Φαντάσου αυτόν το εφιάλτη: Έχεις φτάσει στην συνέντευξη για την δουλειά των ονείρων σου και συνειδητοποιείς ότι δεν έχεις μαζί σου τίποτα. Ούτε αντίγραφο του βιογραφικού σου, ούτε χαρτί-στυλό για να σημειώσεις ο,τιδήποτε σημαντικό ειπωθεί. Είναι θαύμα, δηλαδή, που θυμήθηκες να φορέσεις τα ρούχα σου. Και μόλις έχασες την δουλειά των ονείρων σου!
Για να αποφύγεις κάτι τέτοιο, θα πρέπει να αρχίσεις την προετοιμασία μόλις η εταιρία δείξει ενδιαφέρον στην αίτηση που έκανες. Χρησιμοποίησε την παρακάτω περιεκτική λίστα για να βεβαιωθείς ότι θα έχεις ό,τι χρειάζεται προκειμένου να κάνεις μία καλή πρώτη εντύπωση.
Τι να εχεις μαζι σου:
#1 Φακελο
Πρόκειται να αναφέρουμε μία σημαντική ποσότητα εγγράφων που θα χρειαστεί να έχεις μαζί σου, γι΄αυτό πρώτα από όλα χρειάζεσαι έναν φάκελο, όπου θα τα τακτοποιήσεις. Με αυτόν τον πολύ απλό τρόπο, δείχνεις ότι είσαι οργανωτικός τύπος. Είναι ένα soft skill που πολλοί εργοδότες αναζητούν σε έναν υποψήφιο.
#2 Αρκετα αντιγραφα του βιογραφικου σου
Φυσικά, το πιο πιθανό να έχεις ήδη στείλει το βιογραφικό σου όταν έκανες αίτηση για την θέση. Μην είσαι, όμως, σίγουρος ότι ο συνεντευκτής θα έχει μαζί του το αντίγραφο αυτό. Οι υπεύθυνοι πρόσληψης, συνήθως είναι απασχολημένοι με άλλες υποχρεώσεις και ξεχνούν να εκτυπώσουν τα βιογραφικά.
Γιατί να φέρεις αρκετά αντίγραφα; Δεν ξέρεις ποτέ με πόσους εκπροσώπους πρόκειται να μιλήσεις. Είναι σπάνιο να συναντήσεις μόνο τον υπεύθυνο πρόσληψης.
#3 Επαγγελματικες καρτες
Παρόλο που το βιογραφικό σου θα πρέπει να περιέχει στοιχεία επικοινωνίας και οι επαγγελματικές κάρτες μπορεί να σου φαίνονται παλιομοδίτικες, δεν πρόκειται να σε βλάψει αν τις φέρεις μαζί σου. Είναι εύκολες στο κουβάλημα και ποτέ δεν ξέρεις αν πρόκειται να σου ζητήσει κάποιος. Είναι πάντα καλύτερο να έχεις μερικές πρόχειρες μαζί σου, σε κάθε περίπτωση.
#4 Portfolio/ δειγματα δουλειας
Αν βρίσκεσαι σε έναν δημιουργικό χώρο όπως αυτόν της διαφήμισης, της δημοσιογραφίας, του graphic design, της αρχιτεκτονικής, ή της μόδας, θα πρέπει να έχεις μαζί σου δείγματα της δουλειάς σου, ώστε να τα δώσεις στον συνεντευκτή. Πρότεινε να στείλεις ολόκληρο το portfolio σου σε ηλεκτρονική μορφή αργότερα.
Επιπλέον, σύμφωνα με αυτό που ασχολείσαι, μπορείς να έχεις μαζί σου θετικές κριτικές (από άτομα που έχει βαρύτητα η γνώμη τους και όχι π.χ. έναν φίλο σου) που έχεις λάβει για την δουλειά σου.
#5 Συστασεις
Αν η συνέντευξη πάει καλά, ή πιο σωστά όταν η συνέντευξη πάει καλά, ο υπεύθυνος θα σου ζητήσει συστάσεις, γι΄αυτό εσύ θα πρέπει να έχεις έτοιμη την λίστα με τις επαφές που μπορεί να έρθει σε επαφή. Θεωρητικά θα μπορούσες να τους την στείλεις σε email μετά την συνέντευξη, αλλά δεν είναι και η καλύτερη κίνηση. Θέλεις η εταιρία να έχει όλα τα στοιχεία που χρειάζεται για την διαδικασία πρόσληψης το συντομότερο δυνατό.
Στο blog του CollegeLink θα βρεις αρκετές συμβουλές συνέντευξης και καριέρας.
#6 Στυλο και σημειωματαριο
Κρατώντας κάποιες σημειώσεις κατά την διάρκεια της συνέντευξης μπορεί να αποδειχθεί ωφέλιμο για αρκετούς λόγους. Αρχικά, δείχνεις ότι παρακολουθείς τον συνομιλητή σου και έχεις δεσμεύσει την προσοχή σου στην συζήτησή σας. Παράλληλα, βεβαιώνεσαι πως δεν θα ξεχάσεις σημαντικές λεπτομέρειες για την θέση.
Επιπλέον, μπορείς να συμβουλευτείς αργότερα τις σημειώσεις σου, προκείμενου να στείλεις ένα προσωποποιημένο ευχαριστήριο email στον υπεύθυνο. Θυμήσου πρώτα να ρωτήσεις αν ο συνομιλητής σου είναι σύμφωνος να κρατάς σημειώσεις και μην εστιάσεις σε αυτό χάνοντας την οπτική επαφή.
