Την τελευταία εβδομάδα χάρης στην αμεσότητα των social media έχει έρθει στη δημοσιότητα η υπόθεση της Cyntoia Brown, συνοδευόμενη συχνά με το hashtag #freecyntoia. Πρόκειται για την κοπέλα που στα 16 της συλλαμβάνεται για τη δολοφονία του 43χρονου βιαστή της. Ποια είναι η ιστορία της νεαρής κατάδικου και πώς έγινε ξαφνικά viral, έπειτα από 13 χρόνια;
TO ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ CYNTOIA
Γεννήθηκε στις 29 Ιανουαρίου του 1988. Η μητέρα της έπασχε από αλκοολισμό και ψυχικές διαταραχές, πριν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της, ενώ μετά την εγκυμοσύνη ξεκίνησε τη χρήση ναρκωτικών. Έτσι, η Cyntoia διαγνώστηκε με εμβρυϊκό αλκοολικό σύνδρομο. Ο βιασμός και η κακοποίηση έμοιαζε σαν πέπλο που κάλυπτε τις ζωές των γυναικών της οικογένειάς της για γενιές, αφού τόσο η γιαγιά της όσο και η μητέρας της υπήρξαν θύματα βιασμού, όπως θα γινόταν και η ίδια στο μέλλον.
Όταν ήταν 2 ετών η Cyntoia δόθηκε για υιοθεσία στην οικογένεια Brown, αν και συχνά οι κηδεμόνες της κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής της άλλαζαν. Οι θετοί της γονείς, επέλεξαν να κρατήσουν σε απόσταση τη βιολογική της μητέρα, με αποτέλεσμα για μεγάλο μέρος των παιδικών της χρόνων η Cyntoia να μην γνωρίζει τίποτα για τις προσπάθειες επικοινωνίας που είχε κάνει η βιολογική της μητέρα, κάτι που κλόνισε την εμπιστοσύνη της. Η κατάσταση με τους θετούς της γονείς ήταν σαφώς σταθερότερη, αλλά σίγουρα όχι ιδανική. Η ίδια παραδέχεται ότι είχε βιώσει σωματική και λεκτική κακοποίηση από τον θετό της πατέρα. Σε ηλικία 16 ετών το οικογενειακό αυτό κλίμα την οδήγησε στο να εγκαταλείψει το σπίτι της.
ΘΥΜΑ ΒΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗΣ
Η Cyntoia τότε γνωρίζει τον 23χρονο Kut Throat ή Kut, όπως ήταν το παρατσούκλι του και ξενικά να μένει μαζί του, αλλάζοντας συχνά ξενοδοχεία. Ο 23χρονος δεν αργεί να δείξει τον επικίνδυνο χαρακτήρα του βιάζοντας, χτυπώντας κι απειλώντας την συστηματικά επί 3 βδομάδες. Στη διάρκεια αυτή η Cyntoia ναρκώνεται και βιάζεται επανειλημμένα από διάφορους άντρες. Τελικά, την αγοράζει ένας 43χρονος κτηματομεσίτης και την κρατά σπίτι του. Σύμφωνα με την Cyntoia, στο σπίτι του διέθετε μεγάλη συλλογή όπλων και ουκ ολίγες φορές είχε απειλήσει τη ζωή της.
ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΔΙΚΗ
Στις 6 Αυγούστου του 2004 η Cyntoia φοβούμενη για τη ζωή της παίρνει τελικά το θάρρος και σκοτώνει τον 43χρονο κακοποιό της. Συλλαμβάνεται από τις αρχές κι ομολογεί την πράξη της. Παρά το γεγονός ότι ήταν ανήλικη όταν συνέβη η δολοφονία, η Cyntoia Brown καταδικάζεται ως ενήλικη με ποινή κάθειρξης τα 51 χρόνια και δεν της αναγνωρίζονται ελαφρυντικά. Αν δικαζόταν σήμερα, θα αφηνόταν ελεύθερη αφού πλέον η πολιτεία του Τενεσί (έπειτα από τη δική της υπόθεση) αναγνωρίζει νομικά τα θύματα παιδικού trafficking. Η υπόθεση της έχει κλείσει από το 2006.
