Είτε σπαταλάς ένα εύλογο κομμάτι της μέρας σου στο YouTube είτε όχι, είτε σου αρέσει να βλέπεις beauty vloggers είτε είσαι από αυτούς που δεν χορταίνουν να βλέπουν κάφρικες φάρσες από άγνωστους Ρώσους είτε προσπαθείς να μάθεις πώς λειτουργεί ένας αλγόριθμος από έναν καλοσυνάτο Ινδό με κακή προφορά, είμαι σίγουρος πως γνωρίζεις τον Mikeius. Αρχικά κρυμμένος πίσω από άψογα μονταρισμένες εικόνες και έπειτα πίσω από μια αντιασφυξιογόνα μάσκα, εδώ και χρόνια είναι από τα πρώτα άτομα που σου έρχονται στο μυαλό όταν σκέφτεσαι την ελληνική κοινότητα των YouTubers.
Ο Mikeius λοιπόν, φίλε αναγνώστη, ανέβασε στο επίσημο κανάλι του στο youtube, πριν από μερικές εβδομάδες το πρώτο του video από τη νέα του σειρά “What the fact” και κατάφερε να trendάρει, σε άψογα ελληνικά. Σε εκείνο το video πραγματεύτηκε το πώς θα ήταν μια ρεαλιστική εξωγήινη εισβολή και αντιμετώπισε το ενδεχόμενο της επίσκεψης των aliens με κοινή λογική, την οποία φαίνεται να έχει επανειλημμένα απορρίψει το Hollywood ως τώρα. Πότε όμως ήταν η τελευταία φορά που είδες στα ελληνικά trends ένα βίντεο που σχετίζεται με επιστήμη; Πότε ήταν η τελευταία φορά που ψυχαγωγήθηκες από περιεχόμενο που θα μπορούσε άνετα να ανήκει σε ντοκιμαντέρ; Αυτές τις απορίες είχα και εγώ και κάπως έτσι επικοινώνησα με τον Mikeius.
Η συζήτηση με τον Mikeius
Ο Μιχάλης στην αρχή της τηλεφωνικής μας επικοινωνίας είναι πολύ φιλικός και εγώ άβολος. Το ηχητικό υλικό της κουβέντας μας θα μπορούσε άνετα να χρησιμοποιηθεί σε σχολεία για να διδάξει στους μαθητές τι δεν πρέπει να κάνεις στην αρχή μιας τηλεφωνικής συνέντευξης. Η φωνή του όμως, ήταν ιδιαίτερα γνώριμη στα αυτιά μου και κάπως έτσι παίρνω θάρρος και ξεκινάω τις ερωτήσεις.
«Πώς σου ήρθε η ιδέα για αυτή την εκπομπή; Είναι ένα concept διαφορετικό από αυτό που έχουμε μάθει να βλέπουμε στο ελληνικό YouTube»
«Μου αρέσουν αντίστοιχες αγγλικές και αμερικάνικες σειρές στο YouTube. Ένας Ιταλός είναι επίσης πολύ καλός. Πάντα έβλεπα ντοκιμαντέρ. Πάντα ήμουν γοητευμένος από όλα αυτά και κάπως ήθελα να τα μεταδώσω και εγώ. Άλλωστε και από συζητήσεις με την παρέα μου είχα καταλάβει πως είμαι καλός και μου αρέσει να μεταδίδω γνώσεις που ήδη έχω.»
Με αφορμή αυτό τον ρωτάω αν όταν ήταν μικρός ήθελε να γίνει δάσκαλος και εκείνος γελαστά μου απαντάει πως ήθελε να γίνει ποδοσφαιριστής και αστροναύτης, όπως όλοι οι υπόλοιποι.
«Όποτε χρειάστηκε να εξηγήσω κάτι μου βγήκε πολύ αβίαστα», συνέχισε. «Κάποια στιγμή πριν 2-3 χρόνια είχα γράψει έναν πιλότο, για μια 5λεπτη εκπομπή που τότε ήθελα να είναι ακόμα πιο σοβαρή. Είχα σκοπό να πηγαίνω και στο πολυτεχνείο και να κάνουμε πειράματα, ένα πολύ πιο μεγάλο εγχείρημα σε στυλ κλασικού popular science. Επειδή όμως θεώρησα πως δεν θα είχε να προσφέρει κάτι καινούργιο, έκανα αυτή την παραλλαγή και προέκυψε το “What the fact”. Αν θέλεις απλά να δεις γιατί ο ουρανός είναι μπλε googlαρέ το. Θέλω να ξέρεις και τη δική μου άποψη».
