Η ακμή είναι ένα πρόβλημα που ταλαιπωρεί – εκτός από εφήβους – και ενηλίκους, μάλιστα και των δύο φύλων. Πρόκειται για την πιο συχνή φλεγμονώδη πάθηση του δέρματος και επηρεάζει ιδιαίτερα συναισθηματικά τους ανθρώπους. Αν θέλεις να απαλλαγείς από την ακμή, καλό είναι να αλλάξεις κάποιες συνήθειες στην καθημερινότητά σου, προσθέτοντας στη διατροφή σου ορισμένες θρεπτικές ουσίες που μπορούν να σε βοηθήσουν να απαλλαγείς από αυτή.
Βιταμινη Α
Η βιταμίνη Α βοηθά στην ενίσχυση του ιστού του δέρματος και μειώνει την παραγωγή σμήγματος που φράζει τους πόρους στο δέρμα. Λόγω αυτής της λειτουργίας, συνήθως η έλλειψή της είναι η αιτία της ακμής. Τη βιταμίνη Α θα τη βρεις σε τροφές όπως καρότα, βούτυρο, τυρί τσένταρ, κρόκο αυγού. Μπορεί να ληφθεί και μέσω αλοιφής για τοπική εφαρμογή.
Βιταμινη Ε
Πρόκειται για ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που προλαμβάνει βλάβες στο δέρμα, ενώ το βοηθά να επουλωθεί γρηγορότερα. Η βιταμίνη Ε περιέχεται στα φυτικά έλαια, τους ξηρούς καρπούς, τους σπόρους και τα όσπρια.
Ψευδαργυρος
Ο ψευδάργυρος είναι ένα μεταλλικό στοιχείο το οποίο βοηθά στην επισκευή των ιστών και αποτρέπει τις ουλές. Έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες , ενώ κρατά τους πόρους ανοιχτούς και έτσι δεν σχηματίζονται τα μαύρα στίγματα. Θα το βρεις κυρίως στο κρέας, στα θαλασσινά (ιδίως στα στρείδια), στο συκώτι, αλλά και στο σουσάμι.
Ωμεγα-3 λιπαρα οξεα
Συνιστώνται για ταχύτερη επούλωση, καταπολέμηση της λοίμωξης και βελτιωμένη κυτταρική λειτουργία. Περιέχονται κυρίως στα ψάρια, αλλά και σε συμπληρώματα διατροφής.
Συμπλεγμα βιταμινων Β
Το σύμπλεγμα βιταμινών Β (όπως Β1,Β2,Β3,Β5,Β6) παίζει σημαντικό ρόλο στη συνολική υγεία του σώματος και του δέρματος. Βοηθούν, επίσης, στην ανακούφιση από το στρες και το άγχος, το οποίο προκαλώντας ορμονική ανισορροπία έχει διαπιστωθεί ότι ευθύνεται αρκετά συχνά για την ακμή. Θα τις βρεις κυρίως στα πράσινα λαχανικά, το αβοκάντο, τα αυγά, τις μπανάνες, το σολομό, τα φιστίκια Αιγίνης, τα μανιτάρια και τα σπαράγγια.
Μια σωστή διατροφή σε συνδυασμό με άφθονο νερό μπορεί να φέρει θεαματικά αποτελέσματα. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση είναι απαραίτητη η επίσκεψη στον δερματολόγο, ο οποίος ως ειδικός θα σε καθοδηγήσει στην θεραπεία της ακμής, χορηγώντας την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.