Κάποιος που χρησιμοποιεί τη γνώση του για να ξεπεράσει κάποιο πρόβλημα ονομάζεται hacker. Αλλά τι πραγματικά σημαίνει να είσαι computer hacker; H διαφορά είναι ότι ένας computer hacker χρησιμοποιεί τις σχετικές με την τεχνολογία γνώσεις του. Και αν το αναλύσουμε ακόμα περισσότερο, συνήθως αναφερόμαστε σε security hackers, οι οποίοι προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν ευπάθειες σε συστήματα υπολογιστών για να αποκτήσουν πρόσβαση σε αυτούς. Αλλά ας δούμε κάποιους από τους hackers που άφησαν το στίγμα τους στην ιστορία.
1/ Gary McKinnon
Η περιέργεια του να πάρει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους εξωγήινους τον οδήγησε στο να χακάρει την ίδια τη NASA. Ο ίδιος μόλυνε 97 computers του Αμερικανικού στρατού και της NASA. Όμως, σύντομα βρέθηκε ότι είχε χακάρει τις ιστοσελίδες αυτών των οργανισμών από το σπίτι της θείας της κοπέλας του στο Λονδίνο. Ακόμα, άφησε σημείωμα σε αυτές τις σελίδες, το οποίο έλεγε, “Η ασφάλεια σας είναι χάλια”. Έμεινε γνωστός ως ο άνθρωπος που μπόρεσε να “κατεβάσει” το δίκτυο του Αμερικανικού στρατού στην Ουάσινγκτον των περίπου 2000 υπολογιστών για 24 ώρες.
2/ LulzSec
Ή γνωστή και ως Lulz Security, είναι μια επιτυχημένη ομάδα hackers, που χάκαρε τις Sony, News International, CIA, FBI, Scotland Yard και πολλούς άλλους λογαριασμούς. Ήταν τόσο κακοί που “φύτεψαν” την είδηση ότι ο Rupert Murdoch, γνωστός ως CEO της News International, έχει πεθάνει. Το σύνθημά τους σαρκαστικό¨”Γελάμε με την ασφάλειά σας από το 2011”.
3/ Anonymous
Οι γνωστοί σε όλους μας χακτιβιστές, Anonymus, με τη χαρακτηριστική μάσκα του “V for Vendetta”, από τις επιθέσεις σε ιστοσελίδες κυβερνήσεων, επιχειρήσεων και θρησκειών. Τα Βατικανό, FBI, CIA, PayPal είναι από του λίγους στόχους τους. Πολλά μέλη των Anonymus έχουν δηλώσει την πρόθεσή τους, η οποία είναι να επιτεθούν στη διαδικτυακή λογοκρισία.
4/ Albert Gonzalez
Ο συγκεκριμένος hacker έκλεβε επί δύο χρόνια πιστωτικές κάρτες. Σημειώνεται ότι αυτή ήταν η μεγαλύτερη κλοπή καρτών στην ιστορία. Πούλησε περίπου 170 εκατομμύρια πιστωτικές κάρτες και αριθμούς ΑΤΜ. Για την απόκτηση χρησιμοποιούσε λογισμικό καταγραφής δικτύου και κατέγραφε δεδομένα από μεγάλες επιχειρήσεις. Όταν συνελήφθη, καταδικάστηκε για 20 χρόνια σε ομοσπονδιακή φυλακή.
5/ Jonathan James
Ο 16χρονος, γνωστός με το ψευδώνυμο c0mrade, χάκαρε την ομοσπονδιακή υπηρεσία DTRA, και κατέγραψε όλα τα μηνύματα, σύλλεξε συνθηματικά και κωδικούς και επιπλέον έκλεψε πολύτιμο λογισμικό. Οι ενέργειες του έκαναν τη NASA να κλείσει το σύστημα της και να πληρώσει 41.000$. Ο νεαρός είχε ένα φρικτό τέλος αφού αυτοκτόνησε το 2008.