«Από που εμπνέεσαι για τα θέματά σου; Μίλησες μεταξύ άλλων για την τυπογραφία. Να περιμένουμε να κινηθείς προς πληροφορική στο περιεχόμενό σου;»
«Όχι αποκλειστικά. Εμπνέομαι κυρίως από βιβλία που έχω διαβάσει και ντοκιμαντέρ που έχω δει. Πολλές φορές θα συνδυάσω πληροφορίες ειδικά αν έχουν για εμένα έναν ενδιαφέρον τρόπο που συνδέονται. Ίσως ένα μοτίβο που παρουσιάζουν τα επεισόδια είναι ότι στο πρώτο μισό σου αφηγούμαι mind blowing ιστορίες και γεγονότα και στο δεύτερο μισό γιατί να σε ενδιαφέρει και να σε νοιάζει αυτό που μόλις άκουσες, τι κρύβεται πίσω από αυτό και ποιο είναι το φιλοσοφικό υπόβαθρο.»
«Στα τέσσερα βίντεο που έχεις ήδη ανεβάσει στοιχηματίζω πως τα περισσότερα μανιασμένα μηνύματα τα έχεις πάρει για το βίντεο «Πώς ξεκινά μια θρησκεία»».
«Μην φανταστείς. Δεν θα το έλεγα μανιασμένα παρά copy-pasted μηνύματα που βάζουν σε όλα τα forum. Υπήρξαν τύποι που έμειναν στον τίτλο και δεν ασχολήθηκαν καν με το περιεχόμενο του video. Περισσότερο ετοιματζίδικες απαντήσεις έλαβα.»
«Υπήρξαν άλλοι που μέσα από τα σχόλια τους κατάλαβες ότι έπιασαν το μήνυμα και συνειδητοποίησαν τον τρόπο σκέψης σου;»
«Φυσικά. Η πλειοψηφία είναι τέτοια σχόλια και τέτοιοι άνθρωποι», μου λέει προς έκπληξή μου. «Αυτό είναι που με χαροποιεί και πάρα πολύ. Στην αρχή ήμουν επιφυλακτικός για το πως θα δεχθεί το ελληνικό κοινό μια επιστημονική σειρά. Εξεπλάγην όμως θετικά από την ανταπόκριση του κόσμου. Βγήκαν όλα τα nerdουλάκια που δεν σχολίαζαν και βρήκαν τον χώρο τους», και αισθάνονται τέλεια για αυτές τις nerdοσυζητήσεις που ξεκινάνε με αφορμή τα video σου του απαντώ.
«Είσαι προετοιμασμένος στο μέλλον να σου λένε Mikeius κάνε “What the fact” ενώ εσύ θα έχεις αποφασίσει πως θέλεις να προχωρήσεις;»
«Εννοείται», μου απαντά και αυθόρμητα γελάμε και οι δύο γιατί καταλαβαίνουμε που οδηγεί η κουβέντα. «Το “Mikeius κανε ΜΠΡΑΦ” νομίζω έχει γίνει πλέον σλόγκαν», μου λέει. «Ίσως πλέον να είναι σαν αυτή την ατάκα που πετάνε οι φαντάροι όταν βαριούνται και δεν έχει κανένα νόημα πλέον. Ίσως το αγαπημένο μου να είναι οι παραλλαγές του ανάλογα με το κάθε βίντεο που το γράφουν όπως το “αργαλειέ κάνε ΜΠΡΑΦ” που γράφτηκε στο βίντεο για την πρώτη ψηφιακή εκτύπωση. Αυτά έχουν πλάκα. Είναι τα πιο αστεία από όλα.»
