Λάιφσταϊλ

Πώς να αξιοποιήσεις στο έπακρο την πρακτική σου άσκηση

Η πρακτική είναι το πρώτο βήμα στην επαγγελματική σου πορεία, είναι η μετάβαση από τη θεωρία στην πράξη, από το ξύπνημα το μεσημέρι, στο πρωινό. Είναι μία ευκαιρία να δεις αν αυτό που σπούδασες, είναι όντως αυτό που θέλεις να κάνεις στη ζωή σου, και να δεις πώς δουλεύει το «σύστημα», εκ των έσω.

Ξέρω ότι η αρχή μίας πρακτικής άσκησης, μπορεί να σε αγχώνει για χίλιους διαφορετικούς λόγους, όπως θα μάθω κάτι ή θα κάνω καφέδες; Θα με συμπαθήσουν; Πώς θα δείξω ότι όντως αξίζω; Κι αν το άγχος μου με μπλοκάρει από το να δείξω τις δυνατότητές μου;

Όλοι αυτοί οι φόβοι είναι απολύτως κατανοητοί όταν ξεκινάς κάτι καινούργιο. Κάθε αρχή και δύσκολη δε λένε; Το θέμα είναι να αντιμετωπίσεις αυτούς τους φόβους και να εκμεταλλευθείς την πρακτική σου όσο γίνεται καλύτερα, τόσο σε επαγγελματικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο.

#1 Πάρε ανάσα
Δεν είσαι ούτε ο πρώτος ούτε ο τελευταίος που περνάει μία δύσκολη αρχή. Η πρακτική είναι ένα απαραίτητο στάδιο στη ζωή σου. Δες το λίγο σαν μάθημα, και όχι σαν τεστ. Σκοπός είναι να αρχίσεις να μαθαίνεις να κολυμπάς, πριν βουτήξεις στα βαθιά νερά! Αργά και σταθερά.

#2 Ένα βήμα τη φορά
Αν την πρώτη μέρα, νομίζεις ότι σου έπεσε τούβλο στο κεφάλι, ηρέμησε! Η θεωρία διαφέρει από την πράξη. Ναι, στην αρχή μπορεί να σου πέσουν πολλά. Ακόμη και το να θυμάσαι τα ονόματα αυτών που συνεργάζεσαι, μπορεί να σε αγχώσει. Κανείς όμως δεν περιμένει από εσένα να είσαι τέλειος σε όλα από την πρώτη μέρα. Δώσε χρόνο στον εαυτό σου να προσαρμοστεί. Μην τον πιέζεις, και όλα θα έρθουν στην ώρα τους.

#3 Μη φοβάσαι να μιλήσεις
Μην περιμένεις να έρθουν οι άλλοι να σου μιλήσουν ή να σε βοηθήσουν. Αν έχεις μία απορία, ρώτα. Αν έχεις ένα άγχος, ή μία δυσκολία, πες το. Ναι, οι περισσότεροι θα είναι απορροφημένοι στη δουλειά τους, αλλά εσύ έχεις πάει εκεί για να μάθεις. Για αυτό εκμεταλλεύσου το περιβάλλον στο οποίο βρίσκεσαι και μην ξεχνάς ότι καμία ερώτηση δεν είναι χαζή.

#4 Ζήτα
Δεν λέω να πρήζεις. Λέω να ζητάς κάτι με ευγένεια και αιτία. Δηλαδή, εάν είσαι εκεί για ένα μήνα και απλά φτιάχνεις καφέδες και βγάζεις φωτοτυπίες, δεν είναι έγκλημα να ζητήσεις να κάνεις κάτι πιο εποικοδομητικό, σε σχέση με αυτό που έχεις σπουδάσει. Αν θέλεις παραπάνω δουλειά ή αν θες να παρευρεθείς σε κάτι σημαντικό, ζήτησέ το! Αν αντίθετα, πνίγεσαι στη δουλειά και θεωρείς πως δεν μπορείς να τα βγάλεις πέρα, υπάρχει πάντα τρόπος να το πεις, χωρίς γκρίνια και παράπονο, πάντα ευγενικά και με λόγο.

#5 Συνεργάσου
Ναι, το περιβάλλον της πρακτικής ίσως σου θυμίσει ένα μεγάλο σχολείο. Θα υπάρχουν αυτοί που συμπαθείς πολύ και σε βοηθάνε, αυτοί που δεν σου δίνουν καμία σημασία και σου είναι απλά αδιάφοροι και αυτοί που πραγματικά αντιπαθείς. Αν είσαι σαν εμένα, και σου είναι δύσκολο να κρύψεις τις αντιπάθειες σου, συγνώμη, αλλά θα πρέπει λίγο να ζοριστείς. Όχι, δε χρειάζεται να κεράσεις και σοκολάτα αυτόν που αντιπαθείς, απλά προσπάθησε να είσαι το ίδιο ευγενικός και χαμογελαστός με όλους. Πίστεψέ με, μετράει!

Ό,τι εμπόδιο κι αν συναντήσεις και ό,τι άγχος σου δημιουργηθεί, θυμήσου πως μέχρι να μάθεις να πετάς, θα φας αρκετές τούμπες στη διαδρομή. Δες τη νέα σου αρχή σαν μάθημα, και όχι σαν τεστ. Ο μόνος στον οποίο έχεις πραγματικά να αποδείξεις κάτι, είναι ο ίδιος σου ο εαυτός.

Πώς να αξιοποιήσεις στο έπακρο την πρακτική σου άσκηση
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δημοφιλη

Σε μια εποχή όπου έχει χαθεί αυτή αρμονία και οι δύσκολοι ρυθμοί της καθημερινότητας μας στερούν την απόλαυση ενός απλού χαμόγελου, μιας θερμής συντροφιάς και μιας πηγής έμπνευσης, έρχεται το Yang.gr να ανατρέψει αυτά τα δεδομένα. Μια σειρά από πλούσια θεματολογία και περιεχόμενο για Lifestyle, Σχέσεις, Μόδα, Κινηματογράφος, Έξοδος, Fitness και πολλά περισσότερα σε περιμένουν, για να καλύψουν τα γούστα όλων των Yangs.

Facebook

To Top