Στα στενά της Ηλιούπολης, της περιοχής των Νοτίων προαστίων με τις τουλάχιστον 30 πλατείες της, θα συναντήσεις περιποιημένους φούρνους, παντοπωλεία με “ψαγμένα προϊόντα”, οικογενειακές ταβέρνες και μαγειρεία που οι ντόπιοι πηγαίνουν από τότε που ήταν παιδιά και σίγουρα αρκετές μπυραρίες και “κρυμμένα” μπαρ. Αυτό όμως, που έλειπε από την περιοχή ήταν ένα εστιατόριο που θα έφερνε φρέσκο “αιθέρα” στην περιοχή, ένα εστιατόριο πολύ διαφορετικό απ’ότι έχουμε συνηθίσει να συναντάμε στην Ηλιούπολη και τα περίχωρά της, ένα εστιατόριο που θα ένωνε αγαπημένες παραδοσιακές συνταγές με τη σύγχρονη και πολλές φορές αναπάντεχη γαστρονομία και τις απλές γεύσεις που μας θυμίζουν τις Κυριακές στο χωριό με τις πιο δημιουργικές ενός new age bistro, ένα εστιατόριο που θα συνδύαζε τον οικογενειακό, ζεστό χαρακτήρα της περιοχής με έναν πολύ aesthetic χώρο.
Το κενό αυτό, κάλυψε το άρτι αφιχθέν Ether, που βρίσκεται σε μια ήσυχη γειτονιά λίγα λεπτά μακριά από την πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως στην Ηλιούπολη, το οποίο μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα έγινε το talk of the town των Νοτίων Προαστίων, προσελκύοντας λατρευτές της καλής κουζίνας από όλη την Αττική. To Ether δημιουργήθηκε από τρεις νέους, τον Γιώργο Παπαδόπουλο, τα αδέρφια Γιάννη και τον Κωνσταντίνο Καρανδρέα που είχαν όραμα να φτιάξουν ένα εστιατόριο που θα προκαλούσε από κάθε άποψη όμορφα συναισθήματα σε όποιον περνούσε από κει: για το φαγητό του, το προσωπικό του, τον χώρο του. Γι’ αυτό και επέλεξαν να το τοποθετήσουν σε μια αυλή. Γιατί οι αυλές πάντα μας θυμίζουν κάτι ωραίο: η αυλή της γιαγιάς με τις πολύχρωμες ορτανσίες, η αυλή του παιδικού μας φίλου από το χωριό που παίζαμε ατελείωτες ώρες, η αυλή στο ισόγειο ενός φίλου, στην οποία κάθε τόσο μαζευόμαστε, ψήνουμε και περνάμε καλά.
Η αυλή του Ether υποδέχεται τον κόσμο τις καθημερινές μετά τις 7 και τις Κυριακές από το μεσημέρι. Για περισσότερες πληροφορίες & κρατήσεις πατήστε εδώ
Πρωταγωνίστριες του Ether είναι δύο τεράστιες πλούσιες μουριές που “σκεπάζουν” σχεδόν ολόκληρο το μαγαζί, αλλά και η ανοιχτή του κουζίνα, όπου βλέπεις όλη την ομάδα με μια ήρεμη αριστοτεχνία να ετοιμάζει εκείνη τη στιγμή το πιάτο που μόλις παρήγγειλες. Όσο για τον υπόλοιπο χώρο, κάθε γωνία του ακολουθεί πιστά τη φιλοσοφία όλου του μαγαζιού: να φέρει στοιχεία της ελληνικής φύσης στην πόλη χωρίς ταρατατζούμ και πομπώδες ύφος.
Η κουζίνα είναι ανοιχτή, γιατί η ομάδα του Ether ήθελε να έρχεται σε επαφή με τον κόσμο που φροντίζει καθημερινά. Για περισσότερες πληροφορίες & κρατήσεις πατήστε εδώ
Έτσι και η κουζίνα τους. Παραδοσιακές ελληνικές γεύσεις και συνταγές της μεσογειακής κουζίνας ετοιμάζονται με μια πιο μοντέρνα και δημιουργική εκδοχή, στην οποία προστίθενται έξυπνα twists και απρόσμενα υλικά, με αποτέλεσμα να φτάνουν στο τραπέζι μας κλασικά αγαπημένα πιάτα όπως δεν τα έχουμε ξαναδοκιμάσει ποτέ. Το -συνοπτικό- μενού του Ether έχουν επιμεληθεί ο Ζαφείρης Ρουμελιώτης και η Ριάννα Μπάλα, δύο νέοι ικανοί μάγειρες με μπόλικο ταλέντο και άφθονη αγάπη για τη μαγειρική, την ελληνική κουζίνα και τα τοπικά προϊόντα.
Ο Ζαφείρης και η Ριάννα, οι μάγειρες του Ether.
