτη σε θέση. Αποτελεί μεγάλο εργαλείο όχι μόνο στο ξεκίνημα της καριέρας σου, αλλά και στην πορεία της. Μέσα από την εθελοντική εργασία, ο εργοδότης διαπιστώνει ότι όχι μόνο είσαι φιλότιμος και γεμάτος θέληση και ενέργεια για εργασία, αλλά ότι είσαι διατεθειμένος να δουλέψεις πάνω στο κομμάτι που αγαπάς και ασχολείσαι ακόμα και αφιλοκερδώς, κάτι που δεν κάνουν πολλοί.

#2 Αντικειμενική παρουσίαση των ικανοτήτων σου

Από τη στιγμή που δεν υπάρχει κάποιο ιστορικό πάνω στο κομμάτι της εργασίας, αντί να αφήσεις άδειο το πεδίο, μπορείς να το αντικαταστήσεις με μια μικρή παράγραφο (2-3 προτάσεις) για εσένα. Όχι για τη ζωή σου φυσικά, αλλά για το τι ικανότητες διαθέτεις, πάνω σε τι πεδία και με τι θα μπορούσες να ασχοληθείς. Όλα αυτά φυσικά, με πλήρη αντικειμενικότητα και ρεαλισμό, έτσι ώστε να σε κερδίσεις την εμπιστοσύνη τους.

#3 Ενασχόληση με αθλήματα

Δεν είναι όσο περίεργο όσο ακούγεται. Έχει τύχει σε συνέντευξη να σταθούν για πολλή ώρα πάνω στο γεγονός ότι έπαιζα τένις και μάλιστα με ρώτησαν αν θα μπορούσα να τους εκπροσωπήσω και σε αγώνες. Μπορεί να μην πήρα τη δουλειά, αλλά σίγουρα δεν πέρασα απαρατήρητη. Ο αθλητισμός δεν είναι απλά ένα χόμπι, αλλά μια ασχολία που σου προσφέρει μια σειρά από skills και ποιότητας χαρακτήρα. Παρουσίασε τυχόν ενασχόλησή σου με αυτόν και έχεις ένα +point στο τσεπάκι σου.

#4 Φοιτητικές ομάδες ή συλλόγους

Άνοιξε ένα section στο βιογραφικό σου για τις φοιτητικές ομάδες και συλλόγους στις οποίες ήσουν-είσαι μέλος. Μέσα από αυτό παρουσιάζεις το ομαδικό σου πνεύμα, το δέσιμο με συγκεκριμένη ομάδα ατόμων που έχεις, αλλά και το ενδιαφέρον σου για ένα κοινωνικό σύνολο. Απέφυγε τις ομάδες πολιτικού περιεχομένου, για τους προφανείς λόγους.

#5 Μαθητικές εμπειρίες

Όχι, τα μαθητικά σου χρόνια δεν είναι άχρηστα. Πέρα από την εκπαιδευτική σου πορεία, μην ξεχάσεις να αναφέρεις επιτυχίες, εμπειρίες, βραβεία κτλ, που απέκτησες στα χρόνια του σχολείου. Με αυτόν τον τρόπο, δίνεις την εικόνα ότι άρχισες να είσαι δραστήριος από νωρίς και δεν έχεις χάσει ακόμα τη θέληση να επιτύχεις σε περισσότερους τομείς ακόμα.

Μην προσπαθήσεις να δημιουργήσεις ένα τεράστιο resume. Δεν θα εκτιμηθεί καν. Κράτα το μικρό, απλό, περιεκτικό, χωρίς «φανταχτερές» προτάσεις και «φουσκωμένα» skills. Ευγένεια, χαμόγελο και λαχτάρα για εργασία μπορούν να σου εξασφαλίσουν τη θέση εργασίας που επιθυμείς. Καλή επιτυχία!

5 πράγματα να βάλεις στο βιογραφικό σου αν δεν έχεις εργασιακή εμπειρία
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δημοφιλη

Σε μια εποχή όπου έχει χαθεί αυτή αρμονία και οι δύσκολοι ρυθμοί της καθημερινότητας μας στερούν την απόλαυση ενός απλού χαμόγελου, μιας θερμής συντροφιάς και μιας πηγής έμπνευσης, έρχεται το Yang.gr να ανατρέψει αυτά τα δεδομένα. Μια σειρά από πλούσια θεματολογία και περιεχόμενο για Lifestyle, Σχέσεις, Μόδα, Κινηματογράφος, Έξοδος, Fitness και πολλά περισσότερα σε περιμένουν, για να καλύψουν τα γούστα όλων των Yangs.

Facebook

To Top