«Διάλεξε ένα επάγγελμα που σου αρέσει και δεν θα ξαναχρειαστεί να δουλέψεις στη ζωή σου», Κομφούκιος. Θα ξεκινήσω λέγοντας πως συμφωνώ με τον Κομφούκιο, χωρίς όμως να πιστεύω πως η δουλειά είναι το πιο σημαντικό πράγμα στην ζωή ενός ανθρώπου.
Έρευνες στο εξωτερικό έδειξαν πως ένα πολύ μεγάλο ποσοστό ανθρώπων δε χρησιμοποιεί ποτέ την άδειά του για διακοπές. Μένουν μέρες ανεκμετάλλευτες, γιατί πιστεύουν πως θα χάσουν κάτι σημαντικό, πως θα φανεί ότι δεν είναι και ιδιαίτερα απαραίτητοι, για να μην χάσουν κάτι σημαντικό, για να μη μαζευτεί φόρτος εργασίας γυρίζοντας και για να μην θεωρεί ως «κενό» η απουσία τους.
Λόγοι που τους ωθεί να αυξάνουν το άγχος τους και να μην χαλαρώνουν ποτέ, άρα μέρα με την μέρα να είναι όλο και λιγότερο αποδοτικοί. Οι διακοπές είναι ο τρόπος με τον οποίο θα επαναπροσδιορίσεις το σύστημα σου και θα «απελευθερώσεις» χώρο από τον σκληρό δίσκο του εγκεφάλου σου.
Μια έρευνα που έγινε πρόσφατα έδειξε τα εξής σημαντικά που αποκομίζει κάποιος από τις διακοπές του:
#1 Καρδιαγγειακή υγεία: Για μια γυναίκα που εργάζεται ακατάπαυστα είναι 8 φορές πιο πιθανό να δημιουργήσει προβλήματα καρδιάς και για έναν άνδρα περίπου 32% περισσότερο.
#2 Ύπνος: Είναι δεδομένο πως στις διακοπές πραγματοποιείς έναν πιο ποιοτικό ύπνο και φυσικά αποκομίζεις όλα τα θετικά αυτού, γνωστά σε όλους!
#3 Χρόνος αντίδρασης: Το άγχος, οι οθόνες και οι καθημερινοί ήχοι στην δουλειά καταφέρνουν να υπερνικήσουν τον εγκέφαλο και να μειώσουν το χρόνο αντίδρασης και παρατηρητικότητάς μας.
#4 Ικανοποίηση και αφοσίωση: Νομίζω πως αυτό είναι πολύ ξεκάθαρο σε όλους μας. Όσο πιο χαρούμενος είναι ο υπάλληλος, τόσο πιο πιστός είναι στον εργοδότη του.
#5 Στρες: Προφανώς και θα ήταν στην λίστα. Το στρες μετατρέπει το άγχος σε σωματικούς πόνους. Αν αποφορτίσεις λίγες μέρες το σύστημα, σίγουρα θα πονάς λιγότερο.
#6 Παραγωγικότητα: Φυσικά! Όσο πιο ξεκούραστος, τόσο πιο καλός στη δουλειά σου.
Την επόμενη φορά που θα αρνηθείς μια εκδρομή, να σκέφτεσαι πως απλά δε ζεις. Καταλήγεις να έχεις μόνο την δουλειά μέσα στην ζωή σου κι αυτό, δεν είναι υγεία! Είναι συνεπώς πολύ σημαντικό να αλλάξουμε κουλτούρα πάνω στο θέμα. Να προσπαθήσουμε να συμβαδίσουμε την εργασία με την σωματική και ψυχική μας υγεία.