Σύμφωνα με την έρευνα του Ευρωβαρόμετρου σχετικά με την άσκηση στην Ευρώπη, αποδείχθηκε ότι οι μισοί περίπου Ευρωπαίοι δεν ασκούνται ή δε κάνουν κάποια αθλητική δραστηριότητα. Το 40% ασκούνται τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα και το 7% του ποσοστού αυτού το κάνουν τουλάχιστον 5 φορές τη βδομάδα.
Ωστόσο, μόνο απαρατήρητα δεν μπορούν να περάσουν τα αποτελέσματα που αφορούν την χώρα μας, καθώς πρωταγωνιστεί στις πρώτες θέσεις των χωρών με τους πολίτες που δεν ασκούνται, με το ποσοστό αυτό να είναι 68%, έχοντας δίπλα τη Πορτογαλία και τη Βουλγαρία. Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός πως το ποσοστό των πολιτών (γενικότερα στην Ευρώπη) που δεν ασκούνται παρουσιάζει αύξηση σταδιακά, με το κύριο εμπόδιο για το 40% που δεν ασκείται να είναι η έλλειψη χρόνου.
Τα ποσοστά που αφορούν την Ελλάδα θα μπορούσαμε να πούμε πως χτυπούν το καμπανάκι και υπογραμμίζουν την σημασία της άσκησης. Οι δύο κυριότεροι λόγοι όμως που φέρνουν τους Έλληνες στις θέσεις των «αθλητών του καναπέ» σύμφωνα με έρευνες του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής κι Αθλητισμού, είναι η έλλειψη χρόνου, αλλά και των χρημάτων.
Να σημειωθεί πως μείωση του ποσοστού των ατόμων που γυμνάζονται παρουσιάζεται όσο μεγαλύτερες είναι και οι ηλικίες, κάτι που ισχύει και για τις υπόλοιπες χώρες. Επίσης, στην Ε.Ε. μεγαλύτερο είναι το ποσοστό των ανδρών που ασκούνται από εκείνο των γυναικών γενικότερα, και ειδικότερα στις νέες ηλικίες όπου οι νέοι άνδρες ασκούνται ή κάνουν κάποια δραστηριότητα σε τακτική βάση πολύ περισσότερο από τις νέες γυναίκες.
Έχει επίσης παρατηρηθεί πως στη χώρα μας το 70% περίπου όσων γυμνάζονται είναι μέσου και ανωτέρου μορφωτικού επιπέδου, ενώ, τέλος η σχέση μορφωτικού επιπέδου και άσκησης συνδέεται και με το κομμάτι της διατροφής, καθώς λιγότερο από το 10% των ατόμων κατωτέρου μορφωτικού επιπέδου ασκείται και παράλληλα προσέχει τη διατροφή του.