Pro tip: Πάρε μαζί σου αρκετά στυλό σε περίπτωση που το αγαπημένο σου τα «φτύσει».
#7 Ερωτησεις
Για να αποδείξεις πως ενδιαφέρεσαι πραγματικά για την θέση, καλό είναι να έχεις προετοιμάσει κάποιες ερωτήσεις που θα αποδεικνύουν την κατανόηση σου όσον αφορά τις αξίες και την κουλτούρα της εταιρίας, καθώς και τις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει. Παρακάτω θα βρεις μερικές ερωτήσεις που θα σε βοηθήσουν να τονίσεις αυτά τα σημεία:
• Πως η εταιρία ορίζει και μετράει την επιτυχία;
• Ποιο είναι το πιο σημαντικό πράγμα που θα πρέπει να καταφέρω τις πρώτες 60 μέρες;
• Τι κάνετε για να ενισχύσετε την συναδελφικότητα και την συνεργασία μεταξύ των εργαζομένων;
• Πως παρέχουν οι υπεύθυνοι feedback στους εργαζομένους τους.
#8 Σημεια αναφορας
Οι συνεντεύξεις είναι σπάσιμο νεύρων. Ένας τρόπος να μειώσεις το άγχος πριν την συνέντευξη και να χτίσεις την αυτοπεποίθησή σου είναι να εξασκήσεις την μνήμη σου ρίχνοντας μια ματιά στις σημειώσεις από τα πράγματα που θέλεις να αναφέρεις κατά την διάρκεια της συνέντευξης, όπως για παράδειγμα συγκεκριμένα skills ή ανέκδοτα που υπογραμμίζουν τα δυνατά σου σημεία.
Προτείνουμε να δημιουργήσεις μία «great list» – μια μικρή περίληψη των κατορθωμάτων σου οργανωμένη σύμφωνα με skill sets – που μπορείς να τσεκάρεις πριν μπεις για συνέντευξη. Αυτά τα επιτεύγματα θα πρέπει να συνδέονται με τις αρμοδιότητες της θέσης. Για παράδειγμα, αν αιτείσαι για μια θέση management, θα πρέπει να αναφέρεις ένα πρόσφατο project το οποίο επέβλεψες και περιέγραψε με ποιον τρόπο ξεπέρασες τις προσδοκίες.
#9 Ταυτοτητα
Μπορεί να σου φαίνεται αυτονόητο να έχεις μαζί σου την ταυτότητά σου, αλλά και πάλι αξίζει να το αναφέρουμε. Μπορεί να χρειαστείς την ταυτότητα σου προκειμένου να εισέλθεις στο κτίριο της εταιρίας. Ίσως θα ήταν καλό να ελέγξεις τις προϋποθέσεις ασφαλείας του κτιρίου, καθώς ο φύλακας μπορεί να σου ζητήσει το όνομα της εταιρίας, το όνομα του ατόμου το οποίο πρόκειται να συναντήσεις και σε ποιον όροφο βρίσκεται. Επιβεβαίωσε όλες αυτές τις πληροφορίες όταν θα κανονίσεις την συνέντευξη για να μην καταλήξεις να περιφέρεσαι άδικα στο lobby πριν την μεγάλη στιγμή.
#10 Χαμογελο
Ήρθε η ώρα να τους τυφλώσεις όλους με το πιο λαμπερό σου χαμόγελο! Πριν μορφάσεις, σκέψου όλα τα πλεονεκτήματα της θετικής στάσης: Το να χαμογελάς μπορεί να σου φαίνεται σαχλό, αλλά οι εργοδότες θέλουν να δουν έναν ενθουσιώδη άνθρωπο που τρελαίνεται για την θέση.
Τι να ΜΗΝ εχεις μαζι σου:
Θα στο θέσουμε απλά: Μην φέρεις ο,τιδήποτε θα μπορούσε να αποσπάσει την προσοχή σου ή του συνεντευκτή. Αυτό περιλαμβάνει:
• Τσίχλα
• Φαγητό
• Ροφήματα
• Υπερβολικά κοσμήματα
• Τους γονείς σου (μην απορείς, κι όμως υπάρχουν κάποιοι που το κάνουν αυτό)
Επίσης, μην ξεχάσεις να βάλεις στο αθόρυβο ή να κλείσεις το κινητό σου.
Φερσου εξυπνα!
Ναι, είναι σημαντικό να γνωρίζεις και τι να έχεις μαζί σου στην συνέντευξη, αλλά όπως και εσύ ο ίδιος μπορείς να φανταστείς, αυτά που θα πεις είναι εκείνα που θα έχουν τον μεγαλύτερο αντίκτυπο όσον αφορά την επιλογή σου για το επόμενο στάδιο.
Στο blog του CollegeLink θα βρεις αρκετές συμβουλές σχετικά με το πως να απαντήσεις σε συνηθισμένες ερωτήσεις συνεντεύξεων. Επιπλέον, σαν μέλος θα δέχεσαι κατευθείαν στο email σου newsletter με τις θέσεις που είναι ανοιχτές κάθε βδομάδα κάνοντας πιο εύκολη την αναζήτηση εργασίας σου.
**Γίνε μέλος εδώ**