Από καταβολής του, το Facebook είναι υπεύθυνο για τη δημιουργία και αναπαραγωγή αρκετών ενοχλητικών φαινομένων και trends, τα οποία έχουν την τάση να εξαπλώνονται σαν ιός και να εμφανίζονται συχνά στην αρχική μας, ακόμη κι όταν η μόδα τους έχει παρέλθει. Τέτοιες τάσεις αποδεικνύουν την άρνηση του Έλληνα να χρησιμοποιήσει δικό του χιούμορ και αυθόρμητο λόγο, την προσκόλλησή του σε «ανακυκλώσιμες» ατάκες και την ανικανότητά του να συνειδητοποιήσει πότε κάτι παύει να είναι αστείο, αν ποτέ ήταν. Τέτοια ενοχλητικά φαινόμενα που μαστίζουν το ελληνικό διαδίκτυο είναι, πχ: οι εικόνες με minions, συνοδευόμενες με λεζάντα βουτηγμένη στην κατινιά που λίγη έως και καμία σχέση έχει με την εικόνα. Σήμερα, ωστόσο, μαζευτήκαμε εδώ για να μιλήσουμε για τις εξίσου ανέμπνευστες και χιλιοειπωμένες ατάκες του Facebook που βαρεθήκαμε να βλέπουμε στην αρχική μας σελίδα.
#1 Σύνοδος κορυφής
Κλασική ατάκα για check-in σε συναντήσεις φίλων. Επειδή αυτά είναι συνήθως σαν κακή ίωση, δεν ξέρω ποιος ήταν ο πρώτος που χρησιμοποίησε τη φράση και από τότε κόλλησε και τους υπόλοιπους χρήστες. Πάντως είναι από τις πιο «ιιχχ» ατάκες εκεί έξω.
#2 Εδώ με τα παιδιά/ Εδώ μωρέ χαλαρά/κλπ
Δε θέλω να κάνω spoil για τις υπόλοιπες ατάκες στη λίστα, αλλά είναι μακράν η πιο ανέμπνευστη. Η φράση αυτή, που επίσης χρησιμοποιείται σε check-in έχει πολλές παραλλαγές. Πάντως πάντα ξεκινά με «εδώ (μωρέ)». Πονάνε τα μάτια μου και τα τσάκρα μου όταν τη βλέπω. Πρώτον, γιατί είναι παντού και δεύτερον γιατί σαν πρόταση, για να έχει νόημα το «εδώ μωρέ» προηγείται η ερώτηση «που είστε;» την οποία ποτέ δεν κάναμε.
#3 Δε μπλέκεις/ Να σέβεστε
Αγαπημένη ατάκα σε φωτογραφίες με φίλους. Το καταλαβαίνουμε ότι το νόημα της φράσης είναι ειρωνικό και σε καμία των περιπτώσεων δε μας απειλούν, αλλά να μωρέ, δεν είναι και τόσο αστείο όσο νομίζουν όταν το γράφουν.
#4 Νιώθει ευλογημένη στην τοποθεσία «Σταθμός Λαρίσης»
Ελάτε και πείτε μου, πόση ευλογία και θρησκευτική κατάνυξη μπορείς να νιώθεις στο Σταθμό Λαρίσης; Και πόσο φυσιολογικό, τέλος πάντων, είναι να νιώθεις θεία χάρη κάθε φορά που πίνεις καφέ; Μήπως, να το κοιτάξεις;
#5 Ευχαριστώ για την αποδοχή
Παραθέτω σχετικό μου post για να μην επαναληφθώ, σαν κακή ατάκα του Fb.
#6 Πλο(ν)κ, αδδ, τιλιτ
Ναι, ξέρω ότι χρησιμοποιούνται ειρωνικά και για πλάκα. Αλλά είναι πλέον τρομερά παρωχημένα, κι έπειτα πόσοι άνθρωποι εκεί έξω χρησιμοποιούν όντως τη φράση «κούκλα, κάνε με αδδ είμαι πλονκ» για να φλερτάρουν; 4-5 μάξιμουμ. Άρα πολλής σαρκασμός για το τίποτα.
