Η αποφοίτηση σου ήρθε και πέρασε. Δυστυχώς, το ίδιο συνέβη και με το όνειρο σου να βρεις την τέλεια δουλειά. Έχεις ανταποκριθεί σε πολλές αγγελίες και έχεις στείλει το βιογραφικό σου περισσότερες φορές, από όσες είσαι σε θέση να παραδεχτείς. Έχεις αρχίσει να αναρωτιέσαι τι πήγε στραβά και δεν έχεις λάβει καμία απάντηση. Αυτή είναι μία κατάσταση που δύσκολα σε αφήνει ανεπηρέαστο.
Στο κάτω κάτω, πήγες σε μια σχολή, ώστε να έχεις μια καλή επαγγελματική αποκατάσταση πάνω στον τομέα που σε ενδιαφέρει. Το ίδιο αντιμετωπίζουν και εκατοντάδες άλλοι υποψήφιοι, οι οποίοι μπορεί να στείλουν αίτηση για την ίδια θέση που ενδιαφέρεσαι και εσύ. Αν αναλογιστείς τον όγκο των βιογραφικών με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι οι υπεύθυνοι ανθρώπινου δυναμικού, τότε θα διαπιστώσεις πως το δικό σου μάλλον έχει χαθεί κάπου στο πλήθος.
Όσο αποθαρρυντικό κι αν ακούγεται αυτό, υπάρχουν κάποιοι τρόποι που θα ενισχύσουν τις πιθανότητές σου. Παρακάτω θα βρεις 4 tips που χρειάζεσαι για να βρεις την πρώτη σου δουλειά:
#1 Φτιάξε ένα επαγγελματικό βιογραφικό και μία συνοδευτική επιστολή που θα ξεχωρίσουν
Το βιογραφικό σου πρέπει να φτάσει το top 5-10% και για να γίνει αυτό θα πρέπει να ξεχωρίσει από των υπολοίπων. Μελέτησε καλά την περιγραφή της θέσης και οποιαδήποτε άλλη πληροφορία μπορείς να βρεις. Προσάρμοσε τις δυνατότητες και τις γνώσεις σου στις απαιτήσεις της θέσης. Μην γεμίζεις το βιογραφικό σου με άσχετα skills, απλά και μόνο για να φαίνεται πιο πλούσιο. Στην συνοδευτική επιστολή μπορείς να τονίσεις τον λόγο για τον οποίο θες να εργαστείς στην συγκεκριμένη εταιρία.
#2 Δικτυώσου
Προσπάθησε να δικτυωθείς με όλους τους συγγενείς, φίλους και γνωστούς σου, ώστε να ανακαλύψεις κάποια θέση που δεν πρόκειται να δημοσιευθεί και να σε γνωρίσουν σε ανθρώπους που ψάχνουν για υποψήφιους. Είμαστε βέβαιοι πως έχεις ακούσει το ρητό «Δεν έχει να κάνει τόσο με το τι ξέρεις, αλλά ποιον ξέρεις». Τίποτα δεν είναι περισσότερο αληθές από αυτό, ειδικά αν ψάχνεις για την πρώτη σου δουλειά.
#3 Ενημερώσου για τις τάσεις της αγοράς
Όταν ενδιαφέρεσαι για μία θέση πάνω σε έναν συγκεκριμένο τομέα ή εταιρία, τότε πρέπει να γνωρίζεις και τις τάσεις που τον/την ακολουθούν. Αν υπάρχει κορεσμός στην αγορά για την οποία ενδιαφέρεσαι, τότε ίσως θα πρέπει να αρχίσεις να σκέφτεσαι το ενδεχόμενο να ασχοληθείς με κάτι άλλο, μέχρι αυτό να αλλάξει. Προσπάθησε, όμως, ο ρόλος που θα αναλάβεις να σου προσφέρει δεξιότητες και γνώσεις, τις οποίες θα μπορείς να χρησιμοποιήσεις ως πλεονέκτημα για την άλλη θέση.
#4 Διατήρησε μία δυναμική προσέγγιση
Πολλοί απόφοιτοι λόγω της απογοήτευσης τους, λίγους μήνες μετά την αποφοίτησή τους, σταματούν κάθε προσπάθεια αναζήτησης εργασίας. Είναι ένα από τα πιο κοινά λάθη που κάνουν και μπορεί να τους κοστίσει την πρώτη τους δουλειά. Είναι σημαντικό να κρατάς αισιόδοξη στάση και με συνέπεια να ψάχνεις τακτικά για καινούριες θέσεις.
Αυτό που πρέπει να θυμάσαι είναι να μην απογοητεύεσαι. Ευκαιρίες υπάρχουν πολλές και όπως έχει αποδειχθεί, ο επιμένων νικά, αρκεί βέβαια να ακολουθεί σωστή στρατηγική 😉 Βρες εδώ την πρώτη σου δουλειά!