Το Messenger της Facebook, μία από της πιο κατεβασμένες εφαρμογές του Play Store, χρησιμοποιεί, όπως και άλλες αγαπημένες εφαρμογές, την κάμερα και το μικρόφωνό της συσκευής. Έτσι αποτρέπουν πολλούς χρήστες από την εγκατάσταση εφαρμογών, λόγω του αυξημένου κινδύνου που υπάρχει για παραβίαση της ιδιωτικότητάς τους από τεχνολογικούς κολοσσούς, όπως Google, Snapchat, Facebook κτλ.
Η υποψία και μόνο που υπάρχει για παραβίαση της ιδιωτικότητας, οδηγεί στην αρνητική βαθμολόγηση των εφαρμογών από τους χρήστες της. Πριν όμως βιαστούμε να κατηγορήσουμε της εταιρίες για τις άδειες που ζητούν από εμάς, σε μικρόφωνο, κάμερα ή επαφές, πρέπει να σκεφτούμε τι δυνατότητες προσφέρει κάθε τέτοια εφαρμογή και το αν θα μπορούσαν να προσφέρουν την ίδια ποιότητα χωρίς να ζητούν τις εν λόγω άδειες.
Για παράδειγμα, η εφαρμογή της Google χρησιμοποιεί το μικρόφωνό σου διαρκώς, προκειμένου να ακούει όλους τους θορύβους για να καταλάβει ανά πάσα στιγμή τη φράση «Ok, Google» και να ξεκινήσει τη διαδικασία για να ακούσει την επόμενη εντολή σου. Εδώ να σημειώσουμε ότι αυτή η λειτουργία αποτελεί την καθοριστική αλλαγή στην εμπειρία χρήστη κάθε σύγχρονης εφαρμογής, καθώς απλοποιεί σε μεγάλο βαθμό την εκτέλεση καθορισμένων βημάτων, που σε κάθε άλλη περίπτωση θα απαιτούσε να ανοίξουμε μια εφαρμογή και να πατήσουμε μερικά κουμπιά για να πετύχουμε το στόχο μας.
Η Shazam καταγράφει τους ήχους γύρω σου για να βρει το τραγούδι που ακούγεται, άρα δε θα μπορούσε να δουλέψει χωρίς το μικρόφωνό σου. Κάποια άλλα παραδείγματα εφαρμογών που χρησιμοποιούν (δικαιολογημένα) το μικρόφωνο ή την κάμερά σου είναι το Instagram και το Facebook. Ο λόγος που αυτές οι δύο εφαρμογές απαιτούν αυτές τις άδειες είναι για να ποστάρεις τις φωτογραφίες και τα βίντεό σου μέσα από την εφαρμογή, χωρίς να χρειαστεί να αποθηκεύσεις κάτι στο συσκευή σου. Σκέψου σχετικά με το Viber ή το Messenger για την πρόσβαση στο μικρόφωνο σου. Θα μπορούσες να έκανες voice chat χωρίς η εφαρμογή να έχει πρόσβαση στο μικρόφωνό σου;
Καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι δε θα μπορούσαμε να παρακάμψουμε την αποδοχή αυτών των αδειών για τη χρήση των αγαπημένων μας εφαρμογών. Όμως, μπορούμε να περιορίσουμε τις άδειες που δίνουμε σε κάθε εφαρμογή, όπως, για παράδειγμα την άδεια πρόσβασης στις επαφές μας από το Messenger.