Πριν μερικές μέρες κυκλοφόρησε το short film/μουσικό βίντεο της Lady Gaga για το κομμάτι «Till It Happens To You» από το soundtrack του ντοκιμαντέρ «The Hunting Ground» με θέμα τη σεξουαλική κακοποίηση φοιτητριών στις Η.Π.Α.
Το βίντεο κλιπ σκηνοθέτησε η Catherine Hardwicke και προβάλει σκληρές εικόνες (όπως λέει και στην εισαγωγή το κλιπ, αντικατοπτρίζουν αυτό που συμβαίνει καθημερινά στο χώρο των αμερικανικών campus) αφηγούμενο ιστορίες γυναικών που έχουν κακοποιηθεί σεξουαλικά. Οι στίχοι που συνυπόγραψαν η Gaga κι η Diane Warren μεταφέρουν την εύθραυστη ψυχική κατάσταση που όπως προτάσσει το κομμάτι, είναι δύσκολο να την καταλάβει κάποιος που δεν έχει βρεθεί σε αυτή τη θέση.
Till your world burns and crashes
Till you’re at the end, the end of your rope
Till you’re standing in my shoes
I don’t wanna hear a thing or two from you, from you, from you
Το ποσοστό 20% της έρευνας μπορεί κάλλιστα να είναι μεγαλύτερο, καθώς σίγουρα δεν είναι εύκολο για θύματα βιασμού να παραδεχτούν αυτό που έχει συμβεί. Δυστυχώς, το νούμερο πρέπει να είναι πολύ μεγαλύτερο, ίσως και διπλάσιο. Σε ποια έρευνα θα χωρέσουν επίσης και όσες κοπέλες κακοποιούνται σωματικά από το σύντροφό τους και εφησυχάζονται στην πίστη τους πως θ’ αλλάξει συμπεριφορά; Δεκάδες κορίτσια ανά τον κόσμο κουβαλούν αυτό το φόβο μαζί τους ή ακόμα χειρότερα τις πληγές ενός βιασμού, και στην ίδια τσάντα τοποθετούν σπρέι πιπεριού και σουγιάδες. Γιατί δυστυχώς μέσα στ’ άλλα, θα πρέπει να ντρεπόμαστε να μη φανεί η πληγή μας, παρόλο που αυτή έχει παραμείνει ανοιχτή. Τα ελληνικά ΜΜΕ συνήθως αγγίζουν επιδερμικά το θέμα ή περιορίζονται στο αστυνομικό μέρος, της σύλληψης «δράκων».
Θα ήθελα ν’ αναφερθώ εξίσου στα αγόρια που έχουν πέσει θύμα βιασμού. Σίγουρα οι καταγγελίες είναι πολύ λιγότερες, αλλά καταλαβαίνω την ανάγκη να αποκρύψουν το περιστατικό. Με ποια δύναμη θα πει ένα αγόρι στον πατέρα ή τον κολλητό του πως βιάστηκε (είτε από άντρα είτε από γυναίκα) χωρίς να νιώσει πως βάλλεται ή πως θα επικριθεί για το περιστατικό; Την στιγμή που ακόμα και στον εαυτό μας δυσκολευόμαστε να το παραδεχτούμε. Μια στις πέντε γυναίκες (το ίδιο και εκατοντάδες αγόρια) θα κακοποιηθεί σεξουαλικά και φέτος εκτός αν αλλάξει κάτι.
Γράφει ο Αναστάσης Πινακουλάκης
Pingback: Οικογενειακή κρίση: Μάθε πώς μπορείς να βοηθήσεις τον φίλο σου που βρίσκεται σε ανάγκη - Mystudentpass.gr