Εδώ και αρκετά χρόνια, στην καθημερινή μας ζωή έχει μπει το online shopping. Από το ίντερνετ μπορούμε πλέον να παραγγείλουμε ο,τιδήποτε, χωρίς να βρεθούμε σε ένα «φυσικό» κατάστημα. Επίσης, έχουμε τη δυνατότητα να αγοράσουμε αντικείμενα από άλλες χώρες του κόσμου μέσω online καταστημάτων/ιστοσελίδων, μάλιστα σε πολύ καλύτερες τιμές. Μόνο που στην περίπτωση των αγορών ειδών τεχνολογίας θα πρέπει να είμαστε λίγο πιο προσεκτικοί.
Τι πρεπει να προσεχουμε;
Το κυριότερα αντικείμενο που πρέπει να κοιτάμε πριν αγοράσουμε ένα προϊόν από το εξωτερικό είναι η φήμη του πωλητή. Κάθε ιστοσελίδα έχει ένα σύστημα βαθμολόγησης του κάθε χρήστη, έτσι μπορούμε να διαπιστώσουμε εάν ο πωλητής είναι έγκυρος και εάν όντως πουλάει αυθεντικά αντικείμενα. Άλλος ένας τρόπος να τσεκάρουμε εάν τα προϊόντα τεχνολογίας που θέλουμε να αγοράσουμε είναι αυθεντικά είναι ο μοναδικός κωδικός που τα συνοδεύει. Με τον κωδικό μπορούμε να επαληθεύσουμε στη σελίδα του κατασκευαστή την αυθεντικότητα του αντικειμένου.
Ένα άλλο κομμάτι, το οποίο πρέπει πάντα να ελέγχουμε, είναι αυτό του τρόπου αποστολής. Τα τελευταία χρόνια οι τελωνειακοί έλεγχοι έχουν αυξηθεί σημαντικά στα δέματα εξωτερικού. Καλό είναι να γνωρίζεις ότι επιλέγοντας priority line (μία επιλογή που μπορείς να βρεις στα site μεγάλων μαγαζιών του εξωτερικού) τα προϊόντα σου δε θα περάσουν από τελωνείο, κάτι αρκετά καλό για εσένα. Σε διαφορετική περίπτωση, εάν η παραγγελία σου περάσει από τελωνείο τότε είσαι υποχρεωμένος να πληρώσεις 15€ για τέλη εκτελωνισμού και, εάν η αξία της παραγγελίας ξεπερνά τα 22€, τότε πρέπει να πληρώσεις ακόμα το 22% τις τιμής. Περισσότερες πληροφορίες βέβαια πάνω στο θέμα μπορείς να βρεις στο website της ΕΛΤΑ.
Αν ξεπεράσεις τα στάδια της ποιότητας και του τελωνειακού ελέγχου, πρέπει απλά να κάνεις υπομονή μέχρι το πρϊόν να φτάσει στην πόρτα σου. Σε κανά μήνα (και κάτι παραπάνω) από τη μέρα που έκλεισες την παραγγελία σου. Φρόντισε, λοιπόν, να κάνεις έγκαιρα τις αγορές σου. Καλά ψώνια!