To “Alike” είναι μια ταινία μικρού μήκους, σκηνοθετημένη από τους Daniel Martínez Lara και Rafa Cano Méndez, που αφορά τη δημιουργικότητα των νέων και παρουσιάζει πώς η κοινωνία κατακερματίζει αυτή τη δημιουργικότητα, πώς οδηγεί στην τυποποίηση των ανθρώπων, πώς τους στερεί αυτό που τους γεμίζει φως στο όνομα της στείρας γνώσης.
Η ταινία ξεκινάει με ένα μικρό παιδί, το οποίο καθώς πηγαίνει κάθε πρωί στο σχολείο, συναντάει έναν βιολιστή σε ένα μικρό πάρκο, το μοναδικό πάρκο που διατηρεί το χρώμα της δημιουργικότητας του και έρχεται σε αντίθεση με την άχρωμη τυποποίηση της κοινωνίας. Σε αυτή την κοινωνία λοιπόν, όλοι οι άνθρωποι, ενήλικες και παιδιά, έχουν χάσει το χρώμα τους και κατ’ επέκταση τη χαρά τους. Οδηγούνται καθημερινά είτε στη δουλειά, είτε στο σχολείο χωρίς απολύτως καμία επιθυμία, με σκοπό να επαναλαμβάνουν τις ίδιες κινήσεις.
Το αγόρι λοιπόν, στο σχολείο ζωγραφίζει την εικόνα αυτού του βιολιστή, αντί να γράφει την αλφαβήτα, όπως προστάζει ο δάσκαλος τους, όμως καθώς βλέπει πως η δική του χαρά έρχεται σε σύγκρουση με την επιθυμία του δασκάλου και του μπαμπά του, αποφασίζει να κάνει αυτό που του ζητάνε. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να χάνει σταδιακά και το μικρό αγόρι το χρώμα του.
Η χαρά και η δημιουργικότητα του απομακρύνονται από πάνω του, ενώ παράλληλα δεν μπορεί πλέον να τα μεταδώσει αυτά και στον μπαμπά του. Όταν λοιπόν, ο γονέας αντιλαμβάνεται το κακό που γίνεται οδηγεί το παιδί στην εικόνα του βιολιστή, αντικρίζουν ένα πάρκο χωρίς τον βιολιστή. Ο πατέρας προκειμένου το παιδί του να μην είναι λυπημένο, παριστάνει ο ίδιος τον βιολιστή. Μετά από λίγο βρίσκουν και οι δύο πίσω το χρώμα τους.
Μια ταινία που δείχνει πως δεν πρέπει να αφήνουμε κανέναν και τίποτα να μας απομακρύνει από τη κινητήριο δύναμη μας, από αυτό που μας γεμίζει. Το εκπαιδευτικό μας σύστημα είναι έτσι διαμορφωμένο ώστε να μην αφήνει επιλογή για δημιουργία και φαντασία, έχει χώρο μόνο για αποστήθιση και ασκήσεις. Οι γνώσεις είναι σίγουρα αναγκαίες, εξίσου αναγκαίες όμως είναι η δημιουργικότητα, η έμπνευση, η χαρά, η επιθυμία για δημιουργία. Δεν πρέπει να θυσιάζονται, ούτε να παραμελούνται.
Οφείλουμε να δώσουμε ζωή σε αυτά που μας δίνουν ζωή.
Δείτε την ταινία: