Pink or Blue, a poem by Hollie McNish. Αυτός είναι ο τίτλος του viral βίντεο που θίγει το θέμα του γενετικού φύλου και πώς αυτό προσδιορίζεται. Το βίντεο αρχίζει με τον διαχωρισμό μωρών που μόλις έχουν γεννηθεί. Το μπλε αντιπροσωπεύει τα αγόρια και το ροζ τα κορίτσια. Στα αγόρια δίνουν για δώρο όπλα και ρομπότ, ενώ στα κορίτσια λουλούδια και κούκλες.
Και εκεί ξεκινάει όλη η ιστορία. Παρουσιάζεται μία σειρά από στερεότυπα για το πώς πρέπει να συμπεριφέρονται τα αγόρια και πώς τα κορίτσια. Τι είναι αυτό που χαρακτηρίζει το καθένα από τους δύο και συγχρόνως που τους διαφοροποιεί. Μια σειρά από κλισέ με τα οποία βομβαρδίζει η κοινωνία άντρες και γυναίκες, τους παρέχει έτοιμη τροφή για το ποιοι είναι και κυρίως ποιοι πρέπει να είναι.
Οι άντρες δεν κλαίνε, είναι δυνατοί, δεν συμπεριφέρονται σαν κοριτσάκια. Και αντιστρόφως οι γυναίκες δεν πρέπει να κάνουν αντρικά πράγματα, όπως να σκαρφαλώνουν δέντρα ή να έχουν κοντά μαλλιά. Το αίμα για τους άντρες στις ταινίες δράσεις είναι κάτι που προσδίδει περηφάνια, είναι το τιμητικό αποτέλεσμα μιας μάχης, το αίμα όμως της περιόδου θεωρείται κάτι ντροπιαστικό και κατά συνέπεια πρέπει να κρύβεται.
Όταν κάθε φύλο ανακαλύπτει την σεξουαλικότητα του, παλεύει για άλλη μια φορά με τις ταμπέλες. Ο άντρας είναι καλό να έρχεται σε επαφή με πολλές γυναίκες, κάτι που δεν ισχύει για τις γυναίκες. Κατ’ επέκταση όλων αυτών, οι γυναίκες πρέπει να είναι «κυρίες», να μην βρίζουν, να μην φτύνουν, να μην μυρίζουν. Οι άντρες πρέπει να μην ζητάνε βοήθεια, να είναι δυνατοί, να δουλεύουν σκληρά ώστε να γίνουν πλούσιοι. Οι άντρες είναι αφεντικά, ενώ οι γυναίκες αυταρχικές.
Σκοπός του βίντεο είναι να δείξει πως η κοινωνία προσδιορίζει τον τρόπο συμπεριφοράς των φύλων, προκειμένου να κάνει αισθητή την αντίθεση μεταξύ τους. Φυσικά υπάρχουν διαφορές ανάμεσα σε άντρες και γυναίκες. Το ιδανικό θα ήταν όμως να μην είναι προεπιλεγμένες, να υπάρχει ελευθερία επιλογών, μη κατακριτέα. Άντρες και γυναίκες έχουν πολλά να τους ενώνουν, όχι μόνο να τους χωρίζουν και αυτό είναι σημαντικότερο.
Δείτε το εντυπωσιακό βίντεο: