Χρειάζεσαι ένα χεράκι για να ανέβεις στην εταιρία; Δημιούργησε ουσιαστικές σχέσεις με τους συναδέλφους σου. Για μία ακμάζουσα καριέρα χρειάζεσαι μεγάλη υποστήριξη. Γι΄αυτό, χρειάζεται να διαλέξεις προσεκτικά την παρέα σου στο γραφείο.
«Ανεξάρτητα από το πού εργάζεσαι, βρίσκεσαι σε μία επιχείρηση και ένα από τα κυριότερα αντικείμενα σου θα είναι οι δημόσιες σχέσεις». Αν ανήκεις στους millennials, η συνεχής επαφή με την τεχνολογία μπορεί να σου έχει περιορίσει πολύ την ικανότητά σου να επικοινωνείς και να δημιουργείς δεσμούς με τους συνεργάτες σου. Παραδέξου το: προτιμάς να στείλεις email στο παιδί που θα κάθεται δίπλα σου, αντί να γυρίσεις να κάνεις μία πραγματική συζήτηση μαζί του. Δυστυχώς, έχουν χαθεί τόσα πολλά λόγω της απρόσωπης επικοινωνίας.
Εστίασε στο να καλλιεργήσεις αυθεντικές σχέσεις με τους σωστούς ανθρώπους μέσα στην εταιρία – αυτούς που θα σε βοηθήσουν να εξελιχθείς σαν εργαζόμενος, ώστε να πας την εταιρία και εκείνους μπροστά. Δεν είσαι σίγουρος για το ποιοι πρέπει να είναι αυτοι οι άνθρωποι, πέραν από τον εργοδότη σου; Μην ανησυχείς, φτιάξαμε μία λίστα με τα άτομα που χρειάζεσαι στον κλειστό σου κύκλο από τον χώρο εργασίας.
Ξεκινάς τώρα την καριέρα σου; Δες τις ανοιχτές θέσεις του CollegeLink!
#1 Ο κολλητος/η
Μελέτες δείχνουν πως αν έχεις έναν/μία κολλητό/ή στο γραφείο, όχι μόνο θα αυξηθεί η ικανοποίησή σου στον εργασιακό χώρο, αλλά αυξάνεται η απόδοση και παραγωγικότητά σου. Επομένως, «αγκάλιασε» τον συνάδελφο που ξέρεις, συμπαθείς και εμπιστεύεσαι περισσότερο. Έχε στον νου σου, όμως, πως αυτή η σχέση πρέπει να σχηματιστεί οργανικά. Θα βρεις τον άνθρωπο που με φυσικό τρόπο, θα σου κάνει το κλικ και θα δεθείς περισσότερο μαζί του.
Ναι, ωραίο και το «κουτσομπολιό» για τα μαλλιά μιας συναδέλφου που μπορεί να μην είναι και η καλύτερη μέρα για εκείνη ή να κράξετε μαζί τον υπεύθυνο για μία παρατήρηση που σου έκανε, αλλά δεν κερδίζεις τίποτα παραπάνω από αυτό. Χρειάζεσαι έναν καλό φίλο στον οποίο θα μπορείς να εκτονωθείς και να βασιστείς για ειλικρινές feedback. «Αν θέλεις πραγματικά να αναπτυχθείς, χρειάζεσαι έναν συνάδελφο, ο οποίος θα βγάλει προς τα έξω την καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου».
#2 Ενα εμπιστο ατομο απο το HR
Τα πλεονεκτήματα από αυτή την σχέση είναι ξεκάθαρα. Πέραν από εσωτερικές πληροφορίες, θα ξέρεις από πρώτο χέρι για κάποια θέση που άνοιξε πριν μαθευτεί προς τα έξω. «Παραδόξως, πολλοί άνθρωποι διακόπτουν την επαφή με το HR αφού προσληφθούν. Αυτό είναι αρκετά σοκαριστικό αν σκεφτεί κάνεις πόσα ξέρουν για την εταιρία».
Για να χτίσεις καλή σχέση, προγραμμάτισε συναντήσεις σε μηνιαία βάση με κάποιον αντιπρόσωπο του HR, για να συζητήσετε για τους στόχους σου. Είναι σημαντικό, αυτές οι συζητήσεις να γίνονται από κοντά. Τα emails μπορεί να σου λύνουν τα χέρια, αλλά για να δημιουργηθεί και να διατηρηθεί μια γερή σχέση, η φυσική παρουσία είναι απαραίτητη.
