Μια φορά κι έναν καιρό, οι εργοδότες θα απαντούσαν στην αίτησή σου με μια κλήση ή επιβεβαίωση μέσω email. Τώρα μπορεί να μην ακούσεις ποτέ νέα τους. Ο λόγος είναι ο εξής:
Για πολλούς από εμάς, το να μην λαμβάνουμε απάντηση για μία αίτηση είναι χειρότερη από την απόρριψη της αίτησής μας. Μήπως υπήρξε κάποιο τεχνικό σφάλμα; Μήπως χάθηκε κατά λάθος; Μήπως την έκλεψαν εξωγήινοι;
«Η αυτοπεποίθηση είναι τόσο εύθραυστη κατά τη διάρκεια αναζήτησης εργασίας που [οι αναζητητές εργασίας] προβαίνουν αμέσως στο χειρότερο συμπέρασμα».
Το να περιμένεις σε αναμμένα κάρβουνα και να βιώνεις την απόλυτη νεκρική σιγή από την άλλη γραμμή, είναι σίγουρα βάναυσο – αλλά, δυστυχώς, δεν είναι ανήκουστο. Για να μπορέσεις να καλμάρεις τα νεύρα σου (έστω και λίγο τουλάχιστον), θα πρέπει να γνωρίζεις ότι οι ειδικοί καριέρας αναγνωρίζουν μερικές λογικές – αν και ενοχλητικές – αιτίες για τις οποίες ένας εργοδότης δεν απαντά σε μία αίτηση.
Βρες την θέση που σου ταιριάζει εδώ!
1/ Η θέση έχει ήδη καλυφθεί
Μερικές φορές οι εταιρείες δημοσιεύουν θέσεις εργασίας για τυπικούς λόγους, ενώ έχουν ήδη υπόψη τους κάποιον συστημένο υποψήφιο. Κάποιες εταιρίες ακολουθούν συχνά πολιτικές που απαιτούν από αυτούς να δημοσιεύουν θέσεις εργασίας στο κοινό, ενώ στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει πραγματικά διαθέσιμη θέση.
Επιπλέον, ορισμένοι εργοδότες δεν διαγράφουν τις θέσεις εργασίας μετά την πλήρωσή τους. Γιατί; Πολλές φορές οι θέσεις εργασίας αναδημοσιεύονται από άλλους φορείς και media, με αποτέλεσμα οι εταιρίες να μην γνωρίζουν που έχουν δημοσιευθεί οι θέσεις. Γι’ αυτό, καλό είναι να κάνεις αίτηση αμέσως μόλις δημοσιεύεται μία θέση και βεβαίως να ελέγχεις την εγκυρότητά της, ώστε να μην απογοητεύεσαι άδικα.
2/ Ο υπεύθυνος πρόσληψης έχει πλημμυρίσει από αιτήσεις
Να το θέσουμε με απλά λόγια, μερικοί υπεύθυνοι πρόσληψης δεν έχουν τον χρόνο να ελέγχουν κάθε αίτηση εργασίας που λαμβάνουν. Αυτό συμβαίνει συχνά όταν μία εταιρία λαμβάνει εκατοντάδες αιτήσεις για μια θέση, αλλά μόνο ένα άτομο τις εξετάζει.
3/ Δεν ακολούθησες τις οδηγίες
Συνήθως, οι αγγελίες εργασίας αναφέρουν τι χρειάζεται να υποβάλουν οι υποψήφιοι σε συνδυασμό με την αίτησή τους. Οι υποψήφιοι θα πρέπει να ακολουθήσουν αυτές τις οδηγίες κατά γράμμα.
Για παράδειγμα, ίσως ο εργοδότης σου ζήτησε να υποβάλεις μια συνοδευτική επιστολή, αλλά δεν το έκανες, ή ο εργοδότης σου ζήτησε να υποβάλεις το βιογραφικό σου ως PDF, αλλά το υπέβαλες ως έγγραφο Word.
Επιπλέον, πολλοί εργοδότες θα χρησιμοποιήσουν τις οδηγίες ως ένα είδος test για να ελέγξουν κατά πόσο οι υποψήφιοι διαβάζουν προσεκτικά τις οδηγίες. Έτσι εάν μια αίτηση απαιτεί τρία δείγματα κειμένου και λάβουν μόνο ένα, μάντεψε τι; Δεν πρόκειται να ληφθεί υπόψη για τη θέση. Δεν μπορείς να πεις ότι είσαι προσανατολισμένος στην λεπτομέρεια και να αποτύχεις να ακολουθήσεις μερικές οδηγίες.
4/ Οι μισθολογικές απαιτήσεις σου ξεπέρασαν τις προσδοκίες
Κάποιες πολιτείες, όπως η Καλιφόρνια, το Ντελάγουερ και η Μασσαχουσέττη, έχουν απαγορεύσει στις εταιρίες να ρωτούν τους υποψηφίους σχετικά με προηγούμενους μισθούς, αλλά αυτή η απαγόρευση δεν ισχύει σε παγκόσμιο επίπεδο. Οπότε, δυστυχώς, δεν είναι μία ερώτηση που μπορείς εύκολα να παραλείψεις.
