Στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι η Ελλάδα σημειώνει ρεκόρ στους κατόχους μεταπτυχιακού τίτλου. Ολοένα και περισσότεροι απόφοιτοι Πανεπιστημίου προπτυχιακού επιπέδου επιλέγουν να συνεχίσουν τις σπουδές τους, ελπίζοντας σε ένα καλύτερο επαγγελματικό μέλλον και σε ένα δυνατότερο και ανταγωνιστικότερο βιογραφικό.
Τις δεκαετίες του 80 και του 90 το χαρτί του πτυχίου θεωρούνταν από μόνο του χρυσός για τους κατόχους, καθώς ο επαγγελματικός χώρος αναγνώριζε την αξία του χωρίς να ζητά περισσότερες δεξιότητες. “Πήγε Πανεπιστήμιο αυτός” έλεγαν και αρκούσε. Σήμερα, για πολλούς η αξία του πτυχίου σχεδόν εξισώνεται με εκείνη του απολυτηρίου λυκείου.
Με την άνοδο της ανεργίας, οι προοπτικές εύρεσης εργασίας στον τομέα που σπούδασαν οι προπτυχιακοί φοιτητές, μειώνονται. Πολλοί είναι αυτοί που καταλήγουν με πτυχία που δεν ξέρουν τι να τα κάνουν και οδηγούνται στην ετεροαπασχόληση, κάνοντας δουλειές “συμβιβασμού” που δεν είναι αντάξιες των γνώσεων και των εφοδίων τους.
Σε πρόσφατη έρευνα του Ευρωπαϊκού Κέντρου σχετικά με την αντιστοίχιση των δεξιοτήτων των πτυχιούχων με την αγορά εργασίας, η Ελλάδα πήρε την τελευταία θέση μεταξύ των 28 μελών της Ε.Ε.
Γι’ αυτό και πολλοί επιλέγουν να κάνουν ένα μεταπτυχιακό, το οποίο δεν είναι απλώς ένας τρόπος να εμβαθύνουν τις γνώσεις τους, αλλά μια πραγματική “λύση ανάγκης” για να διεκδικήσουν πιο δυναμικά τη θέση που τους αξίζει στην αγορά εργασίας.
Παράλληλα, πολλοί είναι οι προπτυχιακοί φοιτητές, οι οποίοι τελείωσαν μια σχολή που από την πρώτη στιγμή κατάλαβαν ότι δεν είναι αυτό που τους ταιριάζει. Αυτό συνέβη γιατί δεν έλαβαν όταν έπρεπε την πληροφόρηση και τη βοήθεια που χρειάζονταν, ώστε να επιλέξουν τη σχολή τους με βάση τα ενδιαφέροντα και τις κλίσεις τους. Επέλεξαν σχολές με “επαγγελματική αποκατάσταση” και “που έχουν καλά λεφτά” κατά τα λεγόμενα άλλων ή σχολές με φαινομενικό κύρος, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι κανένας δεν μπορεί να ξέρει τι γίνεται μετά από σχεδόν πέντε χρόνια, όταν θα έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους. Τα δεδομένα συνεχώς αλλάζουν και ανατρέπονται.
Δεν είναι όμως, ποτέ αργά για να αλλάξουν κλάδο και να ασχοληθούν με κάτι που πραγματικά τους γεμίζει. Γι’ αυτό και πολλοί ενδιαφέρονται για ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών σε διαφορετικό γνωστικό αντικείμενο από το πρώτο τους πτυχίο, το οποίο θα αποτελέσει το “κλειδί” για να ανοίξουν περισσότερες πόρτες σε διάφορους επαγγελματικούς κλάδους και θα τους δώσει την ευκαιρία να ακολουθήσουν μια διαφορετική επαγγελματική πορεία.
Η αναζήτηση του ιδανικού μεταπτυχιακού φαντάζει χαωτική, αγχωτική και κουραστική. Οι επιλογές είναι πολλές τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό. Γι’ αυτό και χρειάζεται να τις γνωρίσουν όλες και στη συνέχεια να επιλέξουν αυτή που τους ικανοποιεί περισσότερο και θα τους προσφέρει τα πρόσθετα προσόντα που χρειάζονται.
Η διαδικασία από την επιλογή του κατάλληλου προγράμματος σπουδών ως και τη συμπλήρωση των αιτήσεων για την εγγραφή στο πανεπιστήμιο είναι απαιτητική και πρέπει να γίνει με προσοχή και όχι επιπόλαια και βιαστικά. Γι’ αυτό και ίσως πριν χαθεί στον κόσμο του διαδικτύου, ψάχνοντας από σελίδα σε σελίδα το μεταπτυχιακό που του ταιριάζει, είναι καλό να απευθυνθεί σε ειδικούς που θα τον βοηθήσουν να κάνουν την καλύτερη για αυτούς επιλογή.
Εμείς βρήκαμε τους συμβούλους επαγγελματικού προσανατολισμού της LABORA, μια ομάδα με 15ετη εμπειρία, πλήρως ενημερωμένη και πρόθυμη να βοηθήσει τον κάθε νέο ξεχωριστά να βρει το “δρόμο” του. Συνοπτικά, σε πρώτη φάση, μέσω τεστ δεξιοτήτων και ενδιαφερόντων, αλλά και συζήτησης με τους συμβούλους βρίσκει αυτό που του ταιριάζει και καταλήγουν μαζί στους κλάδους και τις κατευθύνσεις που μπορεί να ακολουθήσει και τον ενημερώνει σχετικά με ποιες προοπτικές έχει. Σε επόμενο στάδιο, βλέπουν αναλυτικά τα μεταπτυχιακά, ένα προς ένα, ό,τι του ταιριάζει σε Ελλάδα και εξωτερικό.
Στη LABORA οι σύμβουλοι έχουν ερευνήσει κάθε κλάδο και συνεργάζονται με πολλούς φορείς Ελλάδα και εξωτερικό. Έτσι, γνωρίζουν πολύ καλά τις ειδικότητες που υπάρχουν στο σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον. Υπάρχουν μεταπτυχιακά προγράμματα με μεγάλη ζήτηση στην αγορά εργασίας που πολλοί δεν ξέρουν καν ότι υπάρχουν, όπως το master στο DevOps, ένα σύνολο πρακτικών που συνδυάζουν την ανάπτυξη λογισμικού και λειτουργίες πληροφορικής. Γι’ αυτό και η ομάδα της LABORA βρίσκεται συνεχώς σε εγρήγορση, ώστε να είναι ενημερωμένη για οτιδήποτε νέο υπάρχει στην αγορά εργασίας και να είναι σε θέση να παρουσιάσει σε κάθε νέο που την επισκέπτεται κάθε δυνατή επιλογή που υπάρχει.
Σε μια δύσκολη περίοδο όπως τώρα, η ανάγκη για ανθρώπους με θέληση για την προσωπική τους εξέλιξη, αλλά και για την εξέλιξη της κοινωνίας είναι μεγάλη. Ένα “καλό” μεταπτυχιακό είναι εκείνο που θα τους βοηθήσει να κάνουν αυτό που αγαπάνε και ονειρεύονται.
Οι ευκαιρίες “γεννιούνται” με την εργατικότητα, το πάθος για κάτι καλύτερο και την αγάπη για αυτό που κάνουμε.
Περισσότερες πληροφορίες, καθώς και τρόπους επικοινωνίας θα βρεις εδώ