Η 26χρονη Lissette Calveiro αποφάσισε να ξοδέψει σχεδόν όλη της την περιουσία προκειμένου να γίνει διάσημη στο instagram, όταν μετακόμισε από το Μαϊάμι στη Νέα Υόρκη το 2013 για πρακτική άσκηση. Η ζωή της στο Instagram έμοιαζε ιδανική και γεμάτη πολυτέλεια με τη βοήθεια των ακριβών ρούχων και διακοπών, στην πραγματικότητα όμως δεν μπορούσε να αντεπεξέλθει οικονομικά, καθώς η πρακτική της κάλυπτε μόνο τη μεταφορά, με αποτέλεσμα να χρησιμοποιεί και να ξοδεύει τις οικονομίες της.
Ακόμα και όταν επέστρεψε στο Μαϊάμι, έχοντας δουλειά πλήρης απασχόλησης, η ζωή της στο Instagram την οδήγησε σε χρέη. Ξόδευε μεγάλα χρηματικά ποσά για να έχει τα τέλεια ρούχα για τις φωτογραφίες της, για να μην αναγκάζεται να φοράει ποτέ το ίδιο συνολάκι και φυσικά για να ταξιδεύει σε διαφορετικούς προορισμούς κάθε μήνα. Ζούσε εν ολίγοις πάνω από τις δυνατότητες της.
Η περίπτωση της Lissette είναι το ακραίο παράδειγμα που κάνει αισθητή την πίεση που δεχόμαστε εμμέσως για να παρουσιάσουμε την καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας και της ζωής μας, εικόνες που πολλές φορές δεν απηχούν στην πραγματικότητα.
Οι “influencers” του Instagram κοινοποιούν συνεχώς φωτογραφίες στις οποίες διασκεδάζουν, βρίσκονται σε διακοπές, ταξιδεύουν και ανακαλύπτουν τον κόσμο. Ωστόσο, όλα αυτά αποτελούν μη ρεαλιστική απεικόνιση της καθημερινής ζωής, προκαλώντας προβλήματα στην αυτοπεποίθηση και στην εικόνα του ατόμου.
Η επιθυμία για προβολή και επιβεβαίωση μιας εικόνας που δεν ταιριάζει με την πραγματική οδηγεί σε προβληματικές καταστάσεις και αδιέξοδα. Το άτομο καλείται να ακολουθήσει πρότυπα, να μπει σε καλούπια ζωής, στα οποία νιώθει ξένος και τα οποία του επιβάλλονται για να είναι αρεστός και να αποτελεί τμήμα της ζωής που προβάλλει το Instagram.
Ο άνθρωπος λοιπόν οφείλει να βρει τρόπους διαχείρισης όλης αυτής της εικόνας και πληροφορίας που δέχεται, ώστε να μην πέφτει θύμα της.