Εξεταστική: η περίοδος που βρίσκεσαι στη τσίτα, στο άγχος και στο τρέξιμο, καθώς κυνηγάς να πετύχεις το καλύτερο αποτέλεσμα που μπορείς. Όσο καλύτερος είναι ο προγραμματισμός, τόσο καλύτερο το αποτέλεσμα.
Ποιος παράγοντας όμως παίζει σημαντικό ρόλο, όσο κι αν φαίνεται παράξενο σε αρκετούς; Η απάντηση είναι η διατροφή. Γι΄αυτό, στο παρόν άρθρο θα αναλύσουμε μερικούς τρόπους για να καταφέρεις να κρατήσεις ισορροπημένη την διατροφή σου την περίοδο της εξεταστικής και επομένως να μπορέσεις να αποδόσεις καλύτερα.
#1 Δεν κανουμε διαιτα
Όταν λέμε δίνουμε βάση στη διατροφή στη διάρκεια της εξεταστικής, δεν εννοούμε ότι κάνουμε κάποια αυστηρή δίαιτα. Αν αυτή τη περίοδο περιορίσεις τις θερμίδες που καταναλώνεις, αυτό που θα πετύχεις είναι η κόπωση, η ατονία αλλά και η νευρικότητα, ενώ θέλουμε το ακριβώς αντίθετο. Επομένως, τρέφομαστε κανονικά με τακτικά γεύματα, μεγάλη κατανάλωση θερμίδων δηλαδή, και εννοούμε πάντα θερμίδες υγιεινής προέλευσης!
#2 Μην τρως απ΄έξω
Κάτι που συνηθίζεται αρκετά κυρίως σε αυτή την περίοδο είναι τα τακτικά τσιμπολογήματα fast food. Τέτοιες τροφές, πλούσιες σε λιπαρά μπορούν να προκαλούν ένα στοματικό στρες, καθώς χρειάζεται περισσότερος χρόνος για την πέψη τους, μειώνουν τη δυνατότητα συγκέντρωσης, ενώ επίσης, όταν καταναλώνονται το βράδυ επηρεάζουν και την ποιότητα του ύπνου.
#3 Μη ξεχνας το πρωινο
Όπως έχουμε ξαναπεί, είναι ένα από τα σημαντικότερα γεύματα της ημέρας, καθώς είναι βάση για μια καλή ημέρα, για τον οργανισμό και την υγεία. Είναι αποδεδειγμένο ότι όσοι δεν τρώνε πρωινό, παρουσιάζουν (πιο εύκολα) κόπωση, ατονία, νευρικότητα, χαμηλή πνευματική συγκέντρωση και γενικότερα χαμηλότερη απόδοση. Γι΄αυτό το πρωί ξεκίνα την μέρα με ένα γεύμα πλούσιο σε πρωτεΐνες και θρεπτικά συστατικά. Μη το ξεχνάς.
#4 Προσοχη στα snacks
Στο ενδιάμεσο των υπόλοιπων γευμάτων, αλλά και τις ώρες που λείπεις από το σπίτι, είναι καλό να καταναλώνεις σνακ. Προσοχή όμως στη ποιότητα, δηλαδή απόφυγε σνακ με μεγάλη περιεκτικότητα σε ζάχαρη ή λιπαρά, διότι επηρεάζουν την συγκέντρωση και την απόδοση. Προτίμησε για σνακ φρούτα, ξηρούς καρπούς, μπάρες δημητριακών, μπάρες πρωτεΐνης κλπ.