Μόλις στα 26, η Μαρία Ντάνου έχει συμμετάσχει σε πολλά ευρωπαϊκά και παγκόσμια πρωταθλήματα, έχει ήδη τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο βιογραφικό της, ενώ εργάζεται στη Διεθνή Ομοσπονδία Ξιφασκίας στην Ελβετία. Το Yang.gr μίλησε μαζί της, σε μια συνέντευξη για τη σχέση της με το σκι, τις διακρίσεις της, τα πλούτη που σου προσφέρει ο αθλητισμός, αλλά και τους επόμενους στόχους της.
Επιλέξατε να ασχοληθείτε με το άθλημα του σκι, μάλιστα σε δρόμους αντοχής, κάτι που το κάνει αρκετά ιδιαίτερο, περιπετειώδες και απαιτητικό. Πότε έγινε η πρώτη σας επαφή με το σκι;
Η πρώτη μου επαφή με το σκι έγινε σε ηλικία 12 ετών, όταν προπονητές από τον τοπικό σύλλογο την Νάουσας επισκέφτηκαν το δημοτικό μου σχολείο. Ξεκίνησα τις πρώτες μου προπονήσεις κάνοντας ρόλλερ-σκι, ποδήλατο και τρέξιμο. Τον χειμώνα του 2002 έκανα την πρώτη μου προσπάθεια πάνω στα πέδιλα σκι αντοχής. Από την πρώτη στιγμή κατάλαβα πως δεν πρόκειται για ένα εύκολο άθλημα, πως για να το απολαύσεις χρειάζεται να είσαι σε καλή φυσική κατάσταση. Ομολογώ να πω πως ήταν λιγάκι δύσκολο στην αίσθηση, έχοντας στο νου μου το αλπικό σκι, που απ΄οσο όλοι γνωρίζουμε είναι μόνο κατηφόρα. Παρόλα αυτά, το λάτρεψα και από τότε δεν το έχω σταματήσει.
Τι ήταν αυτό που σας έκανε να ακολουθήσετε τον δρόμο του πρωταθλητισμού;
Αυτό που με έκανε να ασχοληθώ με τον πρωταθλητισμό ήταν η επιθυμία να προκαλέσω τον εαυτό μου σε κάτι που ήμουν καλή και να δοκιμάσω να φτάσω τα όρια των δυνατοτήτων μου. Παρόλα αυτά, κατά τη διάρκεια των σχολικών ετών, το σκι αντοχής ήταν το άθλημά μου. Με έφερνε πιο κοντά στη φύση, μου έδωσε την ευκαιρία να αποκομίσω μοναδικές εμπειρίες με τους συναθλητές μου και να καταλάβω τις αξίες του αθλητισμού.
Με την εισαγώγη μου στο τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου όντας 17 ετών, είχα την επιθυμία να ενισχύσω τις προπονήσεις μου κάνοντας τες πιο ειδικές και συστηματικές, έχοντας πιο αγωνιστικούς στόχους αυτή τη φορά. Την ίδια περίοδο, εντάχθηκα στην εθνική ομάδα σκι αντοχής και ξεκίνησα να συμμετέχω σε μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις, όπως τα παγκόσμια πρωταθλήματα κατηγορίας νέων και αργότερα αντρών και γυναικών.
Έχετε διακριθεί πολλές φορές για τις επιδόσεις σας στο σκι, με πιο πρόσφατη τη συμμετοχή σας στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του σκι αντοχής της FIS τον Φεβρουάριο του 2017. Περιγράψτε μας πώς είναι το συναίσθημα του κόπου που ανταμείβεται, της επιτυχίας.
Είναι ένα πολύ χαρούμενο συναίσθημα. Όταν είσαι αθλητής καλείσαι να περάσεις κάποιες δοκιμασίες για να επιτύχεις στο στόχο σου. Από τις πολύωρες προπονήσεις, από τις καθημερινές θυσίες, συμπεριλαμβανομένων των κοινωνικών σχέσεων, που χρειάζεται να ελαττώσεις εξαιτίας των απαιτήσεων του αθλήματος, μέχρι και την ψυχοσωματική σου καταπόνηση. Συνεπώς, βλέποντας όλη αυτήν την προσπάθεια που έχεις καταβάλει και βλέποντας ότι έχεις προκριθεί σε ένα τόσο μεγάλο αθλητικό γεγονός, έρχεται το συναίσθημα της ικανοποίησης και της επιβράβευσης. Όταν προσπαθείς για κάτι πολύ σκληρά και το θέλεις με την καρδιά σου στο τέλος αποδίδει.
Συμμετείχατε και στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2010 στο Βανκούβερ. Αποτελεί ακόμα όνειρο για εσάς μια μελλοντική συμμετοχή στην τεράστια αυτή διοργάνωση, και φυσικά η διάκρισή σας;
Στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς του Βανκούβερ συμμετείχα όντας 19 χρονών και στο τρίτο έτος των σπουδών μου στο πανεπιστήμιο. Θα έλεγα, ακόμη και τώρα που είμαι 26, ότι είναι μια περίοδος στην ζωή μας που δεν πρέπει να λέμε όχι σε τέτοιες προκλήσεις. Όσα περισσότερα κάνουμε, τόσα θα έχουμε να θυμόμαστε. Οι αξίες που αποκομίζουμε από τέτοιες μοναδικές εμπειρίες μας βοηθούν να εξελίξουμε το χαρακτήρα και την προσωπικότητά μας.
