Όσο κι αν κοροϊδεύεις τις διάφορες συμπεριφορές στο Facebook, όσο κι αν μπορείς να ζήσεις αξιοπρεπώς χωρίς αυτό, σίγουρα κάποια στιγμή σε έχουν απασχολήσει τα likes σου. Μπορεί φυσικά η εικονική έγκριση των διαδικτυακών σου φίλων να μην σου έχει γίνει εμμονή, όπως δυστυχώς συχνά συμβαίνει, παρόλα αυτά όλοι/ες γνωρίζουμε τα «παραθυράκια» του Facebook. Ξέρεις, εκείνους τους άγραφους κανόνες που σου επιτρέπουν να κερδίσεις μερικά παραπάνω ριμαδο-λάικς. Μην το γελάς καθόλου, ξέρεις πόσο δύσκολοι έχουν γίνει πλέον οι άνθρωποι σε αυτά; Δε θα έδιναν του αγγέλου τους νερό και του κολλητού τους like.
Από την άλλη, οι συμπεριφορές του διαδικτύου όσον αφορά την άγρα likes, έχουν περάσει και χειρότερα. Να θυμήσω ότι πριν λίγα χρόνια ήταν ακόμα σχετικά αποδεκτό να έρθει μήνυμα στο ινμπόξ σου, το οποίο να σου ζητά να δηλώσεις ότι σου αρέσει κάποια φωτογραφία προφίλ. Ναι σου λέω! Κι ενώ οι εποχές «+1 και στέλνω» φαίνονται να έσβησαν κάπου το 2011, τα likes δεν βγήκαν παρόλαυτά από τη ζωή μας. Ακολουθούν 4 πράγματα που ξέρω ότι κι εσύ κάνεις για να μαζέψεις likes σαν να ήταν ένσημα.
#1 Ποσταρεις συγκεκριμενες ωρες
Όλοι το ξέρουμε αυτό. Παρασκευή, Σάββατο ίσως και Κυριακή βράδυ είναι νεκρή ζώνη. Δεν ποστάρεις ποτέ τα πραγματικά αστεία στάτους σου ή τις πιο γαμάτες φωτογραφίες σου, γιατί θα πάνε άκλαφτες. Ο περισσότερος λαός του fb έχει βγει έξω, που σημαίνει ότι α) δε θα κάθονται τώρα να σου κάνουν like με το ντάκιρι στο χέρι, β) δε θες να τους θυμήσεις ότι ενώ αυτοί καλοπερνάνε στις ντισκοτέκ, εσύ είσαι σπίτι και βλέπεις 3 σειρές in rotation.
#2 Ανταποδιδεις likes
Πολύ σημαντικό να δείξεις ένα συμπαθητικό προφίλ στους ακολούθους σου. Αν και το σκεπτικό της ανταπόδοσης των likes, μου φαινόταν τελείως χαζό και παιδιάστικο όταν το πρωτοάκουσα, πρόκειται για τεχνική που χρησιμοποιούν άτομα ακόμα και μεγαλύτερων ηλικιών. «Δε διάβασα καν τι έγραφε, αλλά θα κάνω like γιατί μου κάνει πάντα» και «Με έσβησε γιατί λέει ότι δεν της έκανα like» είναι πράγματα που δεν μπορεί να έχω ακούσει μόνο εγώ. Οπότε, ναι υπάρχουν άνθρωποι που βλέπουν το like σαν εθιμοτυπικό σύστημα ανταλλαγής δώρων.
#3 Τα σχολια θελουν τον χρονο τους
Υπάρχουν και ορισμένες περισπτώσεις που δε μας νοιάζει να συλλέξουμε πολλά likes, αλλά να δει κάποιο συγκεκριμένο άτομο το ποστ μας. Τι κάνουμε τότε; Το ποστάρουμε όταν είναι online κι απαντάμε στα σχόλια που θα μας κάνουν οι φίλοι μας, αργά ώστε το ποστ μας να έχει την ευκαιρία να εμφανιστεί ξανά και ξανά ομπρός στην αρχική σελίδα του επιθυμητού μας προσώπου. Αυτή η μέθοδος φυσικά μας δίνει την ευκαιρία να κερδίσουμε μερικά παραπάνω likes: αν το ποστ δεν κέρδισε όσα likes υπολογίζαμε κατά τις πρώτες ώρες δημοσίευσής του, τότε μπορούμε να του κάνουμε κάτι σαν CPR για να το επαναφέρουμε στη ζωή. Αυτό συμβαίνει όταν απαντάμε μετά από ώρες σε ένα σχόλιο, δίνοντας έτσι στο ποστ μας μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή και στη δόξα.
#4 Αν δεν ειναι αρκετα καλο τιγκαρε το στα hashtags
Τα hashtags είναι η κινητήριος δύναμη του Instagram και του Twitter, όμως όσον αφορά τo Facebook είναι σχεδόν άχρηστα και μάλλον υπάρχουν για να δίνουν μια ελπιδοφόρα μπλε πινελιά στα ποστ μας. Μην πτοείσαι και συνέχισε να τα κοτσάρεις με κάθε ευκαιρία. Που ξέρεις; Ίσως κάποιος κάποτε να ψάξει στην μηχανή αναζήτησης του fb το #peinaw_sinexeia_alla_kanw_diaita_2_vdomades_kai_3_meres, να πέσει πάνω στο ποστ σου και να ταυτιστεί απόλυτα.