Κάθε νέος που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, της οποίας το μέλλον σκιαγραφείται ζοφερό και απαισιόδοξο, αναρωτιέται και προβληματίζεται συνεχώς για το μέλλον του. Στην Ελλάδα της κρίσης, των περιορισμένων ευκαιριών και της ανεργίας, οι άνθρωποι έρχονται αντιμέτωποι με προβληματικές καταστάσεις, ίσως και με ορισμένα αδιέξοδα όσον αφορά τον επαγγελματικό τομέα. Έτσι, αναδύεται το ερώτημα «μήπως να αναζητήσω δουλειά στο εξωτερικό».
Μία φράση ορόσημο των τελευταίων χρόνων, που εμφανίζεται στις σκέψεις όλο και περισσότερων νέων και συγκεκριμένα καταρτισμένων ανθρώπων, οι οποίοι μάλιστα προχωρούν και στην εφαρμογή της σκέψης αυτής. Ένα φαινόμενο που έχει εξαπλωθεί ραγδαίως, το λεγόμενο «brain drain» ή αλλιώς «διαρροή εγκεφάλων» πλήττει τη χώρα μας. Οι επιστημονικώς καταρτισμένοι στον τομέα τους νέοι αντιμετωπίζουν καθημερινά τη σκληρή πλευρά μιας οικονομίας που συνθλίβεται ολοένα και περισσότερο. Η καινοτομία και οι θέσεις εργασίας απουσιάζουν.
Άτομα με επιθυμία και διάθεση να εργαστούν, με γνώσεις, ικανότητες και δεξιότητες βρίσκονται αποκλεισμένα από το αντικείμενο μελέτης τους. Αναγκάζονται να δουλέψουν με πολύ χαμηλές απολαβές σε κάτι άσχετο με τον τομέα τους για να αντεπεξέλθουν στις σημερινές οικονομικές απαιτήσεις. Εκείνες τις στιγμές είναι που ξεπηδούν σκέψεις και ερωτήματα όπως «μήπως έξω μπορέσω να βρω δουλειά στο αντικείμενο εργασίας μου», «μήπως μου δοθούν περισσότερες ευκαιρίες για ανέλιξη», «ίσως μάλιστα προσφέρω περισσότερα και στην επιστημονική κοινότητα».
Το ένστικτο της αυτοσυντήρησης είναι αυτό που στέλνει μακριά αυτά τα άτομα. Αποφασίζουν να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες που τους προσφέρουν άλλες χώρες, εφόσον η δική τους δε βρίσκεται σε θέση. Ο κάθε άνθρωπος άλλωστε δικαιούται να κυνηγάει τα όνειρα του και να τα δει να παίρνουν ζωή, έξω πολλές φορές από τα σύνορα της πατρίδας του. Ο φαύλος κύκλος οικονομικής δυσπραγίας περιορίζει δυστυχώς και την επιστημονική ακμή της χώρας, ενισχύοντας το φαινόμενο της φυγής. Μιας φυγής που βασίζεται στην αναζήτηση καλύτερων συνθηκών και περισσότερων ευκαιριών προς εκμετάλλευση. Κυνηγάει το φαινομενικά ανέφικτο.