Καθημερινά στην ζωή μας κάνουμε συναλλαγές προκειμένου να αποκτήσουμε κάποιο αγαθό. Για να αποκτήσουμε αυτό το αγαθό, πρέπει ως αντίτιμο εμείς να καταβάλουμε κάποιο χρηματικό ποσό, είτε σε ρευστό (χαρτί), είτε μέσω πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας (πλαστικό). Μα πώς γίνεται η αξία αυτού που δίνουμε να είναι αντίστοιχη αυτού που παίρνουμε; Σίγουρα το χαρτί έχει μικρότερη αξία από αυτό που εμείς θα αγοράσουμε.
Αυτό βέβαια που δίνει αξία στο χαρτί και στους αριθμούς στον τραπεζικό λογαριασμό (συνήθως) είναι η δουλειά και ο κόπος που εμείς κάναμε για να ανταμειφτούμε με αυτό τον τρόπο. Να ανταμειφτούμε και πάλι με «χαρτί». Επομένως, αυτό που κάνει το «χαρτί» αυτό ή αλλιώς τα χρήματα να έχουν αξία είναι αρχικά το γεγονός ότι με αυτά θα αποκτήσεις αγαθά, αλλά κυρίως είναι η αξία που του δίνεις εσύ με κάθε τρόπο!
Τα χρήματα δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά το μέσο για την απόκτηση αγαθών, ψυχαγωγίας, διασκέδασης, αναμνήσεων κ.ο.κ. Αρκετοί όμως ξεχνάνε ότι τα χρήματα δεν είναι τίποτα άλλο πέρα από χαρτί, το οποίο απλά επισφραγίζει την απόκτηση. Είναι κάτι σαν τα κουπόνια του σούπερ μάρκετ τα δίνεις και σε αντάλλαγμα παίρνεις κάποια προϊόντα ή προσφορές. Τα χρήματα απλά έχουν μεγαλύτερο φάσμα εξαργύρωσης.
Αντί, λοιπόν, να καθόμαστε και να σκεφτόμαστε το πώς μπορούμε να βγάλουμε όλο και περισσότερα χρήματα, θα ήταν καλύτερο να δούμε το πώς με αυτά τα χρήματα θα μπορέσουμε να αποκτήσουμε αυτά που θέλουμε και να πραγματοποιήσουμε ίσως και κάποια όνειρα. Να αποκτήσουμε αναμνήσεις , να χαρίσουμε δώρα και μαζί με αυτά χαμόγελα στους γύρω μας!
Τα χρήματα δεν είναι αυτοσκοπός, ούτε φέρνουν την ευτυχία,αλλά αποτελούν το μέσο για την ικανοποίηση βασικών αναγκών, αλλά και μέσο για κάποιες υλικές απολαύσεις. Μέχρι εκεί πρέπει ο άνθρωπος να τους δίνει αξία!