Ωστόσο, εάν το ποσό που θέτεις ξεπερνά κατά πολύ αυτό που είναι διατεθειμένη να δώσει η εταιρία, τότε η αίτησή σου πολύ πιθανό να μην περάσει στο επόμενο στάδιο. Το συμπέρασμα; Κάποιοι εργοδότες αναφέρουν τον μισθό της θέσης, οπότε αν γνωρίζεις ότι η θέση για την οποία ενδιαφέρεσαι πληρώνει λιγότερο από αυτή που βρίσκεσαι τώρα και είσαι εντάξει με αυτό, ανέφερε το στην αίτησή σου.
Βρες εδώ την θέση που σου ταιριάζει και μην αφήσει τίποτα να σταθεί εμπόδιο!
5/ Το βιογραφικό σου δεν ήταν προσαρμοσμένο στην περιγραφή της θέσης
Σήμερα, πολλοί εργοδότες χρησιμοποιούν συστήματα παρακολούθησης εφαρμογών (ATS) για να ελέγχουν τις αιτήσεις. Τα προγράμματα αυτά σκανάρουν τα βιογραφικά αναζητώντας ορισμένες λέξεις-κλειδιά, οι οποίες συνήθως χρησιμοποιούνται στην αγγελία εργασίας.
Για να περάσετε αυτήν την φάση, χρησιμοποίησε την αγγελία της θέσης ως οδηγό. Εάν η περιγραφή ζητά έναν έμπειρο επαγγελματία που είναι άριστος στην ανάλυση δεδομένων, χρησιμοποίησε τη φράση «άριστος/η στην ανάλυση δεδομένων» (εννοείται πως πρέπει να ισχύει αυτό που αναφέρεις). Το ATS θα διαλέξει τη φράση αυτή και θα ταιριάξει το βιογραφικό σου με την περιγραφή της θέσης.
6/ Δεν ήσουν η πιο ταιριαστή επιλογή
Δυστυχώς, αυτό είναι πίκρα. Σε πολλές περιπτώσεις, δεν θα πάρεις κάποια απάντηση επειδή απλά δεν έκανες για τη θέση. Ή υπήρξε κάποιος που ήταν ακόμα καλύτερος/η από ότι ήσουν εσύ. Συμβαίνει. Πονάει. Αλλά δεν σημαίνει ότι πρέπει να απογοητεύεσαι.
Σε κάθε περίπτωση κράτα επαφή
Περιστασιακά, η απουσία απάντησης δεν σημαίνει απαραιτήτως «όχι». Μέχρι να σου πει η εταιρία πως δεν ενδιαφέρεται, μην εγκαταλείψεις.
Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να το κάνεις αυτό; Ακολουθούν ορισμένες οδηγίες:
• Μάθε ποιος διαχειρίζεται τη θέση. Αυτό συνήθως το ανακαλύπτεις μιλώντας απλώς με το HR.
• Διάλεξε την καλύτερη οδό επικοινωνίας. Ορισμένες εταιρείες περιλαμβάνουν οδηγίες για follow-up σχετικά με τις θέσεις εργασίας. Αν δεν υπάρχουν, καλύτερα να απευθυνθείς στον υπεύθυνο προσλήψεων.
• Γράψε ένα έξυπνο email. Ως θέμα βάλε τον τίτλο της θέσης. Στο κυρίως μέρος δώσε όλες τις πληροφορίες που μπορεί να χρειάζεται ο υπεύθυνος προσλήψεων για να εντοπίσει την αίτησή σου (π.χ. την ημερομηνία που την υπέβαλες κλπ.). Τόνισε το ενδιαφέρον σου για τη θέση και επισήμανε έναν ή δύο λόγους για τους οποίους είσαι κατάλληλος/η για τη δουλειά. Ρώτα εάν η αίτησή σου εξακολουθεί να είναι στο τραπέζι. Εάν όχι, ζήτα ευγενικά να παρέχουν κάποια ανατροφοδότηση που θα αύξανε τις πιθανότητές σου για μελλοντικές θέσεις εργασίας. Επίσης, πρέπει να είναι σύντομο email. Οι άνθρωποι δεν έχουν την υπομονή να διαβάζουν μακροσκελή μηνύματα.
Τα επόμενα βήματα: Να παραμένεις δραστήριος/α
Εάν ζητήσεις ανατροφοδότηση και εξακολουθείς να μην λαμβάνεις απάντηση, μην κυνηγήσεις τον υπεύθυνο προσλήψεων. Προχώρα. Όσο και αν σε πονάει να βλέπεις αυτή τη δουλειά να χάνετε μέσα από τα χέρια σου, έχε κατά νου ότι υπάρχουν πολλές άλλες φοβερές ευκαιρίες εκεί έξω. Χρειάζεσαι βοήθεια; Γίνε μέλος στο CollegeLink σήμερα. Οι υπεύθυνοι προσλήψεων χρησιμοποιούν το CollegeLink καθημερινά, θέλοντας να καλύψουν κορυφαίες θέσεις εργασίας με εξειδικευμένους υποψηφίους, σαν και εσένα. Επιπλέον, μπορείς να λαμβάνεις ειδοποιήσεις σχετικά με νέες θέσεις εργασίας που αποστέλλονται απευθείας στα email σου, ώστε να μπορείς να υποβάλεις αίτηση αμέσως μόλις κάποια κερδίσει το ενδιαφέρον σου.