Ζουμε σε μια εποχή όπου τα στερεότυπα είναι αναπόφευκτα. Σε καθημερινή βάση δεχόμαστε μια εισροή πληροφοριών τύπου «how to do life», πράγματα δηλαδή που καθένας μας θεωρητικά οφείλει να κάνει και κανόνες που πρέπει να ακολουθεί για να γίνει θεωρητικά κοινωνικά αποδεκτός και να μην υπάρχουν εντάσεις. Όπως είναι φυσικό, για κάθε κανόνα υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις, κατά έναν όμοιο τρόπο, όσον αφορά την «αγωγή κοσμιοτάτη» υπάρχουν κάποια μαύρα πρόβατα που εναντιώνοναι στο προτεινόμενα ρεύμα.
Το χαμόγελο και η ευγενική συμπεριφορά ας πούμε, είναι must-have tools που βελτιώνουν τόσο την δική μας διάθεση, όσο και των ατόμων με τα οποία ερχόμαστε σε επαφή. «Be kind and smile!» είναι το αγαπημένο μότο της σύγχρονης εποχής αισιοδοξίας που προσπαθεί να σταθεί κόντρα στην επίσης σύγχρονη μαυρίλα, που αναμφισβήτητα βρίσκεται γύρω μας. Τα μαύρα πρόβατα στα οποία αναφερθήκαμε νωρίτερα όμως, είναι αδύνατο να κάνουν φωτεινές σκέψεις. Ας πούμε πως είναι ενάντια στην φύση τους το να ζουν με τα χαρούμενα πρότυπα τοτ μέσου ανθρώπου.
Πώς αναγνωρίζεις εύκολα τα άτομα αυτά; Μα φυσικά από την στάση τους απέναντι στο πλήθος, τον έντονα σαρκαστικό τους χαρακτήρα, την αρνητικότητα και την έλλειψη ενθουσιασμού για την ομορφιά της ζωής. Εκ πρώτης όψεως ακούγεται κακό, αλλά αυτό δεν καθιστά τους συγκεκριμένους ανθρώπους απαραίτητα κακούς. Ίσως να είναι δύσκολο να το αντιληφθούμε, όμως για ορισμένους λόγους, για κάποιους ανθρώπους το αρνητικό πνεύμα και η αγενής συμπεριφορά είναι απλά τρόπος ζωής, nothing personal που λέμε.
Στο σημείο αυτό είναι πολύ λογικό να αναρωτιέστε πράγματα όπως «Γιατί να το κάνει αυτό κάποιος κατ΄επιλογή;» ή «Πόσο δύσκολο μπορεί να είναι να είσαι απλά καλός;». Στα γρήγορα σας απαντώ και στα δύο ερωτήματα. Για το πρώτο η απάντηση είναι ότι η στάση αυτή δεν είναι επιλογή συνειδητή, συνήθως μια σειρά από ατυχή γεγονότα οδηγούν τους ανθρώπους στο να αναπτύσσουν μια τέτοια συμπεριφορά. Όσο για το δεύτερο ερώτημα, είναι πολύ δύσκολο να είσαι καλός σήμερα και δεν εννοώ αφελής, γιατί εκεί μπερδεύονται πολλοί, το να ξέρεις να συμπεριφέρεσαι καλά σε καλούς ανθρώπους απαιτεί άρτια ικανότητα αναγνώρισης τους στο πλήθος το οποίο πλειοψηφικά δεν είναι και το καλύτερο.
