Κινηματογράφος

Ψάχνοντας τον μυστικό τάφο της Κλεοπάτρας

Μετά από αιώνες αναζήτησης, ο τάφος της Κλεοπάτρας δεν έχει ακόμη βρεθεί, αλλά πρόσφατες ανακαλύψεις μπορούν επιτέλους να μας φέρουν πιο κοντά στον τόπο ανάπαυσης της τελευταίας βασίλισσας της Αιγύπτου. Το ντοκιμαντέρ τεσσάρων επεισοδίων, «Ο μυστικός τάφος της Κλεοπάτρας», κάνει πρεμιέρα στο Viasat History τον Οκτώβριο και προβάλλεται κάθε Τρίτη στις 22:00. Tο ντοκιμαντέρ ξεδιπλώνει στα μάτια μας μια συναρπαστική έρευνα τεκμηρίων, συνδυάζοντας ανασκαφές σε διάφορες περιοχές, τρισδιάστατα μοντέλα και δραματοποιημένες σκηνές. Η σειρά ακολουθεί τα ίχνη του πεπρωμένου της Κλεοπάτρας, από τις ισχυρές συμμαχίες της μέχρι τον τραγικό θάνατό της, ενώ παράλληλα εξιχνιάζει τα μυστήρια που περιβάλλουν αυτή τη γυναίκα θρύλο.

Ο τόπος ανάπαυσης της Κλεοπάτρας καθώς και οι συνθήκες του θανάτου της, περιβάλλονται από πολλά μυστήρια. Η Αιγύπτια βασίλισσα έβαλε τέλος στη ζωή της μαζί με τον σύζυγό της, Μάρκο Αντώνιο, όταν εκείνος το 30 π.Χ., προκάλεσε μια συντριπτική ήττα στον αιγυπτιακό στρατό. Το ζευγάρι υποψιάστηκε ότι ο αγανακτισμένος Ρωμαίος αυτοκράτορας Οκταβιανός δεν θα τους έδειχνε έλεος. Ενώ ο μύθος λέει ότι ο Αντώνιος μαχαίρωσε τον εαυτό του στην καρδιά με ένα ξίφος, τα αρχεία λένε ότι η βασίλισσα άφησε μια γαϊδούρα – ένα δηλητηριώδες φίδι – να δαγκώσει το χέρι της προκαλώντας τη μοίρα της, σύμφωνα με τον αρχαίο χρονικογράφο Πλούταρχο. Όμως κανείς δεν ξέρει πραγματικά τι συνέβη. Πολλοί υποπτεύονται τώρα ότι η βασίλισσα αυτοκτόνησε με μια βελόνα βουτηγμένη σε δηλητήριο.

Πού αναπαύεται όμως τώρα η τελευταία βασίλισσα της Αιγύπτου; 

Η Καθλίν Μαρτίνεζ, η διάσημη εξερευνήτρια, είναι πεπεισμένη ότι η Κλεοπάτρα είναι θαμμένη σε μια αρχαία αιγυπτιακή πόλη, την Ταπόσιρις Μάγκνα, 50 χιλιόμετρα δυτικά της Αλεξάνδρειας, μέσα σε μια σήραγγα μήκους πολλών χιλιομέτρων κάτω από ένα ναό αφιερωμένο στην θεά  Ίσιδα. Ήταν μια από τις πιο δημοφιλείς θεές του αιγυπτιακού πάνθεου, που αντιπροσώπευε τη γυναικεία δύναμη, τη μητρότητα και τη δυναστική νομιμότητα, και η Κλεοπάτρα συχνά ταυτιζόταν μαζί της, επομένως είναι πιθανό η βασίλισσα να αναπαύεται κάτω από το ναό της. 

Η λαμπερή ζωή της οδήγησε τη Μαρτίνεζ να ψάξει για έναν τεράστιο τάφο και κατά τη διάρκεια της έρευνάς της ανακάλυψε 21 τάφους, μερικοί από τους οποίους περιείχαν μούμιες των οποίων η γλώσσα είχε αντικατασταθεί με χρυσά φύλλα (για να μπορούν να μιλούν στη μετά θάνατον ζωή). Η ερευνήτρια πιστεύει ότι αυτοί οι κάποτε πλούσιοι άνθρωποι θάφτηκαν εδώ πριν από 2.000 χρόνια για να είναι κοντά στην Κλεοπάτρα. Μια άλλη ένδειξη που συνδέει την Κλεοπάτρα με την πόλη Ταπόσιρις Μάγκνα, είναι ένα μικροσκοπικό αντίγραφο του θρυλικού φάρου της Αλεξάνδρειας. Η Κλεοπάτρα αγαπούσε αυτό το κτίριο (ένα από τα θαύματα του αρχαίου κόσμου), το οποίο κάποτε βρισκόταν μπροστά στη βασιλική της συνοικία.