Η ΖΩΗ ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ ΚΑΙ ΤΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΓΙΑΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ
Η 29χρονη πλέον Cyntoia Brown βρίσκεται μέχρι και σήμερα στις γυναικείες φυλακές του Τενεσί. Αυτή τη στιγμή τελειώνει τις σπουδές της στο 2ο πτυχίο της, ενώ παράλληλα έχει εργαστεί εθελοντικά στο Σύστημα Δικαιοσύνης Ανηλίκων. Το 2011 το ντοκιμαντέρ «Me facing life: Cyntoia’s story», που πραγματεύεται το χρονικό πριν και μετά τη δολοφονία, έριξε περισσότερο φως στην ιστορία της Brown, καταδεικνύοντας το άδικο σύστημα δικαιοσύνης και τον τρόπο που αυτό αντιμετωπίζει τα θύματα, τα οποία θα έπρεπε να προστατεύει.
H ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ VIRAL
Δε γνωρίζουμε τι ακριβώς έφερε την ιστορία της στο φως της δημοσιότητας και πάλι, 13 χρόνια μετά το κλείσιμο της υπόθεσής της. Ίσως η αμερικανική τηλεόραση να προέβαλε πρόσφατα το ντοκιμαντέρ της ή ίσως να είναι συνέπεια του γενικότερου κλίματος που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, μετά από το σκάνδαλο Weinstein και το κίνημα του #metoo. Πάντως από την Τρίτη 21/11, πολλοί διάσημοι ο ένας μετά τον άλλον πόσταραν την ιστορία της στα social media. Πρώτη η Rihanna κι αργότερα ο Snoop Dogg, ο TI, η Cara Delevingne, κι ο LeBron James. H Kim Kardashian δήλωσε πως ζήτησε από τους δικηγόρους της να ασχοληθούν με την υπόθεση, προκειμένου να ξανανοίξει η δίκη κάτι που σήμερα επιβεβαίωσαν και οι ίδιοι.
ΓΙΑΤΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ CYNTOIA ΣΕ ΑΦΟΡΑ;
Γιατί μιλάμε για άλλη μια μορφή που παίρνει ο μισογυνισμός και η κοινωνική αδικία στις μέρες μας, ενισχύοντας την κουλτούρα του βιασμού που υπάρχει σχεδόν σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Γιατί το σύστημα δεν μπορεί να προστατέψει τα θύματα κι αντιθέτως χτίζει κελιά και περιορίζει ανθρώπινες ζωές. Γιατί δεν είναι «άλλη μια υπόθεση», αλλά κάτι βαθύτερα πολιτικό και έμφυλο (δεν ξεχνάμε άλλωστε όλες τις αθωώσεις βιαστών που ακούσαμε τα τελευταία χρόνια σε Ευρώπη κι Αμερική). Γιατί υπολογίζεται ότι αυτή τη στιγμή 13 εκατομμύρια ανήλικα παιδιά είναι θύματα ανθρώπινης σκλαβιάς (trafficking). Γιατί 54% των θυμάτων βιασμού δεν το καταγγέλλουν.
Κλείνοντας, δεν ξέρω τελικά αν το ότι η ιστορία της Cyntoia Brown γίνεται viral αυτή τη στιγμή θα έπρεπε να μας κάνει να βλέπουμε το μέλλον των δικαιωμάτων των γυναικών και των παιδιών ως πιο ευοίωνο και την συζήτηση περί κουλτούρας βιασμού πιο γόνιμη ή αν αντιθέτως θα έπρεπε να μας εξοργίζει βαθύτατα το γεγονός ότι χρειάστηκαν 13 ολόκληρα χρόνια και μόνο για να φτάσει στα αυτιά μας, μια τέτοια τραγική υπόθεση.