Κακά τα ψέμματα, έχουμε όλοι το ίδιο «mode ευγένειας » σαν starter pack, αλλά κάπου στην πορεία οι περισσότεροι το χάνουν, ξεχνούν να ακολουθήσουν οι ίδιοι τους άτυπους κανόνες καλής συμπεριφοράς – ή μάλλον ανθρώπινης συμπεριφοράς – και τους θυμούνται μόνο όταν αισθάνονται αδικημένοι από κάποιον και πρέπει να βγάλουν «κραυγή βοηθείας». Να γιατί είναι τόσο δύσκολο να είσαι πάντα ευγενικός, φτάνεις στα όρια σου σε έναν κόσμο που επιβάλει την ευγένεια θεωρητικά, αλλά προάγει την αγένεια πρακτικά. Θα αρχίσουμε να πιστεύουμε ότι ευγενικός δεν γίνεσαι γεννιέσαι, μα αυτό θα ήταν ψέμα, καθώς τίποτα δεν καθορίζει η ανθρώπινη φύση από μόνη της, όπως τα ταλέντα, η σεξουαλικότητα και πολλά άλλα που θεωρούμε στανταρ εκ γενετής χαρακτηριστικά. Έτσι και η ευγενική ή αγενέστατη συμπεριφορά είναι επίκτιτη. Τα πάντα είναι εκ των υστέρων δημιουργήματα και απολύτως μεταβαλλόμενα.
Σας είπα νωρίτερα ότι η αγενής στάση δεν είναι τις περισσότερες φορές επιλογή συνειδητή, το ότι θα γίνει ένας χαμός για παράδειγμα στο λεωφορείο γιατί στέκομαι μπροστά στην πόρτα (hello? δεν χωράω κάπου αλλού) δεν είναι επιλογή της αγενούς κυρίας, ίσως να φταίει το περιβάλλον στο οποίο μεγάλωσε. Έτσι, είναι εύκολο να διατηρείτε και την ψυχραιμία σας σε τέτοιες καταστάσεις. Το περιβάλλον στο οποίο μεγαλώνει κάποιος είναι καθοριστικότατο για την μετέπειτα συμπεριφορά του. Ίσως οι γονείς του παιδιού να μιλούσαν άσχημα ο ένας στον άλλον ή ακόμα και στο ίδιο το παιδί et voilà ένα πιάτο αγένειας όλο δικό μας ως απόρροια της λανθασμένης γονικής στάσης.
Ένας άλλος λόγος για τον οποίον κάποιος μπορεί να είναι ο ορισμός της αγένειας 24/7 είναι ένα τραυματικό γεγονός που επέφερε αλλαγή σε όλη την νοοτροπία του ατόμου και προκάλεσε trust issues για το είδος μας. Όταν ένα άτομο αισθάνεται πληγωμένο, χτίζει πολλές φορές ένα κέλυφος αγένειας το οποίο χρησιμεύει σαν κέλυφος προστασίας ιδιωτικότητας. Είναι το κλασσικό «Άσε με! Θέλω να μείνω μόνη μου!» ή «Φύγε δεν θέλω να το συζητήσω!» απλά σε μεγαλύτερη διάρκεια. Για κάποιους δεν είναι φάση, είναι ιδέα! Ποιος μπορεί να τους κατηγορήσει;
Τέλος, ένας ακόμη λόγος που η αγένεια βρίσκει άτομα – ξενιστές τόσο εύκολα, είναι γιατί μερικοί άνθρωποι είναι πολύ πιο δυστυχισμένοι απ΄ότι νομίζουμε και απ΄ότι μας επιτρέπουν να δούμε. Αρκετοί είναι αυτοί που απογοητεύονται υπερβολικά εύκολα και αυτό τους χαλάει όλη την μέρα, κάθε μέρα. Σίγουρα είναι μια δύσκολη εποχή, ένας όχι και τόσο όμορφος, αλλά όχι και τόσο άσχημος κόσμος. Είναι σαν αυτό με το ποτήρι, εσείς επιλέγετε το πως θα τον δείτε. Πάντως η καλοσύνη είναι πράγματι must για να είναι μισογεμάτο το ποτήρι μας και όσον αφορά τους grumpy ones μην τους παρεξηγείτε, ποτέ δεν ξέρετε τι περνάει ο καθένας μας!
P.S.: Stay beautiful inside-out!