Κινηματογράφος

«Χαμένες πόλεις της Βίβλου»: Το χρονικό των αρχαιολογικών ανακαλύψεων στο σύγχρονο Ιράκ

Το αρχαίο Ιράκ αποτελεί το χώρο όπου διαδραματίστηκαν μερικές από τις πιο σπουδαίες αφηγήσεις της Βίβλου, όπως η κατασκευή της Κιβωτού του Νόε, η γέννηση του Αβραάμ ή ο πύργος της Βαβέλ. Στα δύο επεισόδια του ντοκιμαντέρ «Χαμένες πόλεις της Βίβλου» (Κυριακή 25/9, 22:00) αποκτούμε σπάνια πρόσβαση στην καινοτόμα έρευνα των αρχαιολόγων που αναζητούν τις χαμένες πόλεις του Ιράκ και ανακαλύπτουν τον κόσμο της Παλαιάς Διαθήκης.

Ακολουθούμε τις αρχαιολογικής ομάδες που ανοικοδομούν τα θαύματα της Νινευής και της Βαβυλώνας, ο οποίες περιγράφονταν στη Βίβλο ως πόλεις της αμαρτίας. Σπάνια εναέρια πλάνα αποκαλύπτουν στα μάτια μας το μεγαλείο της Ουρούκ στο νότιο Ιράκ, ενώ στην Γκιρσού  οι ερευνητές ανακαλύπτουν ένα μυστηριώδη χώρο με ερείπια, τα οποία ενδεχομένως να μεταβάλλουν τον τρόπο που κατανοούσαμε την απαρχή του ίδιου πολιτισμού.

Στο πρώτο επεισόδιο παρακολουθούμε με ποιον τρόπο οι Σουμέριοι έχτισαν τις πρώτες πόλεις της ανθρωπότητας, την Ουρούκ και την Ουρ, πριν από 6000 χρόνια στο νότιο Ιράκ. Οι πρώτοι δυτικό περιηγητές που τις αναζήτησαν μετά από αιώνες είχαν εμπνευστεί από όσα αναφέρονταν για αυτές στη Βίβλο. Όμως πώς έμοιαζε στα αλήθεια ο κόσμος που περιγράφεται στο βιβλίο της Γένεσης; Νέες ανακαλύψεις αποκαλύπτουν τα εντυπωσιακά επιτεύγματα των Σουμέριων και εξηγούν πώς η κληρονομία του σπουδαίου αυτού πολιτισμού επηρέασε μετέπειτα του Βιβλικούς συγγραφείς.

Στην αρχαία πόλη της Γκιρσού, οι αρχαιολόγοι έφεραν στο φως την παλιότερη γέφυρα στην ιστορία της ανθρωπότητας και ένα μυστηριώδη χώρο με ερείπια, τα οποία ενδεχομένως να μεταβάλλουν τον τρόπο που κατανοούσαμε την απαρχή του ίδιου πολιτισμού. Για ποιο λόγο το νότιο Ιράκ ήταν τόσο κομβικής σημασία στα κείμενα της Παλαιάς Διαθήκης και μήπως η κατάρρευση του πολιτισμού των Σουμέριων ήταν εκείνη που επηρέασε μια από τις πιο σπουδαίες βιβλικές αφηγήσεις, εκείνη του Νώε και του Μεγάλου Κατακλυσμού;

Στο δεύτερο επεισόδιο του συναρπαστικού ντοκιμαντέρ επικεντρώνεται γύρω από τις αρχαίες πόλεις της Νινευής και της Βαβυλώνας. Δύο υπερδυνάμεις του αρχαίου κόσμου, οι οποίες όμως για τους συγγραφείς της Βίβλου ήταν οι πόλεις της αμαρτίας. Για ποιο λόγο απέκτησαν τέτοια κακή φήμη στα ιερά κείμενα και κατά πόσο αυτή η απεικόνιση ανταποκρίνεται στην αλήθεια; Ανακαλύψεις στην Νινευή, τη σύγχρονη Μοσούλη αποτελούν το «σκηνικό» για την ιστορία του Ιώβ και της φάλαινας. Οι αρχαιολόγοι ανοικοδομούν τις πελώριες πύλες της πόλης και προσπαθούν να ανασυνθέσουν τα αρχιτεκτονικά θαύματα που καταστράφηκαν με το πέρασμα των αιώνων.

Στη Βαβυλώνα, μια ομάδα ειδικών αποκαθιστά την πύλη της θεάς Ιστάρ, γνωστής και ως Ινάννα, την οποία έχτισε ο Ναβουχοδονόσορας, ένας από το πιο διαβόητους τυράννους της εποχής, σύμφωνα με την Παλαιά Διαθήκη. Η έχθρα ανάμεσα σε Νινευή και Βαβυλώνα, που καθόρισε τη μοίρα του αρχαίου κόσμου. Ανακαλύψτε τις απαντήσεις στο ντοκιμαντέρ «Χαμένες πόλεις της Βίβλου», που κάνει πρεμιέρα στο Viasat History την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου στις 22:00.

«Χαμένες πόλεις της Βίβλου»: Το χρονικό των αρχαιολογικών ανακαλύψεων στο σύγχρονο Ιράκ
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δημοφιλη

Σε μια εποχή όπου έχει χαθεί αυτή αρμονία και οι δύσκολοι ρυθμοί της καθημερινότητας μας στερούν την απόλαυση ενός απλού χαμόγελου, μιας θερμής συντροφιάς και μιας πηγής έμπνευσης, έρχεται το Yang.gr να ανατρέψει αυτά τα δεδομένα. Μια σειρά από πλούσια θεματολογία και περιεχόμενο για Lifestyle, Σχέσεις, Μόδα, Κινηματογράφος, Έξοδος, Fitness και πολλά περισσότερα σε περιμένουν, για να καλύψουν τα γούστα όλων των Yangs.

Facebook

To Top