Όσοι από εσάς φοβούνται να μιλήσουν για τις απόψεις τους σε μια παρέα ατόμων να σηκώσουν το χέρι τους. Χα, το΄ξερα! Τώρα όσοι από εσάς ντρέπονται πώς ακούγονται σα ζαβά όταν έχουν το λόγο σε κάποια συζήτηση να σηκώσουν επίσης το χέρι τους. Χα, το φαντάστηκα και αυτό! Μη φοβάστε, η κυρία αρθρογράφος είναι εδώ για σας βοηθήσει.
Αν θέλεις να αποκτήσεις έναν άλλο αέρα, αυτόν του έξυπνου (ποιος δεν θέλει άλλωστε;!), δεν έχεις παρά μόνο να ακούσεις τις απλές μικρές συμβουλές και να τις εφαρμόσεις. Χαρτί και στυλό, αφήνουμε τις απορίες για το τέλος.
1. Δεν είναι τι θα πεις, αλλά πώς θα το πεις
Η ομιλία, σε αντίθεση με το γραπτό λόγο, έχει το πλεονέκτημα κάποιων χρήσιμων εργαλείων, όπως είναι ο τόνος της φωνής, το συναίσθημα, η δημιουργικότητα, ο αυθορμητισμός, ακόμα και η εμφάνισή σου. Χρησιμοποίησε αυτά τα εργαλεία υπέρ σου. Αποσπώντας το ενδιαφέρον των συνομιλητών σου, θα σε «μεγαλώσει» στα μάτια τους.
2. Πάρε πόζα
Όχι, όχι, σταμάτα το duckface! Μην ακούσεις πόζα, αμέσως να βγάλεις selfie. Εννοώ τον τρόπο που κάθεσαι, που κινείς τα χέρια σου, ακόμα και το καμπούριασμα της πλάτης σου. Ίσιος κορμός, χωρίς να τεντώνεσαι λες και κατάπιες σκουπόξυλο, χαλαροί ώμοι, χωρίς υπερβολικές κινήσεις χεριών είναι η πόζα που δεν θα κάνει τους γύρω σου να αισθανθούν βολικά, αλλά ακόμα και τον ίδιο τον ομιλητή. Ναι, εσένα λέω.
3. Don’t be a f***ing smartass
Λέξεις, φράσεις και υπονοούμενα του στυλ «το καλό το παλικάρι ξέρει κι άλλο μονοπάτι» ή «πότε ο Γιάννης δεν μπορεί, πότε ο κώλος του πονεί» δεν περνάνε. Ιδιαίτερα αν τις χρησιμοποιείς σε περιπτώσεις που δεν ταιριάζουν καν με το θέμα της συζήτησης. Η ταμπέλα του εξυπνάκια θα σε κυνηγάει παντού. Κάποιες φορές είναι καλύτερα να κρατάς το στόμα σου κλειστό. (Ωπ, πάσα για το επόμενο βήμα)
4. Η σιωπή είναι χρυσός
Μην τη φοβάσαι, η σιωπή κάποιες φορές είναι σύμμαχός σου. Μέσα από αυτή έχεις χρόνο να σκεφτείς την επόμενη κουβέντα σου, να οργανώσεις τις σκέψεις σου, αλλά και να αφήσεις και τους υπόλοιπους να πάρουν το λόγο, κάτι που πολλοί θα εκτιμήσουν. Εκτός από αυτά, δημιουργεί και την ψευδαίσθηση ότι ζυγίζεις κάθε κουβέντα που θα πεις, άρα δεν είσαι απλά ένας φλύαρος σαν τους υπόλοιπους.
5. Μίλα δυνατά, μη φωνάζεις
Άλλο να μιλάς δυνατά και άλλο να φωνάζεις σαν λαϊκατζής (επάγγελμα που ήθελα να ακολουθήσω μικρή, γιατί ποιος δεν γουστάρει να φωνάζει στιχάκια για φρούτα, αλλά να μην τον παρεξηγεί κανείς;). Πρόσεξε ο τόνος της φωνής σου να είναι τόσο δυνατός όσο να δείξεις σημάδια κάποιας εξουσίας, όχι να ματώνεις τα αυτιά των γύρω σου. Είναι κάτι που απαιτεί εξάσκηση, καθώς μπορεί να αντιμετωπίσεις προβλήματα όπως να καλύψεις κάποιον συνομιλητή σου ή να εκνευρίσεις τους ήρεμους της παρέας.
Τα tips τα έχεις, μένει το πρακτικό κομμάτι. Τι περιμένεις; Κάλεσε την παρέα σου, για ένα χαλαρό καφέ στον καναπέ σου και ξεκίνα τη συζήτηση. Απορίες κανείς;