Αααχ, διακοπούλες για Πάσχα μου είπαν, θα ξεκουραστούμε είπαν, θα περάσουμε καλά… είπαν. Κι εγώ είμαι σαν τη Μεγάλη Παρασκευή. Αλλά ξέρετε τί θα μου έφτιαχνε τη διάθεση; Ένα κιλό παγωτό. Κάτω από τον ήλιο. Δίπλα στη θάλασσα. Ζητάω πολλά; Πάσχα είναι, το δικαιούμαι. Το δικαιούσαι κι εσύ, κι εσύ, κι εσύ! Και ξέρεις τι λέω; Άμα θες μ΄ακούς, γιατί είμαι τρελή εγώ και δεν μ΄αρέσει να μου φέρνουν αντιρρήσεις, ευχαριστώ. Λέω να πάρουμε μια ψαρόβαρκα (πλοίο θα πάρουμε, don’t worry) και να πάμε ως τη λεβεντομάνα Κρήτη και τα πανέμορφα Χανιά.
Να φάμε εκεί το παγωτάκι μας και το αρνάκι μας – γιατί όχι – κάτω από τον ήλιο τον κρητικό (γιατί, βρε αδερφέ, άλλο πράγμα ο κρητικός ήλιος) και δίπλα στις πανέμορφες παραλίες. Σε παραλίες μοναδικές, καθαρές, αμμουδερές, βραβευμένες με γαλάζιο σημαιάκι. Ναι αμέ, δε σου προτείνω ό,τι κι ό,τι. Αλλά πολύ δύσκολο να διαχωρίσεις και να ξεχωρίσεις. ‘Ομως θα κάνω τη καρδιά μου πέτρα και θα σου προτείνω ενδεικτικά εννιά από αυτές που αν τελικά επισκεφθείς, δε θα χάσεις!
– Ελαφονήσι –
– Πλατανιάς –
– Αγία Μαρίνα –
– Αλμυρίδα –
– Φαλάσαρνα –
– Γεωργιούπολη –
– Καστέλι Κισσάμου –
– Σούγια –
– Φραγκοκάστελο –
Πέρα από τη φυσική της ομορφιά με τη πλούσια βλάστηση, το απέραντο γαλάζιο, τα επιβλητικά βουνά, η πόλη των Χανίων αποτελεί μια μεγάλη εμπειρία-ταξίδι στην ιστορία από μόνη της, με τα μνημεία, μουσεία και αξιοθέατα της.
Θέλει σίγουρα πολύ καλή οργάνωση χρόνου για να πρόλαβετε να δείτε όσα περισσότερα γίνεται και να αισθανθείτε όσο το δυνατόν περισσότερο την ιδιαίτερη ατμόσφαιρα. Εγώ συνιστώ πολλές βόλτες στα σοκάκια (συνταγή γιατρού 😂). Μαγαζάκια, μεζεδοπωλεία κι εστιατόρια, αλλά και σημαντικά μνημεία βρίσκονται μέσα στα σοκάκια, το ένα δίπλα στο άλλο, με τέτοιο τρόπο που το παρόν «παντρεύεται» το παρελθόν και δημιουργούν μαζί ένα «ζευγάρι» μοναδικό. Κατά την επίσκεψή σας στα Χανιά μη παραλείψετε να επισκεφθείτε:
- Την Δημοτική Αγορά, όπου θα βρείτε όλα τα καλά της κρητικής γης
- Τον Δημοτικό Κήπο, μια όαση πρασίνου με το μεγάλο και εντυπωσιακό ρολόι – σήμα κατατεθέν για τους Χανιώτες.
- Το Ενετικό Λιμάνι, με τις ομορφιές του, το φρούριο Φιρκά (ναι, αυτό που μαθαίναμε στην Ιστορία κατεύθυνσης, στο κρητικό ζήτημα) με το Ναυτικό Μουσείο, το Σαντριβάνι, το Γιαλί Τζαμί, τα Ενετικά νεώρια και το Μεγάλο Αρσενάλι και φυσικά τον Φάρο, που σηματοδοτεί το πιο χαρακτηριστικό ίσως τοπίο της πόλης.
- Την Σπλάντζια, την παλιά τουρκική συνοικία, που σήμερα ονομάζεται «πλατεία 1821» και όπου θα δείτε την επιβλητική εκκλησία του Αγίου Νικολάου, τον μόνο ναό σήμερα στην Ελλάδα που διατηρεί και καμπαναριό και μιναρέ, τον ενετικό ναό του Αγίου Ρόκκου, την Αγία Αικατερίνη, τον τεράστιο πλάτανο, στο κέντρο της Σπλάντζιας και την τουρκική υπόγεια κρήνη.
- Την Μητρόπολη των Χανίων και την Μονή Αγίου Φραγκίσκου των Φραγκισκανών, που στεγάζει σήμερα το Αρχαιολογικό Μουσείο των Χανίων.