Είναι γνωστό ότι πολλές επιθέσεις από hackers, οι οποίοι έχουν ως κίνητρο τα χρήματα ή την εκδίκηση, έχουν γίνει σε προσωπικούς υπολογιστές, λάπτοπ, με σκοπό τη μετατροπή του μικροφώνου ή/και της κάμερας σε κατασκοπευτικό μέσο.
Για όσους από εσάς δε γνωρίζουν, ένας χακερ μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση στην κάμερα σου πολύ εύκολα (εξήγηση παρακάτω), και να καταγράψει τα πάντα. Εκτός όμως από τους χακερς, πολλά άρθρα και κυβερνητικά έγγραφα κάνουν αναφορά σε κατασκοπία, κυβερνητική ή από διάφορες εταιρίες και οργανισμούς.
Η διαδικασία ξεκινάει αποκτώντας απομακρυσμένη πρόσβαση στον υπολογιστή σου, μέσω του δικτύου σου. Από εκεί και πέρα, όλα είναι εύκολα (για εκείνον), αφού το μόνο που έχει να κάνει είναι να τρέξει ένα πρόγραμμα στον υπολογιστή σου για να ανοίξει την κάμερα, να καταγράψει και να στείλει σε αυτόν τα αποτελέσματα.
Έτσι, γινόμαστε ευάλωτοι σε έναν ξένο αποκαλύπτοντας κινήσεις, μορφασμούς στο πρόσωπό μας/emotions (εάν βρισκόμαστε μπροστά στο λαπτοπ) και γενικότερα παραδίδουμε την ιδιωτικότητά μας σε έναν άγνωστο. Ασφαλώς εννοείται πως δεν ξέρουμε τι θα κάνει ο ίδιος με τα βίντεο, αφού μπορεί να τα πουλήσει, να τα διαδώσει και τελικά να μας καταστρέψει.
Βέβαια, υπάρχουν τρόποι να παραμείνουμε προστατευμένοι απέναντι στον κίνδυνο. Κάποιοι θα μιλήσουν για αντιικά προγράμματα, τα οποία σε προστατεύουν κατά μια έννοια ή για αλλαγή του κωδικού του δικτύου και άλλες λύσεις. Αλλά το βασικό είναι να καλύπτουμε με ταινία την κάμερα και το μικρόφωνο του υπολογιστή μας, οπότε δεν τα χρησιμοποιούμε.
Είναι βασική άμυνα απέναντι σε οποιονδήποτε προσπαθεί να υποκλέψει στοιχεία της προσωπικής μας ζωής, μέσω των περιφερειακών του υπολογιστή μας. Άλλωστε και ο Ζούκερμπεκ, ιδιοκτήτης της Facebook, καλύπτει την κάμερα στο MacBook του. Be like him.