Το Story:
Όλα ξεκίνησαν όταν το υπουργικό συμβούλιο του Μπαγκλαντές έστειλε αίτημα στο υπουργείο τηλεπικοινωνιών ζητώντας από αυτό να ξεκινήσει τις διαδικασίες για απαγόρευση της πρόσβασης στο Facebook κάθε μέρα, από τα μεσάνυχτα και για 6 ώρες. Η κυβέρνηση εκφράζει, μέσω του αιτήματος, την άποψή της σχετικά με το κοινωνικό δίκτυο, θεωρώντας ότι η ενασχόληση του με αυτό «επηρεάζει τους μαθητές αρνητικά στην επίδοσή τους» και «υπονομεύει την ικανότητα της νεολαίας για εργασία».
Ο υπουργός, αρμόδιος για θέματα ψηφιακής πολιτικής, επιβεβαίωσε αργότερα με δηλώσεις του την παραλαβή και την εξέταση τέτοιου αιτήματος από την Ρυθμιστική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών του Μπαγκλαντές. H Ρυθμιστική Επιτροπή απάντησε στο αίτημα, λέγοντας ότι δεν είναι δυνατό να ελεγχθούν με αποτελεσματικό τρόπο οι ηλικίες των λογαριασμών στο Facebook. Επίσης, είπε ότι, ακόμα και αν αποκλείσουμε την πρόσβαση, υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι σύνδεσης στο κοινωνικό δίκτυο. Ο ρυθμιστής ανέφερε, ακόμη, ότι αυτές οι ώρες είναι κατάλληλες για τους υπηκόους του Μπαγκλαντές να επικοινωνήσουν με αυτούς που βρίσκονται στο εξωτερικό.
Η εν λόγω ρυθμιστική αρχή προσθέτει ακόμη ότι το μπλοκάρισμα του Facebook θα είναι αναποτελεσματικό όσο υπάρχουν άλλες υπηρεσίες, όπως οι WhatsApp, Viber κ.λ.π. Επιπροσθέτως, το μπλοκάρισμα θα πλήξει επιχειρήσεις που στηρίζονται στο Facebook. Αυτό που τελικά προτείνει είναι ότι:
«Οι γονείς θα πρέπει να χρησιμοποιούν λογισμικό γονικού ελέγχου και ασφαλείας, λειτουργίες για προστασία της ιδιωτικής ζωής, αλλά και να εκπαιδεύουν τα παιδιά πάνω στη χρήση κοινωνικών δικτύων.»
Οι δημοσιευμένες στα κοινωνικά δίκτυα ερωτήσεις των δημόσιων εξετάσεων το προηγούμενο βράδυ και οι εξτρεμιστές που χρησιμοποιούν τα κοινωνικά δίκτυα για να στρατολογήσουν και να ριζοσπαστικοποιήσουν άτομα, έχουν φέρει την κυβέρνηση σε ένα δύσκολο σημείο.
Το Feedback:
Ήξερες ότι η κυβέρνηση του Μπαγκλαντές, το Νοέμβριο του 2015 είχε αποκλείσει το Facebook, το Messenger και κάποιες άλλες εφαρμογές επικοινωνίας για 22 ημέρες για λόγους Εθνικής Ασφάλειας, μετά από επιθέσεις σε bloggers και online ακτιβιστές και τις δολοφονίες 2 αλλοδαπών πολιτών;
Εάν βρήκες ενδιαφέρον το άρθρο, μοιράσου το με τους φίλους σου στα κοινωνικά δίκτυα! Εάν έχεις διαφορετική άποψη, από τις παραπάνω, γράψε μας στα σχόλια για αυτήν!
Πηγή: bdnews24
Γράφει ο Τάσος Μωραΐτης