Τι και αν έγινες 18; Μπορεί να ενηλικιώθηκες αλλά είσαι ακόμη «παιδί». Σύμφωνα άρθρο που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «The Lancet Child & Adolescent Health» η εφηβεία κρατάει ως τα 24 έτη.
Η εφηβεία αρχίζει όταν το τμήμα του εγκεφάλου που λέγεται υποθάλαμος αρχίζει να εκκρίνει μια ορμόνη, που ενεργοποιεί την υπόφυση και τους γεννητικούς αδένες. Παλαιότερα αυτό συνέβαινε στην ηλικία των 14, αλλά μειώθηκε στα 10 χρόνια εξαιτίας της βελτιωμένης υγεία και διατροφής σε ένα μεγάλο μέρος του κόσμου.
Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι το χρονικό όριο της εφηβείας πρέπει να παραταθεί μέχρι τουλάχιστον τα 24 έτη γιατί τα δεδομένα έχουν αλλάξει.
Μπορεί να είσαι φοιτητής, να ψηφίζεις, να έχεις δική σου πιστωτική κάρτα αλλά αυτό δεν σε κάνει ενήλικα. Πιο συγκεκριμένα, όλο και λιγότεροι ενήλικες ανταποκρίνονται πια στους παραδοσιακούς δείκτες της «ενηλικίωσης», όπως είναι η αγορά ενός σπιτιού, ένας γάμος, μια δουλειά πλήρους απασχόλησης ή ένα παιδί.
Αυτό οφείλεται σύμφωνα με τους επιστήμονες σε ένα συνδυασμό μεταβαλλόμενων κοινωνικών και οικονομικών συνθηκών με πρωταρχικό παράγοντα τη δύναμη των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, που προωθούν μια άλλη όψη της ενήλικης ζωής του σύγχρονου ανθρώπου.
Η δρ Τζαν Μακβάρις, κοινωνιολόγος στο πανεπιστήμιο του Κεντ, φαίνεται να διαφωνεί σημειώνοντας πως «Τα μεγαλύτερα παιδιά και οι νέοι διαμορφώνονται πολύ περισσότερο από τις κοινωνικές απαιτήσεις σε σχέση με την εσωτερική βιολογική τους ανάπτυξη».