Είναι αυτή η ιερή συνήθεια που υπάρχει λίγες ή πολλές φορές στο καθημερινό μας πρόγραμμα. Είναι όμως τροφή ή φαγητό; Οι δυο αυτές έννοιες εναλλάσσονται μεταξύ τους ανάλογα με τους παράγοντες που τις επηρεάζουν. Τακτικά πιάνεις τον εαυτό σου να ζητάει απεγνωσμένα κάτι να φάει, είτε μετά από ένα δύσκολο meeting, είτε μετά από πολλές ώρες δουλειάς ή ακόμα και διασκέδασης. Τον τροφοδοτείς όμως σωστά; Αν και με τις δυο αυτές λεξούλες μας έρχεται στο μυαλό το ίδιο πράγμα όταν τις ακούμε, έχουν μία πολύ βασική διαφορά:
Τροφή είναι η αναγκαία συνήθεια για να παράξει ο οργανισμός ενέργεια, ενώ φαγητό είναι ό,τι είναι ικανό να φαγωθεί.
Οι παράγοντες που μεταλλάσουν την τροφή σε φαγητό ή το ανάποδο μπορεί να είναι ο χρόνος, η ποιότητα των υλικών που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή της τροφής-φαγητού, ο τρόπος παρασκευής του, η χρονική περίοδο που θα καταναλωθεί και ο συνδυασμός του γέυματος με την καθημερινότητα.
Για να ξεχωρίσεις αν η διατροφή σου γίνεται με τροφή και όχι με απλό φαγητό ακολούθησε τις παρακάτω απλές μικρές διαδικασίες:
- Έλεγξε σε ποια κατηγορία τροφών ανήκει η τροφή σου (όσπρια, ζυμαρικά, κρέατα, κλπ) και φρόντισε να την εναλλάζεις καθημερινά και σε ποικιλία.
- Έλεγξε πίσω απο κάθε συσκευασία την θρεπτική, ενεργειακή και θερμιδική αξία του τροφίμου και κατανάλωσέ το σύμφωνα με το καθημερινό σου πρόγραμμα.
- Διάλεξε ώρες που θα μπορείς να καταναλώσεις την τροφή σου, τηρώντας το πρόγραμμα καθημερινά στην ώρα του με κοντινές αποκλίσεις.
- Φρόντισε η τροφή σου να είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στα δεδομένα των βιολογικών προιόντων, σχετικά φρέσκα και με κοντινές ημερομηνίες λήξης. Μην ξεχνάς οτι όσο πιο μακρινή ημερομηνία, τόσο πιο πολλά συντηρητικά περιέχει.