«Πάντα φανταζόμουν τον παράδεισο σαν ένα είδος βιβλιοθήκης»
– Jorge Luis Borges
Eίναι αλήθεια πως όσοι αγαπάμε τα βιβλία πάντα έχουμε μια ιδιαίτερη αδυναμία στις βιβλιοθήκες, στον τρόπο που είναι τοποθετημένα ανάλογα με το είδος, το μέγεθος κτλ. Αν και στη σύγχρονη εποχή δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς, καθώς πολλές φορές καταφεύγουμε στα eBooks, παραμένουν σταθερή αξία και μας μαγεύουν με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική τους και τη πληθώρα βιβλίων που διαθέτουν. Παρακάτω θα δούμε κάποιες από τις πιο εντυπωσιακές βιβλιοθήκες στον κόσμο:
ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ADMONT, ΑΥΣΤΡΙΑ
Το Αdmont Abbey είναι ένα μοναστήρι που βρίσκεται στην πόλη Αdmont της Αυστρίας και φιλοξενεί τη μεγαλύτερη βιβλιοθήκη στον κόσμο. Δεν είναι τυχαίο που αποκαλείται το «8ο θαύμα του κόσμου». Θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια της πολιτιστικής κληρονομιάς της Αυστρίας. Επίσης, σαν κτίριο είναι από τα μεγαλύτερα έργα τέχνης της μετά Μπαρόκ εποχής στην Ευρώπη. Πάνω από 70.000 βιβλία φιλοξενούνται σε αυτόν τον χώρο με τις υπέροχες τοιχογραφίες που απεικονίζουν την «εξερεύνηση του ανθρώπου, από την σκέψη και την ομιλία ως τις επιστήμες και τη Θεία Αποκάλυψη».
ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ SAINT GENEVIEVE, ΠΑΡΙΣΙ
Ανάμεσα στο 1838 και το 1850, σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε ένα κτίριο για τη βιβλιοθήκη, υπό την καθοδήγηση του Γάλλου αρχιτέκτονα Ανρί Λαμπρούστ. Περιλαμβάνει γύρω στα 2 εκατομμύρια έγγραφα και αξίζει να σημειωθεί ότι το δωμάτιο ανάγνωσης της βιβλιοθήκης που συνδυάζει το γυαλί με το σίδερο, έχει αποσπάσει το χαρακτηρισμό του «επιβλητικού», με τη δημιουργία αυτή να αντικατοπτρίζει ένα σύγχρονο ναό γνώσης.
ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ KLEMENTINUM, ΠΡΑΓΑ
Η βιβλιοθήκη άνοιξε το 1722 ως τμήμα του Πανεπιστημίου Ιησουιτών και περιέχει περισσότερα από 20.000 βιβλία. Έχει ψηφιστεί ως μια από τις πιο όμορφες και μαγευτικές βιβλιοθήκες του κόσμου. Ξεχωρίζει για την μπαρόκ αρχιτεκτονική της. Οι τοιχογραφίες που κοσμούν την οροφή ζωγραφίστηκαν από τον Jan Hiebl.
ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΚΟΓΚΡΕΣΟΥ, ΗΠΑ
Θεωρείται η μεγαλύτερη και πλουσιότερη βιβλιοθήκη παγκοσμίως. Η βιβλιοθήκη διαθέτει μια μεγάλη ποικιλία υλικού από συλλογές με σύγχρονα βιβλία, χειρόγραφα, σπάνια βιβλία, κυβερνητικές εκδόσεις των Ηνωμένων Πολιτειών, εφημερίδες από όλο τον κόσμο, χάρτες, μουσικές παρτιτούρες, φωτογραφικές εικόνες με δημοφιλή καλλιτεχνικά αντικείμενα και σχέδια αρχιτεκτονικής σε περισσότερες από 470 (τετρακόσιες εβδομήντα) γλώσσες. Ο αριθμός των καταλογογραφημένων τεκμηρίων ανέρχεται περίπου στα 32 εκατομμύρια. Ακόμη, αναπτύσσει υπηρεσίες εξυπηρέτησης τυφλών και εκδίδει βιβλία τυπωμένα σε σύστημα Braille.
REAL GABINETE PORTUGUES DE LEITURA, ΡΙΟ ΝΤΕ ΤΖΑΝΕΙΡΟ
Μια ομάδα Πορτογάλων μεταναστών στη Βραζιλία ενώθηκαν για να φτιάξουν τη δική τους βιβλιοθήκη το 1837, αν και ήταν το 1880 που η Real Gabinete Portugues de Leitura κατάφερε να λειτουργήσει. Ξεχωρίζουν τα αγάλματα Πορτογάλων εξερευνητών, όπως ο Βάσκο ντα Γκάμα και ο Πέντρο Αλβαρες, ο θόλος από γυαλί βιτρό και φυσικά η τεράστια γκάμα βιβλίων πορτογαλικής λογοτεχνίας.
ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΚΟΛΛΕΓΙΟΥ TRINITY, ΔΟΥΒΛΙΝΟ
Η βιβλιοθήκη ιδρύθηκε από τη Βασίλισσα Ελισάβετ Α΄το 1592, αλλά το τωρινό κτίριο άρχισε να χτίζεται το 1712. Φιλοξενεί πάνω από 200 χιλιάδες σπάνιους τίτλους βιβλίων μεταξύ των οποίων το διάσημο «Book of Kells», ένα σπάνιο χειρόγραφο που γράφτηκε από μοναχούς τον Μεσαίωνα.