“Ξεκίνησα να ασχολούμαι με τη μαγειρική γιατί ένιωθα ότι ήταν μια μορφή επικοινωνίας που μας έφερνε πιο κοντά, οι αναμνήσεις από γεμάτα τραπέζια τις Κυριακές στο σπίτι με ζεστό φαγητό γεμάτο φροντίδα, από τραπέζια με φίλους, συγγενείς. Κάπως έτσι ξεκίνησαν όλα δίπλα στη μητέρα μου, μεγάλη μαστόρισσα, να μαγειρεύουμε παρέα και να μαθαίνω την ελληνική παραδοσιακή κουζίνα. Αυτό έγινε και το ζητούμενο για μένα: φαγητό με βάση την παράδοση, την απλότητα, τον σεβασμό στην πρώτη ύλη και την εποχικότητα. Κάπως έτσι βρέθηκα κάποια στιγμή δίπλα στο δάσκαλο μου στη μαγειρική τον Δημητριάδη Δημήτριο, μεγάλο πρεσβευτή όλων αυτών. Σχεδόν πάντα παρέα σε όλες τις κουζίνες μαζί με την καλύτερη μου φίλη, την Ριάννα, αναλάβαμε την κουζίνα του Ether, προσπαθώντας να δημιουργήσουμε στους ανθρώπους που μας επιλέγουν τις ίδιες αναμνήσεις όπως αυτές που εμείς προσπαθούμε να αποτυπώσουμε σε ένα πιάτο” ανέφερε ο σεφ Ζαφείρης Ρουμελιώτης.
Η παντζαροσαλάτα του Ether με σορμπέτ σαγκουίνι
Τα πιάτα τους που ετοιμάζουν καθημερινά με μεγάλη φροντίδα ακολουθούν τις εποχές, γι’αυτό και αλλάζουν συχνά. Τα προϊόντα “έρχονται” πρώτα και μετά αναπτύσσονται οι συνταγές, στις οποίες φροντίζουν να αναπτυχθούν στο έπακρο. Και αυτό γιατί ήθελαν κάθε πιάτο τους να έχει υλικά ολόφρεσκα με γεμάτες γεύσεις και αρώματα, ώστε να προσφέρουν το μέγιστο σε κάθε “αλχημεία” τους. Τα προμηθεύονται από διάφορους τοπικούς παραγωγούς από όλη την Ελλάδα. Ανάμεσα σε αυτά και πολλά ιδιαίτερα τυριά που παράγονται από άκρη σε άκρη της χώρας. Οι συνταγές τους είναι απλές, αλλά με φαντασία.
Στο τραπέζι μας έφτασαν κλασικά αγαπημένα πιάτα όπως δεν τα έχουμε ξαναδοκιμάσει ποτέ. Βρείτε το Ether εδώ
“Το κομμάτι της μαγειρικής στη ζωή μου προέκυψε από εικόνες και ερεθίσματα από τη μικρή μου ηλικία. Η γιαγιά μου να ανοίγει φύλλο είναι η πρώτη μου εικόνα και ανάμνηση που σχετίζεται με τη μαγειρική. Ο πατέρας μου ήταν ο μάγειρας στην οικογένεια. Λόγω του επαγγέλματός του με έφερε σε επαφή με πρώτες ύλες όπως διάφορες κοπές κρεάτων, γαλακτοκομικών και πολλών άλλων. Ήξερε να τα μαγειρεύει εξαιρετικά. Με τα χρόνια όλες αυτές οι γεύσεις χαράχθηκαν στη μνήμη μου. Και αυτές είναι που προσπαθώ να επαναφέρω, να ξαναδοκιμάσω και να εμπλουτίσω. Μέσα από αυτές θέλω να θυμηθώ όμορφες στιγμές και να δημιουργήσω νέες αναμνήσεις. Η πορεία μου, στην προσπάθεια μου αυτή, έχει ξεκινήσει τα τελευταία 8 χρόνια και σκοπός μου είναι να μαθαίνω, να δοκιμάζω, να δημιουργώ, να γεύομαι. Ο κυριότερος λόγος είναι η φροντίδα. Να φροντίζεις και να νοιάζεσαι τους ανθρώπους που δοκιμάζουν το φαγητό σου” μας είπε η Ριάννα.
Πρώτο στο τραπέζι μας έφτασε το χειροποίητο ψωμί τους αργής φυσικής ωρίμανσης μαζί με παρθένο ελαιόλαδο, ελιές Καλαμών και ανθό αλατιού Μεσολογγίου, που όπως έλεγαν οι παλιοί “αυτό είναι το καλύτερο ορεκτικό”. Από το ψωμί και μόνο – που ήταν αρκετά συμπαγές, με αφράτη ψίχα και ωραία, τραγανιστή κόρα- καταλαβαίνεις ότι θα ακολουθήσουν μερικές εξαιρετικά νόστιμες στιγμές.
Το ψωμί θέλει “μαεστρία” και στο Ether το έχουν πετύχει. Για περισσότερες πληροφορίες & κρατήσεις πατήστε εδώ
Έπειτα δοκιμάσαμε διάφορα πιάτα από το εποχιακό του μενού. Για σαλάτα πήραμε την παντζαροσαλάτα με καλοβρασμένα παντζάρια, κρέμα ψητού σκόρδου, πίκλα ροζ και κίτρινου παντζαριού και sorbet σαγκουίνι, που ήταν εξαιρετικά δροσερή, αναζωογονητική και με ωραίες γευστικές εναλλαγές. Αγαπημένη μας στιγμή στην επίσκεψή μας στο Ether ήταν και όταν έφτασε στο τραπέζι η τσιπούρα μαρινέ, που συνοδεύεται με τσάι μήλο, χειροποίητη πίκλα από πράσινο μήλο, κρεμμύδι σε σιρόπι, σινάπι, καππαρόφυλλα, διάφορα πιπέρια και ξερό κόλιανδρο. Νόστιμα ήταν επίσης, τα κρητικά σκιουφιχτά με κοτόπουλο saute, κόκκινη σάλτσα και ανθότυρο από την Κρήτη. Ισορροπημένο και γεμάτο οικείες πλούσιες γεύσεις, που ξυπνούν αναμνήσεις από το χωριό, που όταν πλησίαζε το μεσημέρι όλη γειτονιά πλημμύριζε από τις μυρωδιές του έτοιμου φαγητού.
Τα σκιουφιχτά με το κοτόπουλο και ανθότυρος ξηρός Κρήτης
Πέρα από τα πιάτα του μενού, αξίζει να ρωτήσετε και αν υπάρχει κάποιο πιάτο ημέρας. Και αυτό γιατί ο Ζαφείρης με την Ριάννα δε σταματούν ποτέ να δοκιμάζουν νέες παρασκευές με τα υλικά που έχουν διαθέσιμα. Αν από την άλλη βρεθείτε στο Ether για την κυριακάτικη μεσημεριανή βόλτα σας, να δοκιμάσετε την πίτα τους. Από το πρωί της Κυριακής “ανοίγουν” φύλλο και δημιουργούν και μια διαφορετική πίτα, όπως έκαναν και οι γιαγιάδες μας. Εμπνέονται από παραδοσιακές συνταγές από κάθε ελληνικό τόπο, έτσι μπορεί να πετύχετε από τη λαδένια της Κιμώλου και την Κρεμμυδόπιτα Καρπάθου μέχρι τη “σεφουκλωτή”, τη σεσκουλόπιτα Νάξου.
Αυτές οι πίτες είναι σοβαρός λόγος για να επιστρέφεις ξανά και ξανά στο Ether. Για περισσότερες πληροφορίες & κρατήσεις πατήστε εδώ
Για επιδόρπια σερβίρονται παραδοσιακά γλυκά με μοντέρνες αναπάντεχες παρεμβάσεις από τους δύο σεφ. Το γλυκό που έχει αγαπηθεί πολύ είναι ο πολίτικος χαλβάς, με σταφίδες, κρέμα από τριαντάφυλλο και παγωτό καϊμάκι. Με υφή που δεν έχουμε συνηθίσει στους χαλβάδες και μια γεύση που σε κρατάει να συνεχίζεις μέχρι την τελευταία μπουκιά – μπορούμε να καταλάβουμε το γιατί ο κόσμος το ζητάει και να το ξαναζητάει. Νέα προσθήκη είναι η πολύ σοκολατένια καρυδόπιτα με αφρό σοκολάτας με κονιάκ, γλάσο σοκολάτας και παγωτό σοκολάτας.
Από κρασιά έχουν συγκεντρώσει μερικά από τα πιο γευστικά ελληνικά κρασιά, τόσο γνωστά και αγαπημένα, όσο και πιο “ψαγμένα” που δημιουργούνται από μικρούς αμπελώνες στην Ελλάδα, ιδανικά για να συνοδεύσουν κάθε πιάτο που σερβίρεται στο Ether.
Έχουν μια εξαιρετική λίστα με κρασιά από ελληνικούς αμπελώνες. Για περισσότερες πληροφορίες & κρατήσεις πατήστε εδώ
Σε κάθε πτυχή του το Ether βγάζει μια οικειότητα. Από τα καλοφτιαγμένα πιάτα και τους ανθρώπους που τα ετοιμάζουν μέχρι το σέρβις και τους ιδιοκτήτες που αν τους πετύχεις εκεί σε καλωσορίζουν σαν να μπαίνεις στο σπίτι τους, όλη η αίσθηση βγάζει κάτι χαλαρό, ζεστό και απροσποίητο.
ETHER
Πριάμου 2, Ηλιούπολη
Για κρατήσεις, να δεις το εποχιακό μενού και να το βρεις στον χάρτη εδώ
Ωράριο:
Δευτέρα: Κλειστά
Τρίτη: 19:00 – 01:00
Τετάρτη: 19:00 – 01:00
Πέμπτη: 19:00 – 01:00
Παρασκευή: 19:00 – 01:00
Σάββατο: 19:00 – 01:00
Κυριακή: 14:00 – 10:00
Κόστος: Γύρω στα 30-35 ευρώ ανά άτομο με κρασί