Μιλώντας για μια πιθανή διάκριση στου επόμενους Χειμερινούς Ολυμπιακούς, θα έλεγα ότι αποτελεί ακόμη όνειρο με διαφορετική οπτική γωνία αυτή τη φόρα. Μια συμμετοχή με στόχο μια πιο βελτιωμένη επίδοση στους επόμενους Ολυμπιακούς, μιας και αυτή τη φόρα βρίσκομαι στην καλύτερη ηλικία για έναν αθλητή σκι αντοχής.
Ποια στιγμή έχετε ξεχωρίσει από τη μέχρι τώρα καριέρα σας ως την πιο σημαντική για εσάς; Τι είναι αυτό που την κάνει τόσο ιδιαίτερη για εσάς;
Η πιο σημαντική στιγμή της αθλητικής μου καριέρας είναι η συμμετοχή μου στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς του Βανκούβερ το 2010. Ήταν μια εμπειρία ζωής που είχα να ζήσω μαζί με άλλους 5.500 χειμερινούς αθλητές. Μια ευκαιρία να αγωνιστώ με τους καλύτερους αθλητές όλων των χωρών, να μείνω μαζί τους και να μοιραστώ τις ίδιες στιγμές στο Ολυμπιακό Χωριό όπου όλοι είναι ίσοι, να γνωρίσω και να μάθω διαφορετικές κουλτούρες.
Οι αθλητές αποτελούν γερά πρότυπα για τους νέους, όχι μόνο για τις ικανότητές τους, αλλά και για την επιμονή τους, τις αντοχές τους, τη θέληση για επιτυχία και πολλά άλλα. Ποιοι αθλητές αποτέλεσαν πρότυπα για εσάς και γιατί;
Αθλήτρια πρότυπο και μάλιστα από το ίδιο άθλημα αποτέλεσε η Ιταλίδα Ολυμπιονίκης, Μανουέλα Ντι Τσέντα. Έχοντας ήδη ξεκινήσει το σκι αντοχής, η αθλητική πορεία της Μανουέλα στάθηκε ως πήγη έμπνευσης να συνεχίσω το σπορ που μου άρεσε και να μου δώσει το κίνητρο να ξεπερνάω τον εαυτό μου σε κάθε μου προσπάθεια, είτε είναι αγώνας, είτε σπουδές, είτε δουλειά.
Ήταν μια αθλήτρια με συμμετοχή σε 5 Ολυμπιακούς Αγώνες 1988-1998 και εφτά Ολυμπιακά μετάλλια που άλλαξε τα τότε αθλητικά δεδομένα στο άθλημα του σκι αντοχής. Σε μία εποχή που συνήθως οι νικητές ήταν αθλητές από τις σκανδιναβικές χώρες και που τότε η Ιταλία δεν είχε μεγάλη ομάδα στο σκι αντοχής.
Μια αθλήτρια που στα πρώτα στάδια τις αγωνιστικής της πορείας έπαιρνε τη δεύτερη θέση στα Παγκόσμια Πρωταθλήματα, μέχρι τη στιγμή που κατέκτησε δύο χρυσά Ολυμπιακά στους Ολυμπιακούς του Λιλεχάμμερ το 1992. Με τις ιστορίες της κατάφερε να εξελίξει το άθλημα στη χώρα της και να εμπνεύσει ένα μεγάλο ποσοστό νέων να συνεχίσουν και να διαπρέψουν στο σκι αντοχής.
Ποια τρία χαρακτηριστικά σας έχει προσφέρει ο αθλητισμός που σας βοήθησαν και στην ζωή σας έξω από αυτόν;
Αξίες όπως αυτοπειθαρχεία, συγκέντρωση, σεβασμό προς τους άλλους και στον εαυτό μου, ευγενή άμιλλα ήταν κυρίως αυτές που με βοήθησαν να κατορθώσω συμμετοχή σε Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά παράλληλα διαχειρίζοντας σωστά το χρόνο μου να αποφοιτήσω μέσα σε τέσσερα χρόνια το τμήμα Οικονομικών του ΑΠΘ στις αρχές του 2012.
Ποιοι είναι οι στόχοι σας για το μέλλον;
Ως βραχυπρόθεσμο στόχο, πλέον λιγότερο από ένα χρόνο για τους Ολυμπιακούς της Pyeongchang 2018 στην Ν. Κορέα, έχω να αφοσιωθώ όσο περισσότερο γίνεται στις προπονήσεις μου για μια πιθανή διάκριση. Είναι μια πρόκληση για΄μένα, γιατί ταυτόχρονα εργάζομαι για την Διεθνή Ομοσπονδία Ξιφασκίας.
Στόχος είναι να προκριθώ, αλλά με μια βελτιωμένη παρουσία αυτή τη φορά. Έχοντας ήδη μια συμμετοχή σε Ολυμπιακούς Αγώνες, ο σκοπός θα είναι μια επίδοση προς το καλύτερο και μόνο. Εξασκώντας το σκι αντοχής και δουλεύοντας στο χώρο των σπορ. καταλαβαίνετε ότι είμαι αφοσιωμένη αποκλειστικά στον αθλητισμό. Πιστεύω ότι είναι κάτι όμορφο και η ενασχόληση με αυτόν μας κάνει καλύτερους ανθρώπους.
Ευχαριστούμε τη Μαρία Ντάνου για την υπέροχη συνέντευξη που μας παραχώρησε και που μας έβαλε στον κόσμο του επαγγελματικού αθλητισμού μέσα από τις δικές της εμπειρίες και συναισθήματα. Εμείς από μεριά μας ευχόμαστε κάθε επιτυχία!