Το πασχαλινό τραπέζι μόλις τελείωσε και ακόμα ένα Πάσχα έφτασε στο τέλος του, κι εμείς μετά από τόσο φαγητό ακόμα πεινάμε (ή μόνο εγώ πεινάω πάλι;). Όπως και να έχει, το φαγητό είναι αγαπημένη καθημερινή δραστηριότητα και ιδιαίτερα στην Ελλάδα ξέρουμε καλά τι πάει να πει ΚΑΛΟ φαγητό! Σήμερα, λοιπόν, αποφάσισα κάνοντας μια γενική έρευνα από φίλους και γνωστούς από διάφορα μέρη της Ελλάδας, αλλά και από δικά μου ταξίδια, να σας παρουσιάσω τα πιο αγαπημένα και παραδοσιακά φαγητά της κάθε περιοχής. Ας ξεκινήσουμε το μικρό μας ταξιδάκι στην πανέμορφη Ελλάδα.
Πρώτος Σταθμός: Κρήτη!
Αχ, αυτή η Κρήτη! Πανέμορφη και κάθε φορά που θα πάω πάντα γυρνάω με 15 κιλά παραπάνω, μιας και το φαγητό εκεί είναι απλά ΤΕΛΕΙΟ! Δεν ξέρω πως το κάνουν, αλλά με τα πιο απλά υλικά δημιουργούν γεύσεις που χαράζονται έντονα στον ουρανίσκο μας. Το πανέμορφο αυτό νησί έχει να μας παρουσιάσει τους Χοχλιούς τους Μπουμπουριστούς. Μπορεί να μπερδεύεται η γλώσσα σου κάθε φορά που θα το πεις, αλλά η γεύση τους είναι ακαταμάχητη και πολύ ιδιαίτερη. Για όποιον δεν έχει καταλάβει ακόμα για το τι είναι οι χοχλιοί, ο λόγος για τα περίφημα σαλιγκάρια που οι κρητικοί ονομάζουν χοχλιούς. Είναι ένα αγαπημένο πιάτο και μια δοκιμή θα σας πείσει.
Δεύτερος Σταθμός: Ζάκυνθος!
Η Ζάκυνθος πέρα από τη φυσική ομορφιά που διαθέτει και τη θέα που προσφέρουν οι ψηλές κορυφές στην απέραντη θάλασσα, είναι πολύ γνωστή και για τις ιδιαίτερες και πολύ αγαπημένες γεύσεις που προσφέρουν τα παραδοσιακά της πιάτα. Ένα από αυτά είναι σοφιαγαδούρα. Το συγκεκριμένο πιάτο είναι ένα είδος γιαχνί με πατάτες. Σε γενικές γραμμές στη Ζάκυνθο το γιαχνί με πατάτες, χόρτα και όσπρια είναι πολύ συνηθισμένα φαγητά. Αν, λοιπόν, σκέφτεσαι να επισκεφθείς το υπέροχο αυτό νησί μην παραλείψεις να κάνεις μια στάση και να δοκιμάσεις σοφιαγαδούρα!
Τρίτος Σταθμός: Κέρκυρα!
Ένα γραφικό νησί με τα σοκάκια του και τις πολλές και διάφορες παραδόσεις σε κάθε του γιορτή δεν θα μπορούσε να μην έχει μια δικιά του ξεχωριστή και φυσικά ΠΕΝΤΑΝΟΣΤΙΜΗ κουζίνα. Θα αναφέρω σήμερα ενδεικτικά την στραπατσάδα, η οποία είναι πηχτό ζουμί από κόκαλα με αυγό και βούτυρο και άλλα απλά υλικά που ενισχύουν τη γεύση του και δεν μπορείς να σταματήσεις να τρως! Οι ντόπιοι το προτιμούν καυτό, οπότε κάτι θα ξέρουν!
Τερματικός Σταθμός: Σάμος!
Πολλοί θα ξέρετε τη Σάμο για τον Πυθαγόρα και άλλους μεγάλους αρχαίους Έλληνες, ωστόσο είναι πολύ γνωστή και για την κουζίνα τους. Σήμερα, θα ήθελα να αναφέρω ένα πεντανόστιμο φαγητό που έτυχε να δοκιμάσω από μια φίλη. Ο λόγος για τα παραδοσιακά μπουρέκια της Σάμου. Κύριο συστατικό τους είναι το κίτρινο κολοκύθι και η γεύση τους ξεπερνά κάθε προσδοκία, μιας και η πρώτη μου κουβέντα όταν τα είδα ήταν «Οk, λίγα ακόμα πιτάκια». Πόσο λάθος έκανα!
Γενικά στα μέχρι τώρα χρόνια που έχω ζήσει, έχω δοκιμάσει αρκετές κουζίνες και αρκετά από τα φαγητά τους, ωστόσο έχω καταλήξει στο συμπέρασμα πως σαν τα ελληνικά φαγητά δεν έχει πουθενά! Αυτά και για σήμερα, αγαπητά μου παιδιά. Σας φιλώ γλυκά και να δοκιμάζετε γεύσεις!