#7 Δηλητηριώδεις χημικές ουσίες
Προτείνω να κερνάνε δηλητηριώδης χημικές ουσίες σε σφηνάκια όποιον θαμώνα χρησιμοποιεί αυτή τη φράση. Πρώτον, γιατί μας έχει πρήξει, δεύτερον γιατί ξέρουμε ότι τη βγάζει με μπύρα και τρίτον γιατί σαμποτάρει το όνομα του μαγαζιού.
#8 Ήθελε selfie
Υπάρχει μια κατάλληλη, μονολεκτική απάντηση στη δήλωση «Ήθελε selfie» την οποία ωστόσο δε θα γράψω γιατί δε με αφήνει το συμβόλαιό μου.
#9 Κιμ πάτα το κουμπί
Η φράση χρησιμοποιείται για να δηλώσει την απογοήτευση του facebookικού χρήστη από τη σύγχρονη κοινωνία. Σε μια έκρηξη υπερβολής, ο χρήστης επιθυμεί να εξαλειφθεί δια παντός η ζωή στο Γαλάζιο Πλανήτη, με την εξαπόλυση πυρηνικής βόμβας. Γιατί οι πυρηνικές βόμβες, ρε παιδί μου είναι πάντα laugh material #not . Μετά από λίγο, οι ίδιοι χρήστες που ευχήθηκαν μαζικό θάνατο σε ανθρώπους, ζώα και πλαγκτόν κάνουν «ανθρωπιστικά» ποστ για παιδιά που πεινάνε στην Αφρική, σε μια (ευτυχώς όχι πυρηνική) έκρηξη διπολικότητας.
#10 Μνημόνια μέχρι να σβήσει ο ήλιος
Στο ίδιο μήκος κύματος, έχουμε τη φράση αυτή, η οποία συνήθως χρησιμοποιείται για να εκφράσει αγανάκτηση σχετικά με τις παθογένειες της ελληνικής κοινωνίας ή και του ίδιου του Νεοέλληνα. Κάθε φορά που βλέπω αντι-μνημονιακό, ούτε λίγο ούτε πολύ, να σκούζει για την αναγκαιότητα κι άλλων μνημονίων, τον φαντάζομαι topless να αυτομαστιγώνεται, κι όπως καταλαβαίνετε, δεν μου είναι πολύ ευχάριστο.
#11 «Από τα Lidl»
Θυμάστε κάτι αστεία με τον Τάσο Λειβαδίτη; Ή με το Flappy Bird; Για όσους δε θυμούνται, ήταν σύντομα αστεία τα οποία ξαφνικά κι απρόσμενα πόσταρε μεγάλη μερίδα του ελληνικού facebook με αποτέλεσμα να γεμίσουν την αρχική μας. Και κάποια ήταν όντως έξυπνα, μπορούμε να πούμε. Το καλό με τα αστεία αυτά ήταν ότι λίγο αφού άρχιζαν να γίνονται ενοχλητικά εξαφανίζονταν και ξεχνιούνταν με τον ίδιο μυστήριο τρόπο που είχαν μπει στις διαδικτυακές ζωές μας. Ε, ας πούμε ότι αυτό δεν έγινε με τα αστεία από τα Lidl (literally), τα οποία ενσωματώθηκαν τόσο πολύ στο καθημερινό λεξιλόγιο του Νεοέλληνα, που 3 χρόνια μετά επιμένει με ζήλο να κοτσάρει τη λεζάντα «… από τα Lidl» σε οτιδήποτε δεν του αρέσει.
#12 Αυτά καλό είναι να μην γίνονται
Άλλη μια χιουμοριστική (για κάποιους) ατάκα που αναφέρεται όταν ο ομιλητής θέλει να επικρίνει ή να καταδικάσει κάτι. Δεν ξέρω πώς προήλθε, παρά μόνο ότι έχει γίνει εκνευριστική καραμέλα. Όποιος ξέρει παραπάνω πληροφορίες, θα ήθελα να με ενημερώσει.
Ενοχλητικές και χιλιοειπωμένες, βασισμένες σε ένα ομογενοποιημένο μοτίβο έκφρασης και πλάκας, αυτές ήταν ατάκες του Facebook που βαρεθήκαμε να βλέπουμε. Επειδή σίγουρα θα υπάρχουν κι άλλες, περιμένω σχόλια και μηνύματα για ατάκες, οι οποίες θα μπορούσαν να είναι στη λίστα.