Κατά τη διάρκεια των 15 ετών της έρευνάς της, η Καθλίν Μαρτίνεζ δεν έχει βρει τον τάφο της Κλεοπάτρας, αλλά δεν το βάζει κάτω παρά το γεγονός ότι μεγάλο μέρος του συστήματος της σήραγγας είναι κάτω από το νερό. Πιστεύει ότι εδώ πρέπει να βρίσκεται ο τάφος. 

Είναι όμως στο σωστό δρόμο;

Έχουμε μόνο μερικές ενδείξεις για τον τελευταίο τόπο ανάπαυσης της Κλεοπάτρας. Η βασίλισσα ήταν η τελευταία βασίλισσα της δυναστείας των Πτολεμαίων, που κυβέρνησε την Αίγυπτο για σχεδόν 300 χρόνια, και αυτή η δυναστεία δεν άφησε κανένα ίχνος. Δεν βρέθηκε τάφος κανενός από τους Φαραώ τους, οπότε μπορούμε μόνο να υποθέσουμε πώς θα μπορούσε να μοιάζει η μούμια της Κλεοπάτρας. Κάποιοι εικάζουν ότι ήταν η τελευταία βασίλισσα που θάφτηκε με αυτόν τον αρχαίο τρόπο, αλλά δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία για αυτό. Στην πραγματικότητα, μόνο μία αναπαράσταση της ίδιας της βασίλισσας σώθηκε στην Αίγυπτο, στον τοίχο ενός αρχαίου μαντείου 800 χλμ από την Αλεξάνδρεια στη σύγχρονη πόλη Κίφτ.

Μερικοί πιστεύουν ότι η Κλεοπάτρα θάφτηκε στην Αλεξάνδρεια, αλλά μεγάλο μέρος αυτής της πόλης βυθίστηκε επίσης από φυσικές καταστροφές. Οι επαναλαμβανόμενοι σεισμοί και τα τσουνάμι έχουν καταστρέψει την Αλεξάνδρεια και οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το μεγαλύτερο μέρος της αρχαίας πόλης βρίσκεται τώρα 8 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Εάν η Κλεοπάτρα ήταν θαμμένη εδώ, ο τάφος της ήταν σχεδόν βέβαιο ότι καταβροχθίστηκε από φυσική καταστροφή και καλύφθηκε με πολλά μέτρα ιζήματος. 

Θα βρούμε ποτέ κανένα ίχνος της;

Είτε ο τάφος της Κλεοπάτρας βρίσκεται κάτω από το νερό είτε κάπου στην έρημο, η ανακάλυψή του θα ήταν το κλειδί για να αποκαλύψουμε όλα τα μυστικά της εξαιρετικής ζωής της. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο εντοπισμός του τάφου της βασίλισσας θα έμενε στην ιστορία ως ένα από τα μεγαλύτερα και πιο σημαντικά ευρήματα όλων των εποχών.

Ο μυστικός τάφος της Κλεοπάτρας  κάνει πρεμιέρα στο Viasat History τον Οκτώβριο και προβάλλεται κάθε Τρίτη στις 22:00.

 

Ψάχνοντας τον μυστικό τάφο της Κλεοπάτρας
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δημοφιλη

Σε μια εποχή όπου έχει χαθεί αυτή αρμονία και οι δύσκολοι ρυθμοί της καθημερινότητας μας στερούν την απόλαυση ενός απλού χαμόγελου, μιας θερμής συντροφιάς και μιας πηγής έμπνευσης, έρχεται το Yang.gr να ανατρέψει αυτά τα δεδομένα. Μια σειρά από πλούσια θεματολογία και περιεχόμενο για Lifestyle, Σχέσεις, Μόδα, Κινηματογράφος, Έξοδος, Fitness και πολλά περισσότερα σε περιμένουν, για να καλύψουν τα γούστα όλων των Yangs.

Facebook

To Top