“Μα καλά κορίτσι πράγμα γιατί το κάνεις αυτό;”, “Ποιος θα σε πάρει;”, “Σαν γκόμενα κάνεις”, “Δεν κάνεις για μάνα”,“Δεν είναι αυτή δουλειά για κορίτσια”, “Πώς ντύνεσαι έτσι; Πώς στέκεσαι έτσι; Μην βρίζεις”.
Όλες αυτές οι εκφράσεις -περιέργως- ακούγονται ακόμα και σήμερα, αποδεικνύοντας ότι ο σεξισμός και οι διακρίσεις εις βάρος των γυναικών συνεχίζουν να επιβιώνουν.
Ναι, έχει γίνει μεγάλη πρόοδος. Ναι, αναγνωρίζουμε όλες τις κατακτήσεις του γυναικείου φύλου όσον αφορά τα δικαιώματά τους στην κοινωνία. Αλλά η πραγματικότητα είναι ότι υπάρχουν πολλά ακόμα που πρέπει να αλλάξουν.
Και αυτό γιατί υπάρχουν ακόμα ανάμεσά μας άνθρωποι “παλιάς κοπής” που θα προτρέψουν τις γυναίκες να “μείνουν σπίτι και να τηγανίσουν κανένα αβγό” και “να παίξουν με τις κούκλες τους”, νιώθοντας με αυτή τους τη δήλωση τους αστείο, ανώτεροι και δυνατότεροι. Υπάρχουν άνθρωποι που ακόμα βλέπουν τις γυναίκες πολύ “συναισθηματικές για να καταλάβουν”, αδύναμες, ονειροπόλες και ανίκανες να κάνουν “ανδρικές δουλειές”. Υπάρχουν άνδρες που σε μια προσπάθεια να επιβεβαιώσουν τον ανδρισμό τους χτυπούν, βιάζουν και προσβάλλουν. Υπάρχουν ακόμα γυναίκες που αποκλείονται από θέσεις ευθύνης, που πληρώνονται λιγότερο, που δέχονται εργασιακό bullying όχι γιατί δεν είναι καλές στη δουλειά τους, αλλά γιατί είναι απλώς “το άλλο φύλο”.
Όμως, οι γυναίκες αποδεικνύουν -κάτι που θα έπρεπε να θεωρείται δεδομένο- καθημερινά όχι μόνο ότι είναι δυνατότερες απ’ ότι πολλοί νομίζουν, καταρρίπτοντας κάθε επιβεβλημένο έμφυλο ρόλο. Πρόσφατα, είδαμε ένα βίντεο που έφτιαξε το ελληνικό athleisure luxury brand BAYA με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου που είπε σε ένα περίπου ένα λεπτό σκέψεις που έχουν περάσει από κάθε γυναικείο μυαλό. Δείχνει αθλήτριες που κατάφεραν να φτάσουν ψηλά και κατέκτησαν διακρίσεις. Έκλεισαν τα αυτιά τους σε κακόβουλους ψιθύρους και κάνουν αυτό που ήθελαν από μικρές πραγματικότητα. Γιατί τα όνειρα δεν έχουν φύλο.
Δείτε το βίντεο της εταιρείας BAYA που μας προτρέπει να είμαστε περήφανες για ό,τι κάνουμε:
Επισκεφθείτε το site της BAYA εδώ