Είναι γενικά παραδεκτό πως ο μέσος χρήστης δε γνωρίζει ότι, όπως και τα υπόλοιπα αντικείμενα μέσα στο σπίτι μας, έτσι και ο υπολογιστής, χρειάζεται καθαρισμό και όχι μόνο επιφανειακό. Εδώ θα σας παρουσιάσουμε, λοιπόν, τρόπους με τους οποίους μπορείτε να καθαρίσετε τον υπολογιστή σας σε βάθος και να αφαιρέσετε τη σκόνη.
Εργαλεια:
▪ Πανάκι καθαρισμού (υγρό και στεγνό)
▪ 1-2 μπατονέτες
▪ Βαμβάκι
▪ Συμπιεσμένος αέρας (μπορείς να βρεις σε διάφορα μαγαζιά)
▪ Υγρό μαντιλάκι
▪ Καλή διάθεση και όρεξη 😀
Πληκτρολογιο και ποντικι:
Για το πληκτρολόγιο και το ποντίκι θα χρειαστεί να τα αποσυνδέσεις από τις θύρες τους και να αφαιρέσεις, αν υπάρχουν, τις μπαταρίες. Συγκεκριμένα για το πληκτρολόγιο, γυρίστε το ανάποδα και κουνίστε το λίγο για να πέσει η σκόνη και τα ψίχουλα και, έπειτα ρίξτε λίγο συμπιεσμένο αέρα για να καθαριστεί εντελώς. Καλό είναι, επίσης, να το απολυμάνετε με υγρά μαντιλάκια και με μία μπατονέτα να καθαρίσετε το πληκτρολόγιο αφαιρώντας τα κουμπιά, αν αυτό είναι δυνατό.
Για το ποντίκι, μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα υγρό πανάκι καθαρισμού, με προσοχή για να μην εισχωρήσουν υγρά εντός του ποντικιού. Τέλος, μπορείς να πάρεις ένα στεγνό πανάκι για να καθαρίσεις ό,τι σκόνη έχει απομείνει.
Για τη θηκη του υπολογιστη:
Αποσύνδεσε τον υπολογιστή σου από το ρεύμα και όλα τα καλώδια. Άνοιξε τη μία πλευρά της θήκης (στις περισσότερες θήκες ανοίγεις ξεβιδώνοντας με το χέρι κάποιες βίδες). Χρησιμοποιώντας αέρα, μπορείς να καθαρίσεις τη σκόνη επιφανειακά και να αφαιρέσεις τη σκόνη από τους ανεμιστήρες.
Επίσης, μην ξεχάσεις να καθαρίσεις τη σκόνη στο τροφοδοτικό. Ένα από τα σημεία που «μαζεύει» την περισσότερη σκόνη είναι τα φίλτρα. Σιγουρέψου ότι τα αφαίρεσες και τα καθάρισες με τον αέρα ή με την ηλεκτρική σκούπα. Τέλος, μπορείς να καθαρίσεις με τον αέρα τις θύρες και με λίγο βαμβάκι να καθαρίσεις όλες της εξωτερικές επιφάνειες του κουτιού.
Πρέπει να γνωρίζεις ότι αυτός ο καθαρισμός πρέπει να γίνεται κάθε 6-12 μήνες. Είναι κάτι σημαντικό για εσένα και την υγεία του υπολογιστή σου.