Όλοι ξέρουμε πως η ειλικρίνεια είναι μια ανεκτίμητη αξία που όλοι πρέπει να διαθέτουν. Ο καθένας από εμάς ευελπιστεί σε φίλους και κοντινά άτομα που θα έχουν αυτήν την αξία σε ο,τιδήποτε πράττουν ή λένε. Τι γίνεται όμως όταν η ειλικρίνεια παίρνει την μορφή λέξεων και πράξεων που έχουν ως αποτέλεσμα να πληγώσουν τον άλλο;
Χωρίς καμία αμφιβολία, το να είναι κάποιος ειλικρινείς με τους φίλους του είναι αρκετά σημαντικό. Όλοι νιώθουμε πως σκοπός μιας φιλίας είναι να πεις τι νιώθεις και τι πιστεύεις, πάση θυσία. Όμως πολλές φορές, λόγια και πράξεις μπορούν να πληγώσουν πολύ έναν φίλο μας, πολλές φορές άθελα μας. Προτού ξεστομίσεις τις λέξεις, θα πρέπει να σκεφτείς αν όντως αυτά που σκέφτεσαι μπορείς να τα εκφράσεις σωστά.
Πολλές φορές το να είσαι 100% ειλικρινής με τον άλλο δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά. Προτού πούμε μια σκέψη μας θα πρέπει να την επεξεργαστούμε, να την «ντύσουμε» σωστά και έπειτα να την εξωτερικεύσουμε. Είναι αναγκαίο για εμάς, να ξέρουμε πότε πληγώνουν τα λόγια και οι πράξεις μας τον άλλο. Βάλε τον εαυτό σου στην θέση του άλλου και αναρωτήσου αν άκουγες αυτά τα λόγια, πώς θα ένιωθες;
Ένα γνωστό σε όλους μας ρητό λέει «η γλώσσα κόκαλα δεν έχει αλλά κόκαλα τσακίζει». Δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο, καθώς μια ίδια πρόταση μπορεί να ακουστεί εντελώς διαφορετικά, απλά και μόνο αν αλλάξουν μερικές λέξεις. Είναι σημαντικό να λέμε πάντα ό,τι πιστεύουμε, αλλά η αλήθεια μας δεν πρέπει να «παραβιάζει» την αλήθεια του συνομιλητή μας.
H αλήθεια και η ειλικρίνεια είναι πάντα καλοδεχούμενες, αν και μόνο αν «αποτυπώνονται» με λόγια που δεν θα πληγώσουν κανένα. Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα θέλεις να πεις κάτι σε ένα φίλο σου ή στην οικογένεια σου, σκέψου πρώτα αν αυτά τα λόγια είναι σωστά διατυπωμένα στο μυαλό σου. Αν όχι, προσπάθησε να τα φτιάξεις με τέτοιο τρόπο, ώστε να πεις την αλήθεια σου, χωρίς να προκαλέσεις πόνο και πικρία.