Στην Ελλάδα της κρίσης, μπορούν να υπάρξουν νέες ευκαιρίες; Τι ρόλο παίζει η επιχειρηματικότητα; Και πώς μπορεί να βοηθήσει τους νέους με όραμα που θέλουν να πετύχουν;
Τις απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα δίνει στο Yang.gr ο Σωκράτης Πλούσας, CEO της πλατφόρμας Parnasse, μιας από τις κορυφαίες εταιρείες υποστήριξης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, τόσο σε επίπεδο εταιρικής οργάνωσης, όσο και σε επίπεδο χρηματοδότησης.
Χαρακτηρίζετε τον εαυτό σας ως «ευαγγελιστή για μια νέα προσέγγιση στην επιχειρηματικότητα». Μιλήστε μας για αυτήν!
Η λέξη ευαγγελιστής είναι «δύσκολη», αλλά σίγουρα τόσο εγώ, όσο κι άλλοι νεότεροι επιχειρηματίες, ναι, έχουμε μια νέα προσέγγιση στην επιχειρηματικότητα. Πολυμετοχικότητα, νέα διακυβέρνηση, εστίαση στην καινοτομία, διεθνής ανάπτυξη, πολυδιάστατη χρηματοδότηση, κυνήγι στο ταλέντο. Αυτά είναι οι νέες αρχές.
Μέσω του Parnasse έχετε επενδύσει χρόνο και χρήμα σε πολλές επιχειρήσεις, ενώ έχετε δείξει εμπιστοσύνη σε αμέτρητους ανθρώπους. Ποιο είναι το βασικότερό σας κριτήριο όταν επιλέγετε τους συνεργάτες σας;
Όραμα πάνω από όλα και X-factor. Υπάρχει όμως και κάτι ακόμα, ίσως το πιο σημαντικό: αφοσίωση στον όραμα, την ομάδα, την στρατηγική.
Φαντάζομαι θα έχετε γνωρίσει πολλούς φοιτητές που τρέχουν δικά τους επιχειρηματικά project. Ποιο θεωρείτε ότι είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όταν θέλουν να υλοποιήσουν την ιδέα τους;
Κατ’ αρχήν, το ίδιο τους το κεφάλι και η ανυπομονησία. Αυτό μεταφράζεται σε αδυναμία να συνεργαστούν με έμπειρα στελέχη, αλλά και βιασύνη να πιάσουν την καλή. Θέλει να υπομονή. Στο περιβάλλον αυτό, το μεγάλο πρόβλημα είναι το απαράδεκτα εχθρικό κράτος που το βρίσκεις μπροστά σου σε ό,τι κι αν κάνεις, αλλά κι η διάχυτη μιζέρια που δημιουργεί το όλο κλίμα.
Ας πάμε λίγο σε πιο «βαθιά» επίπεδα. Υπάρχουν πολλοί νέοι άνθρωποι, οι οποίοι επιλέγουν να μην εγκαταλείψουν την Ελλάδα και επιδιώκουν να χτίσουν τη ζωή τους εδώ. Πώς θα μπορούσε η επιχειρηματικότητα να τους βοηθήσει να το καταφέρουν;
Η επιχειρηματικότητα βοηθάει τους νέους κυρίως ανθρώπους να γίνουν πιο υπεύθυνοι και να παίρνουν αποφάσεις. Επίσης, διδάσκει την αποτυχία – που δυστυχώς δεν διδάσκεται στο οικογενειακό περιβάλλον – αλλά και την επιτυχία. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι κυρίως ο νέος επιχειρηματίας μαθαίνει με μεθοδικότητα και πειθαρχία να ακολουθεί ένα σχέδιο.
Τι συμβουλή θα δίνατε στον 20χρονο Σωκράτη;
Νομίζω ότι θα είχα πολλά να του πω. Προσωπικά έχω κάνει πάρα πολλά λάθη. Το 1ο όμως που θα του έλεγα είναι «Τόλμα με όλη σου τη δύναμη, με πολλή πίστη, πέτυχε ή δέξου την αποτυχία γρήγορα».