Vegan, μια λέξη μου μέχρι και λίγες βδομάδες πριν νόμιζα πως χαρακτήριζε αποκλειστικά και μόνον τη διατροφή. Έλα όμως που δεν είναι τελικά και τόσο απλό!
Vegan σημαίνει να μην κάνεις χρήση οποιουδήποτε προϊόντος που παράγεται από ζώο, κάτι το οποίο σημαίνει stop στο κρέας, τα γαλακτοκομικά και τα αυγά στη διατροφή, αντικατάσταση των δερμάτινων ειδών με τεχνητό δέρμα ή άλλα υφάσματα, τα οποία δεν θανατώνουν ή ταλαιπωρούν το ζώο, αλλά και προσοχή στα προϊόντα που επιλέγει κανείς για την καθημερινή του περιποίηση.
Πριν πεις «Ωχ, κουράστηκα ήδη!», διάβασε παρακάτω τα βασικά σημεία αυτής της τάσης-ιδεολογίας, για να δεις πώς μπορείς να κάνεις την ρουτίνα ομορφιάς σου vegan, χωρίς να δυσκολευτείς καθόλου!
Ποια συστατικα δεν θεωρουνται vegan;
Δεν είναι όλα τα συστατικά συμβατά με την ιδεολογία των vegan. Ακόμη και υλικά που δυνητικά θα μπορούσες να θεωρήσεις «αθώα», μπορεί να απαγορεύονται στα προϊόντα που χαρακτηρίζονται ως vegan.
▪ Κερί Μέλισσας: μπορεί να το βρεις ως beeswax, cera alba, cera lava. Αναζήτησέ το σε mascara και lip balm.
▪ Guanine (CI75170): προέρχεται από λέπια ψαριών με σκοπό να προσθέσει λάμψη και glitter υφή στα προϊόντα μακιγιάζ.
▪ Lanolin: ένα λιπίδιο που προέρχεται από το μαλλί προβάτου.
▪ Κολλαγόνο: προσοχή σε διάφορα συμπληρώματα, κρέμες και προϊόντα make up, καθώς προσφέρουν κολλαγόνο από οστά ψαριών.
«Cruelty free» VS vegan
Ακόμη κι αν νόμιζες πως είναι έννοιες ταυτόσημες, έχουν σημαντικές διαφορές, καθώς τα cruelty free καλλυντικά σημαίνει πως δεν δοκιμάζονται ποτέ σε πειραματόζωα πριν βγουν στην αγορά, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως το προϊόν που αγοράζεις είναι vegan. Αναζήτησε προσεκτικά στα συστατικά του κραγιόν, της κρέμας ή του ρουζ σου για υλικά ζωικής προέλευσης!
Μηπως τα πινελα σου δεν ειναι και τοσο vegan;
Πολλές φορές οι τρίχες από τα πινέλα που χρησιμοποιούμε στο μακιγιάζ μας είναι φυσικής προέλευσης (κατσίκα, σκίουρος, άλογο, κτλ). Το καλό είναι πως υπάρχουν πολλές επιλογές με εξαιρετικής ποιότητας συνθετική τρίχα στο εμπόριο.Ίσως να θέλεις να τις δοκιμάσεις!
Συμβουλεψου το διαδικτυο!
Είναι λογικό να μην έχεις την πολυτέλεια χρόνου και υπομονής, ώστε να αναζητήσεις σε κάθε προϊόν όλα τα συστατικά και το κατά πόσον αυτά είναι ή όχι vegan.
Μπορείς λοιπόν να συμβουλευτείς τους guru της vegan ιδεολογίας ή ακόμη και να αναζητήσεις τις πληροφορίες που χρειάζεσαι για το Χ προϊόν μακιγιάζ/περιποίησης στο site της εταιρείας που το κατασκευάζει. Αν δεν μπορείς να βγάλεις άκρη αν πρόκειται για vegan προϊόν ή όχι, μπορείς να στείλεις email στην εταιρεία ζητώντας περισσότερες πληροφορίες!
Μπορεί το κίνημα vegan beauty να φαντάζει δύσκολο ή «καταπιεστικό», αλλά θα εντυπωσιαστείς από το πόσα vegan προϊόντα κυκλοφορούν στο εμπόριο και το πόσο καλές εναλλακτικές μπορείς να βρεις στα αγαπημένα σου καλλυντικά, ακόμη και αν αυτά δεν συμβαδίζουν με τους κανόνες του veganισμού!