«Όταν πρωτοείδα τη νέα σου σειρά μου φάνηκε πως θα μπορούσε να είναι ένας μακρινός ξάδερφος του ‘Σκεπτικού Κάφρου’. Όταν ξεκίνησες στο πρώτο επεισόδιο σκέφτηκες πως το ΜΠΡΑΦ είναι το πρώτο, ακολουθεί ο κάφρος και τώρα φτάνουμε στο ‘What the fact’ στον άξονα της εξέλιξης;»
«Ναι, ίσως. Έχει πλάκα έτσι όπως το θέτεις. Δεν το είχα σκεφτεί ποτέ έτσι βέβαια αλλά όντως. Αν θέλεις απαραίτητα να βρεις ένα μοτίβο μπορεί κάποιος να θεωρήσει πως με τον καιρό ανεβαίνει το ποιοτικό content και πέφτει το βρισίδι.»
«Είναι αυτή η εξέλιξη και αντιπροσωπευτική της πορείας σου ως άνθρωπος;»
«Φυσικά. Ηρεμώ με τον καιρό. Ένας από τους λόγους που δεν βγάζω πλέον ΜΠΡΑΦ είναι ότι πλέον είμαι 34. Πληρώνω εφορία και όλα τα άλλα», λέει και γελά. «Τα κείμενα του ΜΠΡΑΦ είναι πολύ ωραία. Σίγουρα δεν μετανιώνω, αλλά είναι έφηβα κείμενα.»
«Τι προσδοκίες έχεις όμως από τη νέα σου σειρά;»
«Δεν με ενδιαφέρει», λέει κατηγορηματικά και συλλαβιστά αν και το είχα ήδη ψιλιαστεί πως θα ήταν τέτοια η απάντησή του. «Πραγματικά αυτή τη σειρά, το “What the fact”, το φτιάχνω για εμένα, για τα πέντε κολλητάρια μου, για τον σκηνοθέτη μου που είναι και αυτός φύτουλας και 3-4 φύτουλες fans. Ακόμη και 15 views να είχε, δεν θα με ένοιαζε. Είμαι γύρω στα 10 επεισόδια μπροστά και έχω brainstormάρει ήδη γύρω στα 30 επεισόδια. Λίγο ελεύθερο χρόνο να έχω και το κρατάμε αυτό το πρόγραμμα. Κάθε Πέμπτη είμαστε συνεπείς.»
«Η τελευταία ερώτηση θα είναι ξεκάθαρη περιέργεια. Τι παίζει με τα μπλουζάκια σου; Πού τα βρήκες και πώς γίνεται να έχουν όλα αναφορές στην ποπ κουλτούρα;»
«Ήμουν τυχερός που σε εποχές Geek Wars ήταν χορηγός μου ένα κατάστημα που τα πουλούσε. Αυτό από Rick and Morty φάνηκε να τους άρεσε περισσότερο. Άλλωστε η επιλογή δεν έγινε κατά λάθος. Όταν μπορώ να συνδυάζω μπλουζάκι με το περιεχόμενο από το βίντεο το κάνω. Έχε το νου σου. Όποτε μπορώ θα το κάνω. Θα είναι τα μικρά easter eggs μου.»
Κάπως έτσι είχε αρχίσει να κλείνει η 15λεπτη συζήτησή μας με τον Μιχάλη. Εγώ αρκετά ανακουφισμένος που μπόρεσα να τον ρωτήσω αυτά που ήθελα και εκείνος εξίσου χαλαρός με την αρχή της κουβέντας και ενθουσιασμένος που μιλούσε για κάτι που του αρέσει.
«Είναι τόσοι οι ήρωες της επιστήμης και οι άνθρωποι που μας έχουν φέρει στον σημερινό κόσμο. Για κάθε Νεύτωνα υπάρχουν άλλοι 18 χιλιάδες επιστήμονες που έκαναν πολλά περισσότερα για σένα και δεν τους ξέρεις. Η εκπομπή είναι για τους ευεργέτες της ανθρωπότητας που δεν λειτουργούσαν ως PR και για αυτό δεν τους έμαθες», είπε ο Μιχάλης και φαίνεται να είναι το πιο ταιριαστό κλείσιμο σε αυτό το κείμενο.