«Να είσαι σαφής σχετικά με τις προοπτικές που βλέπεις στην καριέρα σου. Αν δεν δείξεις ξεκάθαρα ότι θες να εργαστείς σε ένα άλλο τμήμα, δεν μπορούν να γνωρίζουν ότι είσαι ανοιχτός σε τέτοιου είδους ευκαιρίες».
Σκέφτεσαι να αλλάξεις σελίδα στην καριέρα σου; Δες εδώ τις επιλογές σου!
#3 Ενα ατομο με επιρροη
Το να επιστρατεύεις την βοήθεια ενός μέντορα είναι ένα πράγμα, το να δημιουργείς όμως σχέσεις με έναν συνάδελφο που έχει επιρροή – κάποιον που θα επιδοκιμάζει τις ικανότητές σου και θα πει και δυο καλά λόγια στον προϊστάμενο – θα σου δώσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.
Αν η εταιρία δεν υποστηρίζει κάποιο πρόγραμμα καθοδήγησης των υπαλλήλων, προσέγγισε μόνος σου το άτομο που πιστεύεις ότι έχει πράγματα να σου προσφέρει και ζήτα του να γίνει ο μέντορας σου. «Πες του γιατί θαυμάζεις την δουλειά του, και ρώτα αν είναι πρόθυμος να σε βοηθήσει σε συγκεκριμένα πεδία που χρειάζεσαι βελτίωση».
Θέσε τις προσδοκίες σου σχετικά με την συχνότητα που θα ήθελες να συναντιέστε και επιδίωξε αναλυτική κουβέντα μαζί του, πριν από μία σημαντική συνάντηση με τον εργοδότη σου. Υποθέτωντας ότι έχει φτάσει σε ένα καλό σημείο η σχέση σας, είναι επιτρεπτό να ζητήσεις την υποστήριξή του σε κάποιο βήμα που θες να κάνεις. Ίσως να επιδίωκες την υποστήριξη και άλλων ανθρώπων από διαφορετικά τμήματα για να επεκτείνεις το δίκτυο σου.
#4 Εναν ανταγωνιστη
Έχε τους φίλους σου κοντά και τους εχθρούς σου πιο κοντά, λέει το ρητό και αυτό σου προτείνουμε και εμείς. Είσαι ξύπνιος και μπορείς φαντάζομαι να αντιληφθείς την αξία του να μετατρέπεις τους αντιπάλους σε συμμάχους σου. Κάποιες φορές είναι καλύτερο να τους κάνεις κάποιο κοπλιμέντο για τα δυνατά τους σημεία, αντί να τους την «μπαίνεις» συνέχεια. Έτσι θα βελτιώσεις και το skill set σου και την φήμη σου.
Pro tip: Συνεργάσου μαζί τους σε κάποιο project με το οποίο θα λάμψετε και οι δυο και παίνεψέ τον δημόσια. Έτσι ο εργοδότης σου θα σε βλέπει ως ομαδικό παίκτη.
#5 Καποιον απο το management
Αυτό το άτομο μπορεί να είναι ο/η front office manager, ο βοηθός του εργοδότη σου, ή οποιοσδήποτε από τον χώρο αυτό. Αν και οι ρόλοι τους μπορεί να ποικίλουν, έχουν μεταξύ τους κάτι κοινό: πρόσβαση στα ανώτερα στρώματα. Μπορεί να πιστεύεις ότι o front office manager, είναι μια θέση που ανήκει στα κατώτερα εταιρικά επίπεδα, αλλά συνήθως είναι τα «αφτιά» ενός senior manager. Έτσι μπορεί να καταφέρει να σε βάλει σε κάποιο meeting στο οποίο διαφορετικά δεν θα μπορούσες να συμμετέχεις, ή να σου προμηθεύσει πληροφορίες για κάποιο σημαντικό project που ετοιμάζεται και να αποδείξεις εκεί την αξία σου.
Κάλεσε τους ανθρώπους αυτούς στο διάλειμμα για φαγητό, πιες έναν καφέ μαζί τους, ή ξεκίνα συζητήσεις του τύπου «Ποια είναι τα σχέδια σου για το Σαββατοκύριακο;». Μην ξεχνάς πως μικρές χειρονομίες, όπως να φέρεις κρουασανάκια στο γραφείο, πάντα σε κάνουν συμπαθή στους άλλους.
Αν χρειάζεσαι περισσότερες συμβουλές καριέρας, μην διστάσεις να επισκεφτείς το blog μας.